Volite li čokoladne slastice svakako će postati i ova čokoladna torta bez brašna. Ovaj recept ne traži posebne vještine te čak nema iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljen recept.
Kad želite izbjeći brašno ili laktozu ili pak bijeli šećer, teško je pronaći savršenu slasticu bez brašna te istovremeno bez puno komplikacija oko izrade i milijun (nepoznatih) sastojaka za koje nemate novca i vremena koje biste uložili u potragu po trgovinama.
Čokoladna torta je vječni klasik u slatkom svijetu, a ova Čokoladna torta bez brašna osvojit će sve članove obitelji, ali i one najzahtjevnije kušače.
Zdravi recepti za kolače su jako popularni i traženi, a napose oni bez namirnica koje debljaju – brašna i šećera. Nema teorije da vam ova ‘čokoladna bombica’ ne uspije.
Sastojci
- 220g tamne čokolade
- 200g maslaca
- 5 jaja
- 1 žličica arome vanilije
- 220g brezinog šećera
- 60g kakao praha
- Prstohvat soli
Priprema:
Čokoladu i maslac otopiti na pari pa pustiti da se malo prohladi. Žumanjke i bjelanjke odvojiti. Bjelanjke izmiksati u snijeg, a žumanjke pomiješati sa šećerom i miksati ih 5-6 minuta dok ne udvostruče volumen. Žumanjcima dodati kakao prah i sol, kratko izmiksati. Dodati i otopljenu čokoladu i kratko izmiksati da se sve poveže.
Na kraju u smjesu lagano špatulom umiješati bjelanjke.
Kalupu za tortu promjera 26cm dno obložite papirom za pečenje a rubove namastite, izlijte smjesu i pecite tortu 40-ak minuta na 170 stupnjeva.
Ostaviti u kalupu da se prohladi 10ak minuta, a zatim je izvaditi na rešetke da se ohladi do kraja.
Ohlađenu tortu pospite kakaom u prahu i dekorirajte svježim bobičastim voćem, drobljenim kakao zrnima, listićima mente i badema.
Izvor Tvornicazdravehrane.com