Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Mitovi o ljudskom tijelu

10 zabluda u koje su mnogi uvjereni.

Postoje duboko ukorijenjena uvjerenja o ljudskom tijelu koja se prenose s koljena na koljeno. Od malena slušamo savjete naših baka i mama, učitelja, pa čak i liječnika, za koje smo sigurni da su dobri za nas, ali zapravo uopće nemaju znanstvenog temelja. Razotkrivamo vam deset najraširenijih mitova o ljudskom tijelu.

1. Dlake rastu gušće nakon brijanja

Vrlo je rašireno uvjerenje da brijanje dlačica uzrokuje da one ponovno narastu gušće i čvršće. To ne može biti točno jer brijanje uklanja samo mrtve dlačice na površini kože i ne utječe na tip rasta. Obrijana koža samo daje dojam grubosti zbog odrezanih vrhova dlačica.

2. Čitanje u polumraku kvari vid

Kada čitate u slabo osvijetljenoj prostoriji, oči se naprežu malo više nego inače, ali nema znanstvenog dokaza da ćete dugoročno naštetiti svom vidu. Polumrak će uzrokovati brži umor očiju i suhoću, ali bez posljedica, osim ako stalno čitate u mraku.3. Opasno je buditi mjesečara

Vjeruje se da je opasno buditi osobu koja mjesečari, ali zapravo je gora opcija pustiti ga na miru jer se može ozlijediti. Najbolje je otpratiti ga natrag do kreveta jer se tako neće osjećati dezorijentirano i zbunjeno.

4. Potrebno nam je 8 sati sna

Iako stručnjaci tvrde da nam je svaku noć potrebno barem osam sati sna kako bismo mogli normalno funkcionirati tijekom dana, to se ne odnosi na sve. Nekim ljudima dovoljno je manje sna.

5. Alkohol ubija moždane stanice

Nakon noći opijanja često vam se čini da ne možete razmišljati normalno? Alkohol je štetan, ali osim ako ne pijete čisti etilni alkohol, nećete naštetiti moždanim stanicama.6. Moramo piti 8 čaša vode

Mit o osam čaši vode dnevno potječe iz 1945. kada je javnosti preporučeno uzimati osam čaša tekućine za zdravlje. Međutim, savjet se odnosio na tekućinu, a ne samo na vodu. Ljudskom tijelu je potrebno puno tekućine, ali i unosom hrane i drugih napitaka, a ne samo vode.

7. Super fit znači super zdrav

Bavljenje sportom je zdravo, ali pretjerivanje u vježbanju i tjelesnoj aktivnosti često uzrokuje zdravstvene probleme. Profesionalni sportaši su pod velikim rizikom zbog različitih ozljeda, ali nisu samo oni u opasnosti.Ako vježbate svakodnevno dulje od dva sata, veća je mogućnost za nastanak kroničnog umora, nesanice, depresije, problema s menstrualnim ciklusom i smanjene seksualne želje.

8. Debljamo se zbog sporog metabolizma

Pretpostavlja se da brzi metabolizam uzrokuje sagorijevanje više kalorija. No debljanje nije uzrokovano samo brzinom metabolizma, već i drugim faktorima kao što su nezdrava prehrana, nedostatak vježbanja i drugo.

9. Mokra kosa zimi uzrokuje prehladu

Iako se vjeruje da hladnoća uzrokuje nastanak prehlade, ne postoji povezanost između njih. Veća je vjerojatnost da se zimi ljudi zaraze prehladom u zatvorenim prostorima jer prenose viruse jedni na druge.Istraživači čak tvrde da hladno vrijeme pomaže jačanju imuniteta za budućnost.

10. Visok zaštitni faktor štiti od raka kože

Sredstva za zaštitu od sunca doista štite kožu od nastanka opeklina i preuranjenog starenja, ali nisu dovoljna i potpuna zaštita od nastanka raka kože. Kada provodite vrijeme na suncu, obavezno koristite sredstva koja sadrže zaštitu od UVB i UVA zraka, a tijekom najjačeg sunca (od 11 do 16 sati) držite se sjene.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Unatoč brojnoj literaturi, internetu i emisijama o ovoj temi, mnogi pogrešno vjeruju u istinitost nekih od uvriježenih mitova...

Savjeti i preporuke

Za razliku od ostatka tijela, koža dekoltea je tanja i osjetljivija, pa samim time zahtjeva više pažnje.

Budi fit

Aktivnosti koje će vam osigurati manji konfekcijski broj.

Savjeti i preporuke

Čak i one najsamouvjerenije žene nerijetko počinju osjećati nelagodu kad su im tijela u pitanju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.