Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Mogu li šljive stvarno pomoći kod zatvora? Nutricionistica Lauren Manaker tvrdi da može!

Vrlo lako zatvor može uništiti cijeli dan pa i tjedan.

Postoji li nešto neugodne od zatvora? Posebno kada morate na posao, sastanak ili recimo u kazalište… Osim neugodnosti, zatvor može značiti i simptome poput grčeva, mučnine i osjećaja boli kada pokušate obaviti veliku nuždu. Vrlo lako zatvor može uništiti cijeli dan pa i tjedan.

Što može uzrokovati zatvor?

Prije svega uzrok može biti stres, dehidracija, neki zdravstveni problemi kao i prehrana kojoj nedostaje vlakana. Možda niste znali ali i previše mliječnih proizvoda može biti uzrok problemu.

Postoje i određene namirnice koje vam mogu stanje olakšati, a tu su glavne zvijezde slatki krumpir, chia sjemenke, avokado i grahorice. Ali Lauren Manaker navodi kako postoji jedna namirnica koja je najbolji odabir ako vas muči zatvor: “Šljive su pomoć koja vam treba kako bi se crijeva malo pokrenula, a podaci objavljeni u magazinu Clinical Nutrition otkrivaju kako osobe koje jedu šljive imaju puno bolju probavu i lako obavljaju nuždu”.

Kako će šljive pomoći kod zatvora?

Nutricionistica navodi kako one sadrže važne komponente koje će olakšati zatvor, a to su vlakna, sorbitol i polifenole. Ipak glavna zvijezda su vlakna koje šljive sadrže u velikim količinama. Vlakna su neophodna za zdravo pokretanje crijeva jer će ona omekšati stolicu i dodati joj na volumenu. To čine tako što na sebe vežu vodu, daju stolici volumen i čine ju tvrdom pa će ona puno lakše napustiti crijeva.

Uz to šljive sadrže sorbitol, voćni alkohol koji djeluje kao prirodni laksativ. Čak i ako pijete sok od šljive, pražnjenje crijeva će biti olakšano radi sorbitola.

“Sva ta svojstva zajedno djeluju na lakšu probavu, a šljive su ustvari praktičan odabir namirnica ako želite poboljšati probavu”, navodi Manaker za eatthis.com te dodaje kako na sreću dobrobiti šljive ne odnose se samo na probavu.

Dobrobiti šljiva za zdravlje

Osim vrlo važnog djelovanja na zatvor, šljive nude i druge zdravstvene dobrobiti, pa će štiti kosti od propadanja i pomoći kod regulacije kolesterola.

Znanstvenici savjetuju da je potrebno pojesti 5 ili 6 šljiva u danu da se spriječi gubitak koštane mase, a posebno kod žena u menopauzi. Studije pokazuju da pektin koji se nalazi u šljivama može pomoći i kod održavanja zdrave razine kolesterola, ali i sprečavanju upala. Znamo da su oba faktora povezana s razvojem kardiovaskularnih bolesti.

Šljive možete jesti svježe ili sušene, važno je samo da ih dodate prehrani. Možete ih dodati voćnom soku, salatama, desertima pa čak i jelima s mesom.

Ne propustite

Gastronomija

Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.