Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Najbolji ženski chef na svijetu

Nadia Santini osuvremenila je rustikalna talijansku kuhinju

Šefica kuhinje restorana Dal Pescatore u malenom selu Runate na sjeveru Italije nedavno je proglašena najboljom ženskom glavnom kuharicom u konkurenciji čak 50 najboljih restorana odnosno kuhara na svijetu.

Nadia Santini vodi kuhinju u restoranu koji je utemeljila obitelj njezinog supruga davne 1925., a koji je već nekoliko godina okrunjen prestižnom Michelinovom zvjezdicom. U živopisnom selu Runate koje se nalazi na pola puta između Mantue i Cremone i započela je svoju kuharsku karijeru.



Prije udaje Nadia  nije imala nikakvu formalnu naobrazbu za posao kuhara, te nikada za to zanimanje nije završila nikakvu školu. Sve osnove koje zna naučila je od suprugove bake Terese, a želja za učenjem i stvaranjem modernih kulinarskih kreacija dovela ju je do vrhunske kuharice kakva je danas.

Prije no što su Nadia i njezin muž preuzeli restoran putovali su i istraživali mnoge internacionalne kuhinje, prvenstveno francusku, da bi se u svome restoranu vratili korijenima i primijenili sve što su naučili na njihovim putovanjima.



Zbog autentične talijanske kuhinje kombinirane s modernim utjecajima koje se mogu kušati u restoranu Del Pescatore, Santini je 1996. postala prvi ženski chef u Italiji koji je uspio zaslužiti tri Michelinove zvjezdice.

Obiteljski restoran i dalje djeluje po starom dobrom receptu, rustikalnu talijansku kuhinju spajaju s modernim okusima i načinom pripreme. Za njegov uspjeh zaslužan je svaki član obitelji Santini; Nadia kao glavna kuharica i njezin suprug Antonio kao voditelj restorana te njihovi sinovi Alberto i Giovanni te njihova 84- godišnja baka Bruna kao ‘pomoćni radnici’.

Njihov rad i kreativnost prepoznat je većinom od čak 900 internacionalnih stručnjaka u restoranskoj industriji koji čine žiri ’50 najboljih restorana svijeta’.



Nadia se ovom nagradom pridružila dvjema kuharicama nagrađenim od 2001. godine (od kad ovaj izbor postoji) Eleni Arzak, glavnoj kuharici u San Sebastianu , Španjolskoj i francuskoj kuharici Anne-Sophie Pic.

Trenutno najbolja svjetska kuharica nastoji da u jelu do izražaja dođu glavni sastojci, a ne 'dodaci', a jelo koje najbolje opisuje baš nju je, kaže, juha od povrća s ružmarinom i limetom.

Donosimo jedan od njezinih jednostavnijih recepata, jelo koje možete pripremiti u svega 20 minuta do pola sata – Špagete s vrganjima i foie grasom.



RECEPT – ŠPAGETE S VRGANJIMA I FOIE GRASOM

Sastojci:
  • 150g vrganja
  • 150 g extra djevičanskog ulja
  • 100 g foie gras ili guščje jetre
  • 80 g povrtnog temeljca
  • 20 g luka
  • 20 g maslaca
  • 20 g celera
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 režanj češnjaka
  • Sol i papar
  • Cvjetovi i listovi bosiljka

PRIPREMA:

U tavu za umak ulijte malo maslinovog ulja i na njemu popržite nasjeckani luk i celer. Dodajte im povrtni temeljac te pustite neka se kuha na laganoj vatri oko 3 minute, a zatim maknite s vatre.

Izrežite guščju jetru ili foie gras na komadiće i na vrućoj teflonskoj tavi izgrilajte oko dvije minute uz dodatak malo maslaca i grančice ružmarina tako da dobiju hrskavu koricu, a unutra ostanu meki. Stavite ih na papirnati ručnik kako bi upio višak višak masnoćei pazite da održe toplinu.

Skuhajte špagete u posoljenoj vodi tako da budu al dente, zatim ih ubacite u tavu gdje ste pirjali luk i celer te na laganoj vatri promiješajte sve sastojke uključujući i komadiće guščje jetre. Nakon dvije do tri minute vaše je jelo spremno za stol. Servirajte ga dok je još vruće, te ga ukrasite cvjetovima i listovima bosiljka. Dobar tek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ponuda vrhunskih jela sastoji se od kineskih specijaliteta, koja su doprinijela tome da postane omiljeno okupljalište zaljubljenika u azijsku hranu

Gastronomija

Ugodan interijer, profesionalno osoblje, pristupačno mjesto, opuštena atmosfera odlična i za poslovni ručak, ali i za romantičnu večeru nalazi se na adresi: Nova Ves...

Gastronomija

Kad prođete prag CHOP Old Housea, to je totalni reset. Ovdje se ne dolazi na brzinu, ovdje se uživa u svakoj minuti provedenog vremena.

Gastronomija

Nagrada Turistički cvijet, koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje najboljem restoranu godine, samo je je još jedna u nizu priznanja koje je splitski restoran ZOI...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.