Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Nabujak od maka

Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način.

Stari tradicionalni kolač u novom ruhu. Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način. Fino, dizano tijesto sa slatkim punjenjem od maka, savršeno za uživanje i zimsko jutarnje umakanje uz šalicu čaja! Potrebno za tijesto:
  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 100 omekšalog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1, 30 ml mlakog mlijeka
  • ribana korica jednog
  • neprskanog limuna
  • 2 žumanjka
  • malo soli
Za nadjev:
  • 200 g mljevenog maka
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica šećera u prahu
  • malo cimeta
  • malo pimenta
  • 80 g suhog grožđa
  • malo ruma
  • 1 vanilin šećer
  • vruće mlijeko koliko treba
  • maslac i brašno za kalup
  • sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev
Postupak: 1. U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primiješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne. 2. Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmiješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primiješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu. 3. Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam. 4. Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite. 5. Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi. 6. Pomoću miksera umutite preljev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji. Just Good Food

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Gastronomija

Kolač Uskršnja Golubica ili Colomba Pasquale jedan je ključnih simbola ovog velikog kršćanskog blagdana, ne samo u religijskoj ikonografiji, već i blagdanskim tradicijskim jelima...

Gastronomija

S 'popodnevnim čajem' na način koji se danas konzumira Englesku je davne 1840. upoznala Anna, sedma vojvotkinja od Bedforda.

Gastronomija

Danas vam predstavljam recept za kolač od slanutka. Iznenađujuće sočan, ukusan, jednostavan i pristupačan kolač za koji je potrebno manje od 15 minuta za...

Gastronomija

Recept iz slatkog raja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.