U sezoni gripa i viroza mnogi na svoju ruku posežu za sintetskim antibioticima, bez obzira na moguće posljedice.
Pri tome zaboravljaju na prirodne antibiotike – alicin iz češnjaka, bioflavonoidi iz propolisa i acidofil iz probiotičkih mliječnih proizvoda.
– Prirodni antibiotici su u prednosti pred sintetskim jer prirodne organizam puno lakše podnosi, pri čemu se glavni organi detoksikacije – jetra i bubrezi ne opterećuju. Osim toga, dugotrajna primjena prirodnih antibiotika neće dovesti do rezistencije bakterija, što je česti slučaj kod sintetskih antibiotika, rekla je za She.hr liječnica Slađana Divković, dopredsjednica zagrebačke Udruge za prevenciju prekomjerne težine.
Višenamjenski češnjak
Dodala je, kako je prirodne antibiotike moguće uzimati uz već propisanu terapiju lijekovima. „I što je jako bitno, nemaju kontraindikacija i ne dovode do nuspojava i preosjetljivosti poput alergija. Također ih nije potrebno vremenski dozirati“, rekla je Divković.
Naglasila je kako prirodne antibiotike bez ikakvog straha mogu uzimati kronični srčani bolesnici, dijabetičari, kao i djeca. Pojasnila je kako je alicin iz češnjaka posebno učinkovit ne samo kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija, nego i kod onih uzrokovanih parazitima.
Redovitom uporabom, češnjak snižava povišeni krvni tlak, sprječava ovapnjenje žila jer snižava ukupni i LDL kolesterol, te djeluje kao diuretik.
Češnjak se može koristiti svjež: triput dnevno jedan češanj sitno kosan kao dodatak juhama, varivima, umacima ili salatama, te u obliku tinkture i čaja, a za one kojima specifičan miris i okus smeta postoje češnjakove kapsule.
Propolis i probiotici za imunitet
Osim alicina, kako je objasnila dr Divković, propolis je još jedan u nizu korisnih prirodnih antibiotika jer osim što djeluje na mnoge mikroorganizme, regenerira tkivo i ublažava bol. Naime, pored smole, voska, eteričnih ulja i cvjetnog praha, sadrži niz aktivnih sastojaka poput bioflavonoida, aminokiselina, vitamina A, B i C, te minerala.
Propolis je posebno učinkovit kod oslabljenog imuniteta, respiratornih infekcija, kao i kod kožnih bolesti.
Preporučljiv je i kod dugotrajnih, tvrdokornih upala jer aktivni bioflavonoidi iz propolisa eliminiraju neke bakterije koje su postale otporne na sintetske antibiotike.
Savjet dr Divković je da se kod upale grla i mandula grglja s mlakom vodom ili da se pije razblažen u decilitru vode kod promuklosti.
– Treći moćni saveznik u borbi protiv gripe i viroza su probiotici, fermentirani mliječni proizvodi i drugi koji sadrže prirodni antibiotik acidofil, te probiotičku bakteriju lactobacillus acidophilus. Probiotici sadrže vitamine B skupine, vitamin K, kalcij, folnu i foličnu kiselinu i enzime. Lactobacillus acidophilus sprječava rast i razvoj različitih bakterija i gljivica, pa probiotici imaju povoljan učinak kod upala i funkcionalnih smetnji probavnih organa, te poremećaja crijevne flore“, završila je dr Slađana Divković.
Pri tome zaboravljaju na prirodne antibiotike – alicin iz češnjaka, bioflavonoidi iz propolisa i acidofil iz probiotičkih mliječnih proizvoda.
– Prirodni antibiotici su u prednosti pred sintetskim jer prirodne organizam puno lakše podnosi, pri čemu se glavni organi detoksikacije – jetra i bubrezi ne opterećuju. Osim toga, dugotrajna primjena prirodnih antibiotika neće dovesti do rezistencije bakterija, što je česti slučaj kod sintetskih antibiotika, rekla je za She.hr liječnica Slađana Divković, dopredsjednica zagrebačke Udruge za prevenciju prekomjerne težine.
Višenamjenski češnjak
Dodala je, kako je prirodne antibiotike moguće uzimati uz već propisanu terapiju lijekovima. „I što je jako bitno, nemaju kontraindikacija i ne dovode do nuspojava i preosjetljivosti poput alergija. Također ih nije potrebno vremenski dozirati“, rekla je Divković.

Naglasila je kako prirodne antibiotike bez ikakvog straha mogu uzimati kronični srčani bolesnici, dijabetičari, kao i djeca. Pojasnila je kako je alicin iz češnjaka posebno učinkovit ne samo kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija, nego i kod onih uzrokovanih parazitima.
Redovitom uporabom, češnjak snižava povišeni krvni tlak, sprječava ovapnjenje žila jer snižava ukupni i LDL kolesterol, te djeluje kao diuretik.
Češnjak se može koristiti svjež: triput dnevno jedan češanj sitno kosan kao dodatak juhama, varivima, umacima ili salatama, te u obliku tinkture i čaja, a za one kojima specifičan miris i okus smeta postoje češnjakove kapsule.
Propolis i probiotici za imunitet
Osim alicina, kako je objasnila dr Divković, propolis je još jedan u nizu korisnih prirodnih antibiotika jer osim što djeluje na mnoge mikroorganizme, regenerira tkivo i ublažava bol. Naime, pored smole, voska, eteričnih ulja i cvjetnog praha, sadrži niz aktivnih sastojaka poput bioflavonoida, aminokiselina, vitamina A, B i C, te minerala.

Propolis je posebno učinkovit kod oslabljenog imuniteta, respiratornih infekcija, kao i kod kožnih bolesti.
Preporučljiv je i kod dugotrajnih, tvrdokornih upala jer aktivni bioflavonoidi iz propolisa eliminiraju neke bakterije koje su postale otporne na sintetske antibiotike.
Savjet dr Divković je da se kod upale grla i mandula grglja s mlakom vodom ili da se pije razblažen u decilitru vode kod promuklosti.
– Treći moćni saveznik u borbi protiv gripe i viroza su probiotici, fermentirani mliječni proizvodi i drugi koji sadrže prirodni antibiotik acidofil, te probiotičku bakteriju lactobacillus acidophilus. Probiotici sadrže vitamine B skupine, vitamin K, kalcij, folnu i foličnu kiselinu i enzime. Lactobacillus acidophilus sprječava rast i razvoj različitih bakterija i gljivica, pa probiotici imaju povoljan učinak kod upala i funkcionalnih smetnji probavnih organa, te poremećaja crijevne flore“, završila je dr Slađana Divković.
In this article:acidofilin, allicin, češnjak, gripa, propolis, sintetski antibiotici, viroze
Written By
admin

Click to comment
You must be logged in to post a comment Login