Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Najbolja formula za salatu

Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena, puna zdravih sastojaka, kontrastnih okusa i lijepo servirana.

Salata nije ljetno jelo ili nužno zlo uz nešto “konkretno”. Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena, puna zdravih sastojaka, kontrastnih okusa i lijepo servirana.

Napravite zanimljivu salatu

Za početak si salatu morate napraviti zanimljivom, jer svima na spomen salate pada na pamet zelena salata s paradajzom. Od zanimljivim sastojaka predlažemo razne orašaste plodove – kikiriki, lješnjak, badem i pistacio. Ne samo da su zdravi i bogati vitaminom, nego popunjavaju taj hrskavi zalogaj koji mnogima nedostaje dok jedu salatu.  Zatim se može dodati voće u salatu. Nema razloga da jagode, borovnice ili maline ne idu dobro uz neko zelenilo. Ako želite “pojačati” salatu dodajte meso i sir. Time se dodaju i kalorije, ali i okus. Umjesto mesa, naravno, dobro paše i riba – losos, tuna i slično. Začini su također bitni. Svježi origano, menta, timijan, kadulja ili bosiljak sasvim će “podignuti” okus salati. Za hladnije dane možda više paše salata od prženog povrća, ali je opet salata i može se jesti i topla i hladna. Neke salate, poput one od špinata ili piletine su, pak, najbolje kada su tople.

Formula za najbolju salatu

Vrlo je važno znati da se salata može jesti u bilo koje doba dana i u bilo kojem poretku na jelovniku. Može se jesti za predjelo, glavno jelo, kao prilog, pa i one voćne za desert. Kad radite salate uvijek ubacite onaj sastojak koji jako volite. Od ostalih sastojaka je bitno samo da su kvalitetni, raznih boja i da je podloga zelena. Već smo spominjali oraščiće, a sada izdvajamo one Brazilske kao najhrskavije, a ubaciti uvijek možete i suncokretove li bučine sjemenke. Utjecaj Italije nam daje inspiraciju da u salatu ubacimo tjesteninu, ali pogledate li Indijsku hranu tada bi u obzir došao grah, bob, proso ili ječam. Formula za zdravu salatu:
  • 70-75% zelenila
  • 10-20% ostalog povrća
  • 5-10% proteina
  • 1-5% masti
Za kraj, salatu možete dodatno “zasladiti” finim preljevom, no ipak i ovdje – probajte odabrati zdrave masnoće.

Preljev za salate

Sastojci: 
  • 1 šalica Balsamica
  • 1 šalica octa od crnog vina
  • 1/3 šalice senfa
  • 3 šalice maslinovog ulja
  • 3 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice crnog papra
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 luka
  • 1/3 šalice peršina
  • može se dodati i bosiljak, ružmarin i origano
Priprema: 1. Pomiješajte dva octa i senf u velikoj posudi i izmiksajte. Zatim dodajte ulje. 2. Ubacite sol i papar. 3. Dodajte luk i češnjak dok se ne samelju. 4. I na kraju preljev začinite peršinom  i ostalim eventualnim začinima.  

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Na nedavnom stručnom skupu za ljekarnike koji je organizirala Biovega, liječnik dr. Martin Luzbetak, koji djeluje u Beču i Düsseldorfu, podijelio je svoja znanja...

Budi fit

Udio učenika koji su tjelesno aktivni najmanje 60 minuta dnevno, smanjuje se s 30,9 posto u dobi od 11 godina na 21,4 posto u...

SheRULES

Sve o burnoutu, svom životnom putu, usponima i padovima govori Danijela Lončarić, globalno akreditirani transformativni coach i jedna od osnivačica novog Executive Business cluba...

Savjeti stručnjaka

Prolaps zdjeličnih organa je uobičajeno stanje koje pogađa više od 50 % osoba s maternicom tijekom života.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.