Stari tradicionalni kolač u novom ruhu. Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način. Fino, dizano tijesto sa slatkim punjenjem od maka, savršeno za uživanje i zimsko jutarnje umakanje uz šalicu čaja!
Potrebno za tijesto:

Postupak:
1. U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primiješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne.
2. Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmiješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primiješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu.
3. Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam.
4. Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite.
5. Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi.
6. Pomoću miksera umutite preljev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji.
Just Good Food
- 500 g brašna za dizana tijesta
- 100 omekšalog maslaca
- 100 g šećera
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1, 30 ml mlakog mlijeka
- ribana korica jednog
- neprskanog limuna
- 2 žumanjka
- malo soli
- 200 g mljevenog maka
- 3 žlice meda
- 1 žlica šećera u prahu
- malo cimeta
- malo pimenta
- 80 g suhog grožđa
- malo ruma
- 1 vanilin šećer
- vruće mlijeko koliko treba
- maslac i brašno za kalup
- sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev


You must be logged in to post a comment Login