Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Nabujak od maka

Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način.

Stari tradicionalni kolač u novom ruhu. Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način. Fino, dizano tijesto sa slatkim punjenjem od maka, savršeno za uživanje i zimsko jutarnje umakanje uz šalicu čaja! Potrebno za tijesto:
  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 100 omekšalog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1, 30 ml mlakog mlijeka
  • ribana korica jednog
  • neprskanog limuna
  • 2 žumanjka
  • malo soli
Za nadjev:
  • 200 g mljevenog maka
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica šećera u prahu
  • malo cimeta
  • malo pimenta
  • 80 g suhog grožđa
  • malo ruma
  • 1 vanilin šećer
  • vruće mlijeko koliko treba
  • maslac i brašno za kalup
  • sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev
Postupak: 1. U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primiješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne. 2. Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmiješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primiješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu. 3. Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam. 4. Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite. 5. Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi. 6. Pomoću miksera umutite preljev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji. Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.