Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Miele škola kuhanja

Dva neodoljiva recepta – škampi na zadarski i Miele torta.

Voditeljica Mirna Maras i njezin suprug glumac Mario Valentić, RTL- ove voditeljice Edita Misirić i Antonija Stupar Jurkin te glumac Duško Modrinić u utorak, 19. listopada, u Miele showroomu ozbiljno su se prihvatili kuhače i lonca te pokazali kakvi su virtuozi kada su gastronomske vratolomije u igri.

Nisu imali nimalo lak zadatak jer su se na meniju našli škampi na zadarski i Miele torta – popriličan izazov za početnike. Na sreću, njihova učiteljica, glavna urednica RTL- ova Exkluziva Nensi Profaca nije bila nimalo stroga, pa je i rezultat bio, kulinarskim rječnikom: za prste polizati!



"Škampi na zadarski zapravo je potpuno izmišljeni recept, ali o tome psssst! Ne volim dosadne stvari pa nikad ne kuham po kuharicama i zadanim receptima već improviziram s namirnicama koje imam u frižideru. Tako je nastalo i ovo jelo. Nikad ne ispadne isto, uvijek se razlikuje barem u jednoj noti okusa. I u tome je, kaže moj dečko, čar moje kuhinje – nikad ne znaš što možeš očekivati pa je faktor iznenađenja uvijek prisutan. Dalmatinka sam pa volim kuhati dalmatinska jela, ali jako volim i eksperimentirati s egzotičnim kuhinjama. No i jela pripremljena u woku pod mojom kuhačom uvijek nekako dobiju i dalmatinski štih",  izjavila je Nensi Profaca.

Osim Nensi svojim kulinarskim umijećem se pohvalila i voditeljica Edita Misirić koja kaže da su njene palačinke prava delicija. Rado kuha i muška polovica para Maras – Valentić.

"Volim kuhati i rado kuham, što sam dokazao i danas. Važno mi je da ono što kuham bude zdravo i ima nutritivnu vrijednost, a pogotovo sada kada smo Mirna i ja postali roditelji pazim da se hranimo zdravo"', izjavio je Mario Valentić.



Dok su zvijezde pokazivale svoje umijeće, predstavljena je i Miele škola kuhanja koja će uskoro otvoriti svoja vrata u Miele Gallery Zagreb, na adresi Buzinski prilaz 32, potpuno funkcionalnom prostoru opremljenom vrhunskim Miele uređajima.

Svi koji imaju gastronomske afinitete dobit će priliku uz vrhunske kuhare virtuoze – poznatu slastičarku Fancy Cakes Anu Marcelić i kuhara i vlasnika restorana Prasac – Dinu Galavanju – naučiti kuhati i slatke i slane delicije i dobro se zabaviti! Svi zainteresirani mogu se prijaviti na mail: [email protected] ili na broj telefona 01/6689 050.

Dva vrhunska kulinarska recepta

Škampi na zadarski
(za 4 osobe)

Sastojci:
1.5 kg škampa
2 srednja luka
4 srednje mrkve
1 zelena paprika
250 g šampinjona
1 pakiranje rajčice u tetrapaku
1 dcl bijelog vina
1 dcl votke
maslinovo ulje
crvena slatka paprika
sol
papar
malo šećera
suhe šljive (20 dkg)
svježi peršin
svježi bosiljak
riža

Postupak:
U širokoj posudi zagrijemo maslinovo ulje i na njemu popržimo škampe. Kad su gotovi, izvadimo ih iz posude, i na vrućem ulju popržimo sitno nasjeckani luk. Kad požuti dodamo izribanu mrkvu i na kockice narezanu papriku i to sve zajedno pirjamo dok ne omekša. Nakon toga vratimo škampe u posudu i sve zalijemo umakom od rajčice, dodamo malo šećera, soli, papra, crvene slatke paprike i malo bosiljka i kuhamo na srednjoj vatri uz povremeno protresanje posude. Narežemo malo suhih šljiva i šampinjone i dodamo u jelo. Zalijemo s malo vode. Kad voda gotovo ispari dodamo 1 dcl bijelog vina, a nakon 5-6 minuta i 1 dcl votke. Prokuhamo još malo. Kad je jelo gotovo, ubacimo svježi nasjeckani peršin. Poslužiti uz rižu.



Miele torta

Biskvit – sastojci:
25 jaja
750 g šećera
750 g maslaca
750 g tamne čokolade
750 g glatkog brašna
65 g praška za pecivo

Krema – sastojci:
20 jaja
750 g šećera
1000 g tamne čokolade
15 žlica mlijeka,
1000 g maslaca

Postupak :

Biskvit:
Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Žumanjke pomiješati sa šećerom i dodati maslac i rastopljenu čokoladu i sve dobro izmiješat. Istući bjelanjke i u njih dodati brašno i prašak za pecivo. Dvije smjese pomiješati i staviti u nauljeni kalup i peći na 180-200 stupnjeva C oko 20 min.

Krema:
U veliku posudu na paru staviti jaja, šećer, čokoladu i mlijeko; sve dobro izmiješati; kuhati dok se smjesa ne poveže. U ohlađenu smjesu dodati izrađeni maslac.

Razrezati biskvite, napuniti ih kremom i slagati jedan na drugoga. Dekorirati tortu po želji.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.