Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Mmmljac! Jagode

Dani zagrebačkih jagoda održavaju se do 20. lipnja na više lokacija u Zagrebu.

Proizvođači Grada Zagreba za vrijeme trajanja manifestacije imaju štandove s jagodama na više lokacija u gradu, a biti će postavljeni i štandovi u Sesvetama i u Sesvetskom Kraljevcu.

Mjerica jagoda kod svakog proizvođača košta 12 kuna.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hrvoja Dikovića dugi niz godina na ekološki način uzgaja jagode i jabuke. Njihova proizvodnja jagoda nalazi se u Čičkoj Lazini iza Velike Gorice.

– Imamo oko dva hektara nasada jagoda, a proizvodnja je vanjska. Osim što prodajemo ovdje u Zagrebu svoje jagode prodajemo i trgovačkom lancu Billa, a nešto će ići i u izvoz,- rekla je za She.hr proizvođačica jagoda Vera Diković.

Gospođa Diković je rekla kako im je najbitnije da su jagode crvene, ukusne i mirisne.

– Na samom početku sezone bila je tuča, ali sada ima sve više sunca, pa se nadamo da će tako i ostati,- objasnila je Diković.

Liker od jagoda
– Kada jagode budu skroz zrele poslažem u teglicu red jagoda pa ih posipam sa šećerom, na to stavim opet red jagoda i na to ponovno šećer. Tako radim redove dok ne napunim staklenku. To mora stajati na suncu dok se šećer ne otopi, a onda se dolije rakija do vrha. Nakon nekoliko mjeseci sadržaj staklenke se procijedi i imate liker od jagoda,- ispričala je Vera Diković.

Od hobija do businessa

Osim velikih proizvođača jagoda na Danima zagrebačkih jagoda mogu se pronaći i oni „manji“.

– Imamo oko šest tisuća sadnica s vanjskom proizvodnjom koje navodnjavam iz vlastitog bazena. Mislim da sam jedan od najmanjih proizvođača. Moglo bi se reći da je ovo meni više hobi nego proizvodnja, ali u planu nam je širenje,- rekao je uzgajivač jagoda Franjo Lojen iz Obelišća.

Lojen je naglasio kako Zagreb voli jagodu i da se ona tu dosta troši.

– Jagoda je je jedno od najzdravijih voća, no kriza je pa ne očekujemo previše od ove sezone,- objašnjava Lojen.

Jagode s vrhnjem
– Narežete jagode na kockice, pomiješate sa slatkim vrhnjem i stavite u hladnjak. Savršeno je kada dođete s posla umorni i živčani, a takva poslastica vas dočeka. K tome, nema puno kalorija pa mogu jesti i šećeraši,- ispričao je Franjo Lojen.

Obiteljski posao

Obitelj Brozović iz Rakitovca ima oko hektar jagoda.

– Dvije trećine su pokrivene plastenicima, a jedna trećina je u vanjskoj proizvodnji. Potpisala sam ugovor za izvoz, a prodajem još u Velikoj Gorici, Novom Zagrebu, Botincu, a planiramo se prošiti i u Sveti Ivan Zelinu,- saznajemo od proizvođačica jagoda Gordana Brozović iz Rakitovca pored Velike Gorice.

Gospođa Brozović nam je rekla kako su svježe ubrane jagode najbolje te da ona ih nema vremena pripravljati nego ih jede na polju kada ih bere za prodaju.

– Mislim da će ova sezona biti jako dobra jer jagoda imamo jako puno, sada je bitno da nas vrijeme posluži,- dodala je Brozović.

Višegodišnje proizvođačko iskustvo


– Već petnaest godina se bavimo s proizvodnjom jagoda, a sada imamo 34.000 sadnica od kojih su pretežno sadnice ranih jagoda u vanjskoj proizvodnji te sve sami plasiramo na tržište,- ispričala nam je proizvođačica jagoda Ana Fotović iz sela Samoborec pored Vrbovca.

Kako kaže gospođa Fotović, njima će ova sezona biti osrednja jer je proljeće bilo hladno s puno kiše.

Kolač od jagoda
– Napravite biskvit od tri jaja, tri žlice brašna, tri žlice šećera i tri žlice vode. Ispecite ga u pećnici. Nakon toga istucite šlag, narežite jagode i sve to složite na biskvit. Na kraju kolač prelijete sa želatinom te stavite u hladnjak da se dobro rashladi,- recept je Ane Fotović.

Manifestacija „Dani zagrebačkih jagoda“ održava se u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije u suradnji s članovima Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba i Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Jagode gotovo da nemaju kalorija, a mogu se pripremiti na razne načine.

Putovanja

Hrvatska nudi fantastična odredišta za one koji traže zimski odmor, a iz popisa najpopularnijih destinacija među domaćim i inozemnim putnicima možemo vidjeti da njezina...

Zanimljivosti

Smješten uz Jarunsko jezero, Chic Bar&More zrači toplinom i ugodom i neizbježno privlači prolaznike na Jarunu.

Zanimljivosti

Od 29. studenoga do 7. siječnja, najpoznatija i najljepša šetnica okružena visokim, gordim platanama, ugostit će ugostitelje i male obrtnike, koji će tom prelijepom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.