Nabujak od maka

Stari tradicionalni kolač u novom ruhu. Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način. Fino, dizano tijesto sa slatkim punjenjem od maka, savršeno za uživanje i zimsko jutarnje umakanje uz šalicu čaja!

Potrebno za tijesto:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 100 omekšalog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1, 30 ml mlakog mlijeka
  • ribana korica jednog
  • neprskanog limuna
  • 2 žumanjka
  • malo soli

Za nadjev:

  • 200 g mljevenog maka
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica šećera u prahu
  • malo cimeta
  • malo pimenta
  • 80 g suhog grožđa
  • malo ruma
  • 1 vanilin šećer
  • vruće mlijeko koliko treba
  • maslac i brašno za kalup
  • sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev

Postupak:

1. U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primiješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne.

2. Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmiješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primiješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu.

3. Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam.

4. Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite.

5. Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi.

6. Pomoću miksera umutite preljev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji.

Just Good Food