Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti i preporuke

Masovna ubojstva zbog mode

Prijatelji životinja održali veliki godišnji prosvjed protiv krzna

Na zagrebačke ulice došlo je još jedno veliko NE krznenim odjevnim predmetima. Naime, zakonska zabrana uzgoja životinja za krzno, koju je podržalo čak 73,7 posto građana i koja je stupila na snagu Zakonom o zaštiti životinja 1. siječnja 2007. godine uz prijelazno razdoblje od deset godina, pokazuje kako je velika većina građana svjesna da je ubijanje životinja zbog njihova krzna dovoljan razlog da se kaže ne odjeći i dodacima od životinjskoga krzna.

Nakon prosvjeda u Novom Sadu, Osijeku i Sarajevu Prijatelji životinja su održali u subotu 20. veljače veliki prosvjed protiv krzna u Zagrebu. Prosvjedna povorka krenula je s Trga kralja Tomislava u 11 sati. Stotine glasnih prosvjednika s brojnim transparentima prošlo je centrom Zagreba zaustavljajući se pred krznarijama kako bi zapalili svijeće za ubijene zbog glamura.Iza 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića oko sto aktivista za prava životinja održalo je minutu šutnje i položilo vijenac uz lijes s dijelovima tijela ubijenih životinja pretvorenih u krznene odjevne predmete kako bi osudili masovna ubijanja živih bića zbog mode i profita.

Prosvjedu koji za cilj ima podizanje svijesti javnosti i postizanja zakonskih promjena u smjeru zabrane prodaje životinjskoga krzna pridružili su se i Luka Nižetić, Fani Stipković i Sanja Duggan.

Hrvatska bez krzna

Životinje koje se uzgajaju zbog krzna u malim prljavim kavezima ubijaju se elektrokucijom, gušenjem plinom, lomljenjem vratova, ubrizgavanjem injekcija insekticida u srce i sličnim metodama, dok životinje uhvaćene u prirodi slomljenih udova umiru danima uhvaćene u klopke, čekajući lovce da s njih oderu krzno. Moramo biti svjesni kako životinje nemaju krzno da bi bile ubijene zbog glamura niti da bi netko njihovom smrću stjecao profit. Njihovo krzno pripada njima, a ne ljudima. Životinje imaju svoje razloge za život i pravo na život u svojem krznu.Unatoč tome, preko 70 milijuna životinja godišnje ubija se zbog dijela modne industrije koji ne preza da za odjeću iskoristi krzno oderanih pasa, mačaka, činčila, lisica i drugih životinja s kojima bismo trebali dijeliti ovaj planet. Industrija krzna nemilosrdno troši prirodne resurse, zagađuje vodu i koristi kancerogene kemikalije da bi pokušala dio mrtve životinje pretvoriti u odjevni predmet. Ali ni to nije dovoljno da se zaustavi nemilosrdno ubijanje.

Prijatelji životinja iz tog razloga pozivaju na veliko NE krznu jer jedino tako ti odjevni predmeti mogu postati sramota. Krzno kao simbol okrutnosti, ekološke neosviještenosti i staromodnosti, a ne prestiža.
Ubijanje životinja zbog krzna je neoprostivo i zaslužuje svaku osudu. Ovim prosvjedom Prijatelji životinja ne samo da žele oštro osuditi modnu industriju koja ubija zbog krzna već izraziti svoje zahtjeve za pravo na modne piste i dućane bez krzna i pravo na grad i Hrvatsku bez krzna.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Celebrity

Novinarka i televizijska voditeljica, Fani Stipković, sljedeće godine obilježava desetu godišnjicu preseljenja u Madrid, grad koji ju je ispunio i oduševio toliko da je...

Zdravstveni karton

Poznati hrvatski pjevač Luka Nižetić, nakon dugo razmišljanja, odlučio se za lasersko skidanje dioptrije s oba oka pomoću metode iDesign IntraLase LASIK.

Događanja

Glumac Miraj Grbić, simpatični Čombe iz megapopularne serije „Lud, zbunjen, normalan” i Marija Omaljev, glumica poznata po ulogama u serijama „Ruža vjetrova”, „Dolina sunca”,...

Kućni ljubimci

Slavko Sobin i njegove cure u ljetnoj kampanji protiv napuštanja

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.