Nebitno je li riječ o espresu, produženoj kavi ili bijeloj kavi – Bečani jednostavno obožavaju kavu.
Godišnje se u Austriji popiju 162 litre kave po glavi stanovnika, što odgovara dvjema šalicama kave dnevno. Sukladno istraživanju Bečkog ekonomskog instituta, više od trećine bečkih ljubitelja tog napitka dva-tri puta tjedno posjećuje kafiće, a njih 19 posto čak svakodnevno. No tradicionalne su bečke kavane i kafići i istinski turistički magnet. Čak 87 posto inozemnih gostiju ne propušta priliku da uz kavu i kolač iskusi tipično bečko ozračje.
Zbog goleme popularnosti u Beču, kava je prema mišljenju gradskih vlasti zaslužila i svoj dan. Ovogodišnji je Dan kave obilježen 1. listopada, a kako bi ste i vi prilikom budućih posjeta tom gradu znali koja bečka kava najbolje odgovara vašem ukusu, dobro proučite sljedeći popis.
KLEINER SCHWARZER (mala crna) – espreso u maloj šalici.
KLEINER BRAUNER (mala smeđa) – espreso u maloj šalici s pjenom od mlijeka.
GROSSER BRAUNER (velika smeđa) – dvostruki espreso u velikoj šalici s pjenom od mlijeka.
GROSSER SCHWARZER (velika crna) – dvostruki espreso u velikoj šalici.
MELANGE – espreso, malo produženi, s toplim mlijekom i pjenicom od mlijeka, serviran u velikoj šalici.
FRANZISKANER (franjevac) – melange sa šlagom.
KLEINE SCHALE GOLD (mala zlatna šalica) – espreso s toplim mlijekom i pjenicom od mlijeka, serviran u maloj šalici.
KAFFEE VERKEHRT (obrnuta kava) espreso s mnogo mlijeka; svijetla bijela kava.
VERLÄNGERTER SCHWARZER (produžena crna) – espreso u velikoj šalici s dodatkom vruće vode.
VERLÄNGERTER BRAUNER (produžena smeđa) – espreso u velikoj šalici s dodatkom vruće vode i pjenicom od mlijeka.
EINSPÄNNER (jednopreg) – espreso sa šlagom serviran u kriglici i šećerom u prahu.
KAPUZINER (kapuciner) – dvostruki espreso sa šlagom.
ÜBERSTÜRZTER NEMANN (preliveni Neumann) – u praznu se šalicu najprije stavi šlag koji se potom zalije dvostrukim espresom.
FIAKER (fijaker) – espreso serviran s rumom.
MARIA THERESIA – dvostruki espreso s likerom od naranče i šlagom, serviran u čaši.
WIENER EISKAFFEE (bečka ledena kava) – sladoled od vanilije preliven hladnim espresom i serviran sa šlagom.
MAZAGRAN – dvostruki espreso s ledom i maraskinom serviran u čaši.
GERÜHRTES EISKAFFEE (umućena ledna kava) – sladoled od vanilije umućen s hladnim espresom i šlagom.
Godišnje se u Austriji popiju 162 litre kave po glavi stanovnika, što odgovara dvjema šalicama kave dnevno. Sukladno istraživanju Bečkog ekonomskog instituta, više od trećine bečkih ljubitelja tog napitka dva-tri puta tjedno posjećuje kafiće, a njih 19 posto čak svakodnevno. No tradicionalne su bečke kavane i kafići i istinski turistički magnet. Čak 87 posto inozemnih gostiju ne propušta priliku da uz kavu i kolač iskusi tipično bečko ozračje.
Zbog goleme popularnosti u Beču, kava je prema mišljenju gradskih vlasti zaslužila i svoj dan. Ovogodišnji je Dan kave obilježen 1. listopada, a kako bi ste i vi prilikom budućih posjeta tom gradu znali koja bečka kava najbolje odgovara vašem ukusu, dobro proučite sljedeći popis.
KLEINER SCHWARZER (mala crna) – espreso u maloj šalici.
KLEINER BRAUNER (mala smeđa) – espreso u maloj šalici s pjenom od mlijeka.
GROSSER BRAUNER (velika smeđa) – dvostruki espreso u velikoj šalici s pjenom od mlijeka.
GROSSER SCHWARZER (velika crna) – dvostruki espreso u velikoj šalici.
MELANGE – espreso, malo produženi, s toplim mlijekom i pjenicom od mlijeka, serviran u velikoj šalici.
FRANZISKANER (franjevac) – melange sa šlagom.
KLEINE SCHALE GOLD (mala zlatna šalica) – espreso s toplim mlijekom i pjenicom od mlijeka, serviran u maloj šalici.
KAFFEE VERKEHRT (obrnuta kava) espreso s mnogo mlijeka; svijetla bijela kava.
VERLÄNGERTER SCHWARZER (produžena crna) – espreso u velikoj šalici s dodatkom vruće vode.
VERLÄNGERTER BRAUNER (produžena smeđa) – espreso u velikoj šalici s dodatkom vruće vode i pjenicom od mlijeka.
EINSPÄNNER (jednopreg) – espreso sa šlagom serviran u kriglici i šećerom u prahu.
KAPUZINER (kapuciner) – dvostruki espreso sa šlagom.
ÜBERSTÜRZTER NEMANN (preliveni Neumann) – u praznu se šalicu najprije stavi šlag koji se potom zalije dvostrukim espresom.
FIAKER (fijaker) – espreso serviran s rumom.
MARIA THERESIA – dvostruki espreso s likerom od naranče i šlagom, serviran u čaši.
WIENER EISKAFFEE (bečka ledena kava) – sladoled od vanilije preliven hladnim espresom i serviran sa šlagom.
MAZAGRAN – dvostruki espreso s ledom i maraskinom serviran u čaši.
GERÜHRTES EISKAFFEE (umućena ledna kava) – sladoled od vanilije umućen s hladnim espresom i šlagom.
You must be logged in to post a comment Login