Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Mikro zelenilo – zdravlje u malom

Nutricionistička vrijednost tek izraslog povrća veća je od zrelo ubranog

Nutricionisti često naglašavaju važnost zastupljenosti zelenog povrća u obrocima. Njegove funkcije su mnogobrojne – osigurava poletnost i energiju, a u gastronomskom smislu – osim rafiniranih ukusa, majstori kulinarstva ga često koriste kao dekoraciju na tanjuru.Zeleno povrće je neophodno za probavu, a minerali, vitamini i vlakna koje sadrži prava su blagodat za naš organizam. Mali listići salate koje najčešće jedemo začinjene u različitim kombinacijama stimuliraju rad i revitalizaciju jetre te poboljšavaju naš vid.

Znanstvenici su otkirli da apigenin, koji se nalazi u nekim biljkama, može pomoći u ‘ubijanju’ stanica oboljelih od karcinoma, tako što izdvaja tumor suspresor p53 – protein koji je uključen u rast oboljenja.No, kada je u pitanju zelenilo ne morate se ograničiti isključivo na zrele plodove. Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, nutricionistička vrijednost tek izraslog povrća veća je od onog koje imamo naviku ubirati.

Tako brokula, špinat ili rikula ubrani tek 14 dana od sjetve predstavljaju prave male vitaminske bombe. Takozvano mikro povrće sadrži cijelu listu vitamina – od C vitamina koji služi kao potpora imunitetu do antioksidansa i beta karotena.Ove male dragocjene biljke najčešće se sade u kutijama s postavljenom drenažom i tek malo zemlje, a moguće ih je uzgojiti i u posudama za cvijeće. Sve što im je potrebno jest dovoljno svjetla i netko tko će ih redovito špricati svježom vodom. Tako svježe povrće intenzivnih boja, koje možete uzgojiti bez obzira na vremenske (ne)prilike, može poslužiti i kao kućna dekoracija. Kako navode stručnjaci, mikro zelenilo najbolje je ubrati kada dosegne visinu od 5 centimetara ili kada se formiraju prvi listići.No, nemojte se zavaravati mini verzijama povrća. ‘Ono možda jest bogatije mineralima i vitaminima, no kada je riječ o udjelu vlakana posustaje za zrelim povrćem. Stoga neka vaši obroci budu kombinacije jednog i drugog.’, naglašava osnivačica B Nutritiona i autorica knjige The Sugar Detox Brooke Alpert.

Zeleni obrok neće vas opteretiti lošim kalorijama – 100 g povrća sadrži otprilike 25 do 40 kcal. Stoga, savjet, živite i jedite zeleno!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti i preporuke

Jesenska njega lica bi stoga trebala biti u znaku čišćenja, dubinske hidratacije, vrhunskih aktivnih sastojaka i vitamina koji će je nahraniti i osigurati joj zdrav...

Savjeti i preporuke

Bez zdravih noktiju nema ni lijepih noktiju. Uzalud vam trud lakiranja ako se nokti listaju, pucaju i nepravilnog su oblika.

Gastronomija

Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena,...

Duh i tijelo

Ljudsko ponašanje je pod utjecajem energije.

Advertisement