Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Najbolja formula za salatu

Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena, puna zdravih sastojaka, kontrastnih okusa i lijepo servirana.

Salata nije ljetno jelo ili nužno zlo uz nešto “konkretno”. Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena, puna zdravih sastojaka, kontrastnih okusa i lijepo servirana.

Napravite zanimljivu salatu

Za početak si salatu morate napraviti zanimljivom, jer svima na spomen salate pada na pamet zelena salata s paradajzom. Od zanimljivim sastojaka predlažemo razne orašaste plodove – kikiriki, lješnjak, badem i pistacio. Ne samo da su zdravi i bogati vitaminom, nego popunjavaju taj hrskavi zalogaj koji mnogima nedostaje dok jedu salatu.  Zatim se može dodati voće u salatu. Nema razloga da jagode, borovnice ili maline ne idu dobro uz neko zelenilo. Ako želite “pojačati” salatu dodajte meso i sir. Time se dodaju i kalorije, ali i okus. Umjesto mesa, naravno, dobro paše i riba – losos, tuna i slično. Začini su također bitni. Svježi origano, menta, timijan, kadulja ili bosiljak sasvim će “podignuti” okus salati. Za hladnije dane možda više paše salata od prženog povrća, ali je opet salata i može se jesti i topla i hladna. Neke salate, poput one od špinata ili piletine su, pak, najbolje kada su tople.

Formula za najbolju salatu

Vrlo je važno znati da se salata može jesti u bilo koje doba dana i u bilo kojem poretku na jelovniku. Može se jesti za predjelo, glavno jelo, kao prilog, pa i one voćne za desert. Kad radite salate uvijek ubacite onaj sastojak koji jako volite. Od ostalih sastojaka je bitno samo da su kvalitetni, raznih boja i da je podloga zelena. Već smo spominjali oraščiće, a sada izdvajamo one Brazilske kao najhrskavije, a ubaciti uvijek možete i suncokretove li bučine sjemenke. Utjecaj Italije nam daje inspiraciju da u salatu ubacimo tjesteninu, ali pogledate li Indijsku hranu tada bi u obzir došao grah, bob, proso ili ječam. Formula za zdravu salatu:
  • 70-75% zelenila
  • 10-20% ostalog povrća
  • 5-10% proteina
  • 1-5% masti
Za kraj, salatu možete dodatno “zasladiti” finim preljevom, no ipak i ovdje – probajte odabrati zdrave masnoće.

Preljev za salate

Sastojci: 
  • 1 šalica Balsamica
  • 1 šalica octa od crnog vina
  • 1/3 šalice senfa
  • 3 šalice maslinovog ulja
  • 3 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice crnog papra
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 luka
  • 1/3 šalice peršina
  • može se dodati i bosiljak, ružmarin i origano
Priprema: 1. Pomiješajte dva octa i senf u velikoj posudi i izmiksajte. Zatim dodajte ulje. 2. Ubacite sol i papar. 3. Dodajte luk i češnjak dok se ne samelju. 4. I na kraju preljev začinite peršinom  i ostalim eventualnim začinima.  

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Drama Queen

Čarobni štapići i čudesni influenceri ne postoje.

Duh i tijelo

Tijekom cijele godine Hrvatska udruga za bolesti štitnjače organizira hvalevrijedne javnozdravstvene akcije pa je tako ovog vikenda održana utrka „Zagreb trči – Plavi Leptir“,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.