Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Motar – korov kao vrhunac gastronomije

S kamena u lonac

Mnogi ljeti leže pored ove samonikle biljke, ne znajući da se zapravo nalaze pored velike delicije. Ovaj cvijet u kamenu, motar, matar ili petrovac bio je hrana bogova, cijenjena biljka u biblijskim vremenima o kojoj je pisao i slavni Shakespear. Ukusan je i dostupan, na neko vrijeme zaboravljen, a sada se smatra velikom delicijom koja se služi na bogatim dalmatinskim platama.

Naziv petrovac potječe iz srednjeg vijeka jer je ta biljka bila posvećena Sv. Petru. Danas ga u Francuskoj i Italiji još uvijek nazivaju biljkom Sv. Petra jer mu listovi postaju zreli za branje oko blagdana Sv. Petra i Pavla 29. lipnja.



Nalazi se na našem priobalju u neposrednoj blizini mora, gdje obilato raste iz stijena i u pijesku. Kod nas se većinom konzumira u primorskim krajevima i na dalmatinskim otocima. U vrijeme svjetskih ratova motar je jedna od najčešće skupljanih i pripremanih divljih biljaka. Raširena je po cijelom obalnom pojasu Europe, pa i u hladnijim krajevima. U 16. stoljeću na veliko se sadila u engleskim vrtovima.

Biljka može narasti i do 50 centimetara, a listovi su mu dugi oko pet centimetara i mesnati. Svima je dostupna jer raste na pomorskom dobru i za nju ne treba tražiti dozvole za branje.



Najukusniji je kad ga se bere krajem travnjau svibnju ili lipnju, a bere se kao šparoga- samo se lako otkine. Može se brati i kasnije, ali tada se preporuča berba samo listića. U toj se fazi više osjeća njegovo eterično ulje, pa je i okus drugačiji.

Inače, njegov okus teško je opisati. Može se reći da je motar slan i vrlo aromatičan, podsjeća na koromač, kapar i šparoge, a opet je različit. U kuhinji se primjenjuje kao kapar i šparoge, za salate, umake, na lešo, a najčešće se kiseli.



Kao prilog odlično se slaže s ostalim mediteranskim delicijama, kao što je riba s gradela, slani inčuni i sušene rajčice. I njegovi mesnati listovi se mogu sušiti. Tada dio eteričnog ulja ispari, pa se mogu raditi jela s blažim okusom.

Priče o jelima s motarom sežu još do grčke mitologije. U mitu o Posejdonu i Zeusovoj miljenici nimfi Dahomar te njihovoj zabranjenoj ljubavnoj priči na obali Jadranskog mora, grčki povjesničar Teopomp zapisao je kako su ljubavnici ležali na motaru koji je u pukotinama stijena nicao od Posejdonova sjemena.

Kasnije su tu aromatičnu biljku ljubavnici jeli kuhanu s ugorom i uzastopce se prepuštali strastima. Božica Heketa Tezeju je pripremala jelo od motara, a jeo ga je i Zeus koji bi nakon njega zaspao i sanjao snove o stvaranjima novih otoka, gradova i luka.



Njegovi listovi bogati su vitaminom C pa je poznato kako su ih mnogi naši pomorci nosili ukiseljene na plovidbe kao sredstvo protiv skorbuta. I danas se koristi u medicini kao antiskorbutik i diuretik, kod tegoba s mjehurom i želucom, a koristan je i za detoksikaciju organizma. Izvrstan je i za mršavljenje te bogat mineralnim solima.

Najfiniji je u proljeće kao što smo rekli, a najljepši u kolovozu i rujnu kada procvjeta žuto-zelenim štitastim cvijetom.

Dok je ova biljka na sve strane hvaljena, u gastronomskom i medicinskom smislu, spominje je i veliki dramaturg William Shakespear , no nismo sigurni da li u onom dobrom. U drami 'Kralj Lear' piše: 'Obješeni motar omraženo je mjesto trgovine.'

Written By

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Samphire/motar omlet – LCHF – Zelena kura

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zanimljivosti

S obzirom na to da smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to?

Gastronomija

Kapari ili kapara je poznata još iz antičkih vremena kao začin, ali i kao ljekovita biljka i afrodizijak.

Gastronomija

Restoran Cantilly u Samoboru oaza je mira, tišine, preukusne hrane i uređenog okoliša… I sve to uz gotovo zero waste koncept!

Gastronomija

U nastavku teksta doznaj neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje nude gastro iskustvo za pamćenje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.