Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Med – čudesan prirodni proizvod

Namirnica prepuna pozitivnih i korisnih svojstava.

Sigurno ste bezbroj puta u životu iskoristili frazu: marljiva poput pčelice, a da pritom niste ni bili svjesni toga koliko ustvari istine leži u toj izreci. Med je uistinu jedna od rijetkih namirnica koja ima toliko nutritivnih, energetskih i prije svega ljekovitih vrijednosti u sebi. Jedini način proizvodnje je upravo uz pomoć neumornih pčela koje sakupljajući pelud u prirodi ga odlažu u saće, te ga od tamo dalje proizvode u med. Ljudska nastojanja da umjetnim putem uz pomoć strojeva i napredne tehnologije stvori med su svaki put završila neuspjehom.

Sve benefiti te namirnice čovjeku su jako dobro poznate od davnina. Prvo spominjanje meda u povijesti datira čak 2.400 godina p.n.e. Čovjek je već tada prepoznao da med u sebi ima samo najbolje i najvrjednije sastojke te ga od pamtivijeka koristi u razno razne svrhe.Energetska i nutritivna vrijednost

Med je bogat organskim kiselinama (jabučna, limunska, mliječna, pa čak i mravlja), različitim vitaminima, mineralima, enzimima, voskom, polenovim zrncima, eteričnim uljima. Najmanje 180 različitih tvari je izmiješano u njegovoj strukturi. O tome koliki će udio pojedinih tvari biti u njemu, ovisi isključivo o vrsti meda.

Bogat je ugljikohidratima od kojih je 82% šećera, a od toga 41% fruktoze i 36% glukoze, dok ostatak čine saharoza, maltoza i dekstrin. Iako med posjeduje visoku energetsku vrijednost (u 100 g nalazi se 304 kcal/1271 kJ), iznimno je bogat kromom, mineralom koji je neophodan u razgradnji ugljikohidrata i na taj način sprečava nagli porast glukoze u krvi.


Ljekovite vrijednosti
  • iznimno je bogat energetskim vrijednostima te je idealan za trenutno vraćanje izgubljene energije
  • posjeduje cijeli niz antimikrobnih i antigljivičnih svojstava
  • nezamjenjiv je u borbi protiv prehlade i grlobolje
  • izvor je velikog broja vitamina i minerala
  • pomaže pri mršavljenju
  • prirodni je antioksidant
  • pomaže pri zacjeljivanju rana
  • izvrstan je za njegu kože lica i tijela


Med u prehrani

Iako je po količini kalorija med daleko ispred šećera, upravo zbog svog visokog nutritivnog sastava je i nebrojeno puta zdraviji i korisniji. U prehrani je njegova upotreba uistinu šarolika. Ne samo u pripremanju slastica, već se koristi i u pripremi jela s mesom.

Njegova vrijednost dolazi do izražaja ako ga se koristi u toplim napicima umjesto šećera, jer osim što je bogatiji okusom, je i mnogočemu korisniji za ljudsko zdravlje. Ali valja pripaziti prilikom konzumacije jer nije ga preporučljivo dodavati u vrelu vodu zbog toga što na taj način gubi dosta svojih korisnih sastojaka, već bi trebali pripaziti da ga se lagano otopi u toploj vodi. Također se preporuča korištenje plastične, drvene ili keramičke žličice prilikom konzumiranja, jer u doticaju s metalom oksidira.

Dnevno konzumiranje jedne žlčice meda ujutro i jedne na večer pomiješane sa žličicom cimeta ili iscijeđenog soka limuna i šalicom tople vode, uvelike pomaže pri reduciranju tjelesne težine.


Pravilno čuvanje

Med je sve samo ne jednoličan proizvod. S obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med i ovisno o godišnjem dobu se mjenja i sastav meda. U sebi sadrži 16 – 20% vode stoga ako ga se pravilno ne skladišti dolazi do kristalizacije. Struktura i boja meda ovise o samoj vrsti meda, odnosno o tome koja je vrsta cvijeća oprašivana prilikom procesa proizvodnje.

Skladištenje ove namirnice nije komplicirano i zahtjevno. S obzirom da je prepun šećera rok trajanja mu je neograničen te jedino potrebno za imati na umu prilikom njegovog čuvanja jest da je staklenka u kojoj se nalazi dobro zatvorena, da se nalazi na suhom i hladnom mjestu podalje od direktnog izvora svjetlosti.

Sljedeći puta kada poželite neki slatkiš, posegnite za žličicom ove prirodno savršene namirnice. Osim što ćete sebi priuštiti pregršt hranjivih i korisnih sastojaka, njegovo bogatstvo okusa bez obzira o kojoj se vrsti radilo, će vam momentalno vratiti snagu i energiju ta na prirodan i zdrav način utažiti potrebu za dozom slatkoga.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Dobro je da bilo kada pojedete voće i ne morate se držati ovog isključivog principa, jer nema doba dana kada se nešto apsorbira bolje...

Savjeti stručnjaka

Jedan od prirodnih napitaka, koji je najbolji prijatelj, kako kažu oni koji su ga probali, a koji topi masne naslage sastoji se od tri...

Savjeti stručnjaka

Bijeli šećer kao kemijska supstanca, osim što nema nikakvih nutritivnih vrijednosti, u velikim količinama može biti štetan po čovjekovo zdravlje

Duh i tijelo

Ako ste odlučni, šećerni detoks možete napraviti tako da se već prvog dana odreknete sve hrane koja ga sadrži.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.