Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Med – čudesan prirodni proizvod

Namirnica prepuna pozitivnih i korisnih svojstava.

Sigurno ste bezbroj puta u životu iskoristili frazu: marljiva poput pčelice, a da pritom niste ni bili svjesni toga koliko ustvari istine leži u toj izreci. Med je uistinu jedna od rijetkih namirnica koja ima toliko nutritivnih, energetskih i prije svega ljekovitih vrijednosti u sebi. Jedini način proizvodnje je upravo uz pomoć neumornih pčela koje sakupljajući pelud u prirodi ga odlažu u saće, te ga od tamo dalje proizvode u med. Ljudska nastojanja da umjetnim putem uz pomoć strojeva i napredne tehnologije stvori med su svaki put završila neuspjehom.

Sve benefiti te namirnice čovjeku su jako dobro poznate od davnina. Prvo spominjanje meda u povijesti datira čak 2.400 godina p.n.e. Čovjek je već tada prepoznao da med u sebi ima samo najbolje i najvrjednije sastojke te ga od pamtivijeka koristi u razno razne svrhe.Energetska i nutritivna vrijednost

Med je bogat organskim kiselinama (jabučna, limunska, mliječna, pa čak i mravlja), različitim vitaminima, mineralima, enzimima, voskom, polenovim zrncima, eteričnim uljima. Najmanje 180 različitih tvari je izmiješano u njegovoj strukturi. O tome koliki će udio pojedinih tvari biti u njemu, ovisi isključivo o vrsti meda.

Bogat je ugljikohidratima od kojih je 82% šećera, a od toga 41% fruktoze i 36% glukoze, dok ostatak čine saharoza, maltoza i dekstrin. Iako med posjeduje visoku energetsku vrijednost (u 100 g nalazi se 304 kcal/1271 kJ), iznimno je bogat kromom, mineralom koji je neophodan u razgradnji ugljikohidrata i na taj način sprečava nagli porast glukoze u krvi.


Ljekovite vrijednosti
  • iznimno je bogat energetskim vrijednostima te je idealan za trenutno vraćanje izgubljene energije
  • posjeduje cijeli niz antimikrobnih i antigljivičnih svojstava
  • nezamjenjiv je u borbi protiv prehlade i grlobolje
  • izvor je velikog broja vitamina i minerala
  • pomaže pri mršavljenju
  • prirodni je antioksidant
  • pomaže pri zacjeljivanju rana
  • izvrstan je za njegu kože lica i tijela


Med u prehrani

Iako je po količini kalorija med daleko ispred šećera, upravo zbog svog visokog nutritivnog sastava je i nebrojeno puta zdraviji i korisniji. U prehrani je njegova upotreba uistinu šarolika. Ne samo u pripremanju slastica, već se koristi i u pripremi jela s mesom.

Njegova vrijednost dolazi do izražaja ako ga se koristi u toplim napicima umjesto šećera, jer osim što je bogatiji okusom, je i mnogočemu korisniji za ljudsko zdravlje. Ali valja pripaziti prilikom konzumacije jer nije ga preporučljivo dodavati u vrelu vodu zbog toga što na taj način gubi dosta svojih korisnih sastojaka, već bi trebali pripaziti da ga se lagano otopi u toploj vodi. Također se preporuča korištenje plastične, drvene ili keramičke žličice prilikom konzumiranja, jer u doticaju s metalom oksidira.

Dnevno konzumiranje jedne žlčice meda ujutro i jedne na večer pomiješane sa žličicom cimeta ili iscijeđenog soka limuna i šalicom tople vode, uvelike pomaže pri reduciranju tjelesne težine.


Pravilno čuvanje

Med je sve samo ne jednoličan proizvod. S obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med i ovisno o godišnjem dobu se mjenja i sastav meda. U sebi sadrži 16 – 20% vode stoga ako ga se pravilno ne skladišti dolazi do kristalizacije. Struktura i boja meda ovise o samoj vrsti meda, odnosno o tome koja je vrsta cvijeća oprašivana prilikom procesa proizvodnje.

Skladištenje ove namirnice nije komplicirano i zahtjevno. S obzirom da je prepun šećera rok trajanja mu je neograničen te jedino potrebno za imati na umu prilikom njegovog čuvanja jest da je staklenka u kojoj se nalazi dobro zatvorena, da se nalazi na suhom i hladnom mjestu podalje od direktnog izvora svjetlosti.

Sljedeći puta kada poželite neki slatkiš, posegnite za žličicom ove prirodno savršene namirnice. Osim što ćete sebi priuštiti pregršt hranjivih i korisnih sastojaka, njegovo bogatstvo okusa bez obzira o kojoj se vrsti radilo, će vam momentalno vratiti snagu i energiju ta na prirodan i zdrav način utažiti potrebu za dozom slatkoga.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Beauty report

Pravilnom njegom i prehranom do duge, guste i zdrave kose.

Savjeti stručnjaka

Božić je mnogo više od darova i blještavih ukrasa, no svejedno – obitelji i prijateljima želimo izmamiti osmijeh na lice i pokloniti nešto posebno.

Zanimljivosti

Kombinacija češnjaka, đumbira i meda već se odavno koristi u narodnoj medicini kao prirodna pomoć kod infekcija respiratornog sustava.

Seks

Redovito vođenje ljubavi je najzdraviji način da si produljite život i što dulje ostanete zadovoljni i sretni.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.