Posljednjih godina se i kod nas u sve većem broju otvaraju restorani i zalogajnice koji poslužuju jela karakteristična za određene zemlje. Raznolikost ponude tako svakim danom raste, a jedna od prvih kuhinja koju smo 'uvezli' bila je i meksička.
Ako još niste probali hranu dalekog i vrelog Meksika, možete pomisliti da su u pitanju pržena jela s puno masnoća i iznimno ljutih začina. Kako ne biste bili u zabludi, razotkrivamo vam nekoliko uobičajenih predrasuda vezanih uz šarenu kuhinju sjeverno-američkog kontinenta.
1. Meksička hrana je masna i deblja
Upravo zbog popularizacije ove kuhinje i njenog predstavljanja kroz razne lance brze hrane, mnoga od jela se danas spravljaju pržena u dubokom ulju. Tradicionalna meksička kuhinja (prije nego su Španjolci u 16. stoljeću pokorili tu zemlju) se nipošto nije sastojala od teških prženih jela.

Meso i povrće se prema originalnoj meksičkoj kuhinji spravlja bez dodatka životinjskih masti i biljnog ulja, uz termičku obradu u velikim metalnim ili glinenim posudama. Također su namirnice spravljali pečene ispod peke, a prethodno umotane u listove banane, avokada ili kukuruza.
2. Sva jela su ljuta
Monogi vjeruju da su sva meksička jela ljuta i da su bez iznimaka bazirana na čili papričicama. Međutim i taj je mit usko vezan uz povijesni razvoj Meksika i njihove nacionalne kuhinje. Možda neka od najpoznatijih jela danas jesu nešto začinjenija, ali istina je da cijela paleta različitih okusa krasi ovu kuhinju.

3. Glavni sastojak tacosa je mljevena govedina
Govedina jest vrsta mesa koja je sastavni dio tacosa, ali nikako ne mljevena. Carne asada naziv je za komadiće bifteka od goveđeg mesa koji se koriste kod spravljanja tacosa.

4. Menudo nije ukusno jelo
Iako su mu glavni sastojak goveđa crijeva i prilikom spravljanja istog se širi poprilično neugodan miris, menudo je iznimno ukusno jelo.

Recimo da možemo povući paralelu između ovog tradicionalnog meksičkog jela i tripica, tj. fileka, koji se spravljaju od očišćenih želudaca različitih životinja.
5. Zbog ljutine ne preporuča se trudnicama
Ne jesti meksičku hranu u trudnoći zbog bojazni da svojom ljutinom ne bi naškodila djetetu je najveća od zabluda mogućih. Po tome bi se sve trudnice Meksika morale prebaciti na drugu prehranu što i nema nekog pretjeranog smisla. Umjerenost je u svemu poželjna pa tako i pri spravljanju ljutih jela koja su namijenjena trudnicama.
6. Crveni komadići hrane su uvijek ljuti
Znajte da je apsolutna neistina u pitanju kada se susretnete s ovakvom tvrdnjom.


Crvene paprike nisu ljute, a koliko smo mi upoznati s okusima namirnica, ni rajčica nije ta koja je uspjela ostaviti ljuti okus u ustima nakon konzumiranja.
7. Chimichanga je tradicionalno meksičko jelo
Chimichanga je zapravo nacho prekriven hrpom rastopljenog sira i vrhnjem. Međutim, kako je ovo jelo nastalo popularizacijom meksičke kuhinje u ostatku svijeta, u Meksiku ga je iznimno teško za pronaći i uopće naručiti u nekim od restorana.
Ako još niste probali hranu dalekog i vrelog Meksika, možete pomisliti da su u pitanju pržena jela s puno masnoća i iznimno ljutih začina. Kako ne biste bili u zabludi, razotkrivamo vam nekoliko uobičajenih predrasuda vezanih uz šarenu kuhinju sjeverno-američkog kontinenta.
1. Meksička hrana je masna i deblja
Upravo zbog popularizacije ove kuhinje i njenog predstavljanja kroz razne lance brze hrane, mnoga od jela se danas spravljaju pržena u dubokom ulju. Tradicionalna meksička kuhinja (prije nego su Španjolci u 16. stoljeću pokorili tu zemlju) se nipošto nije sastojala od teških prženih jela.

Meso i povrće se prema originalnoj meksičkoj kuhinji spravlja bez dodatka životinjskih masti i biljnog ulja, uz termičku obradu u velikim metalnim ili glinenim posudama. Također su namirnice spravljali pečene ispod peke, a prethodno umotane u listove banane, avokada ili kukuruza.
2. Sva jela su ljuta
Monogi vjeruju da su sva meksička jela ljuta i da su bez iznimaka bazirana na čili papričicama. Međutim i taj je mit usko vezan uz povijesni razvoj Meksika i njihove nacionalne kuhinje. Možda neka od najpoznatijih jela danas jesu nešto začinjenija, ali istina je da cijela paleta različitih okusa krasi ovu kuhinju.

3. Glavni sastojak tacosa je mljevena govedina
Govedina jest vrsta mesa koja je sastavni dio tacosa, ali nikako ne mljevena. Carne asada naziv je za komadiće bifteka od goveđeg mesa koji se koriste kod spravljanja tacosa.

4. Menudo nije ukusno jelo
Iako su mu glavni sastojak goveđa crijeva i prilikom spravljanja istog se širi poprilično neugodan miris, menudo je iznimno ukusno jelo.

Recimo da možemo povući paralelu između ovog tradicionalnog meksičkog jela i tripica, tj. fileka, koji se spravljaju od očišćenih želudaca različitih životinja.
5. Zbog ljutine ne preporuča se trudnicama
Ne jesti meksičku hranu u trudnoći zbog bojazni da svojom ljutinom ne bi naškodila djetetu je najveća od zabluda mogućih. Po tome bi se sve trudnice Meksika morale prebaciti na drugu prehranu što i nema nekog pretjeranog smisla. Umjerenost je u svemu poželjna pa tako i pri spravljanju ljutih jela koja su namijenjena trudnicama.
6. Crveni komadići hrane su uvijek ljuti
Znajte da je apsolutna neistina u pitanju kada se susretnete s ovakvom tvrdnjom.


Crvene paprike nisu ljute, a koliko smo mi upoznati s okusima namirnica, ni rajčica nije ta koja je uspjela ostaviti ljuti okus u ustima nakon konzumiranja.
7. Chimichanga je tradicionalno meksičko jelo
Chimichanga je zapravo nacho prekriven hrpom rastopljenog sira i vrhnjem. Međutim, kako je ovo jelo nastalo popularizacijom meksičke kuhinje u ostatku svijeta, u Meksiku ga je iznimno teško za pronaći i uopće naručiti u nekim od restorana.
In this article:chimichanga, govedina, jelo, ljuto, masno, meksička kuhinja, menudo, mit, zabluda
Written By
admin

Click to comment
You must be logged in to post a comment Login