Lubenica je voće bez kojeg neki ne mogu zamisliti preživljavanje vrućih ljetnih dana. U potrazi za receptima koji uključuju ovu ‘vodenu bombu’, a vjerujte ima ih više nego što smo mislili, shvatili smo da prvo moramo isprobati onaj najjednostavniji, a po mišljenju mnogih sladokusaca i najfiniji – sorbet od lubenice.
Zdravlje u jednoj kriški
Bogata elektrolitima i vodom, prirodni je dar za borbu protiv tropskih vrućina, žeđi i dehidracije, a na 100grama ima samo 30 kalorija. Lubenica je izuzetno bogata fitonutrijentima i antioksidansima koji su učinkoviti u prevenciji raka debelog crijeva, prostate, grudi, endometrija, pluća i gušterače.
Odličan je izvor vitamina A, koji je važan za održavanje zdrave kože, a štiti i niz drugih tjelesnih funkcija uključujući zdravlje pluća i usne šupljine te kalija koji je nužan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu srčanih otkucaja i tlaka. Važan je za prevenciju srčanih i moždanih udara.
S njom smo se zabavljali kao djeca, jeli je na plaži ili doma – obavezno iznad tanjura kako ne bi pokapali sve oko sebe.
Iz nje smo ‘pljucali’ koštice jedni na druge i svakakve druge nepodopštine, no danas je jedemo na profinjeniji način, a jedan od njih je u obliku osvježavajućeg sladoleda odnosno sorbeta.
Za ovaj jednostavan recept ne treba vam aparat za izradu sladoleda, glatkoću smjese daje agavin sirup koji možete nabaviti u trgovinama zdrave prehrane. Za one koje ne vole toliko slatko, neka iz recepta izbace šećer.
Dodatkom nekog likera ili votke ovaj sorbet dobiva novu dimenziju te će sigurno oduševiti vaše prijatelje prilikom ljetnih večernjih druženja.
RECEPT – SORBET OD LUBENICE
Sastojci:
- 1/2 šalice šećera
- 1/2 šalice agavinog sirupa (ili običnog sirupa)
- 1/4 šalice svježe iscjeđenog soka limete ili limuna
- 3 svježa listića mente
- 1.5 kila lubenice narezana na kockice, bez kore i koštica
Priprema
U loncu zagrijete sirup i sok limete ili limuna te u njima otopite šećer zajedno s listićima mente. Kada se šećer potpuno otopi, lonac maknite s vatre i pustite neka se ohladi. U blenderu usitnite kockice lubenice i dodatno je istisnite kroz sito sa širim rupicama.
Smjesi od lubenice dodajte ohlađeni sirup i dobro promiješajte kako bi sjedinili smjesu. Stavite je zatim u plastičnu posudu, pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču oko 3 do 4 sata.
Nakon toga smjesu opet dobro promiješajte vilicom i poslužite na kuglice žlicom za sladoled. Pripremite se na zadovoljne uzdahe vaših rashlađenih ukućana. Dobar tek!