Dok se "kuha" novi post o bio/organskoj hrani, evo dva jednostavna i vrlo sezonska recepta. Ja ih često kuham upravo ovako, u paru, jer je za oba potrebna: tikva, buča ili bundeva…
Bundeva, tikva ili buča bogata je beta karotenom, vitaminima C, E i B, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom. Povoljno utječe na regulaciju probave te je, poput tikvica i lubenice, prirodni diuretik i preporučuje se osobama s upalama mokraćnih putova, bubrega, mjehura i žuči, te muškarcima s bolesnom prostatom.
U našim krajevima bundeva se najčešće jede pečena ili pohana, kao sastavni dio variva ili se od nje priprema juha, a i čest je sastojak nadjeva za savijače. Može se koristiti i za pire te rižoto ili salatu. U prehrani se koriste i sjemenke i bundevino odnosno bučino ulje koji sadrže sve vitamine i minerale kao i meso (pulpa) bundeve, ali u znatno većim količinama. Uvijek prije pripreme ogulite koru bundeve i nožem izdubite vlaknastu sredinu. Hokaido tikvu nije potrebno guliti.
Kako obično kuham relativno male količine hrane koje se pojedu isti ili najkasnije sljedeći dan (kako bi bile što svježije), tako sam i za ovaj recept odlučila iskoristiti samo jednu tikvu. Pola tikve za varivo a pola za bučnicu. Bučnica je izraz koji se koristi na sjeveru Hrvatske za savijaču ili štrudlu od tikve i svježeg sira.
Ukusno varivo
Varivo od buče (tikve) je malo gušća juha i jelo mojeg djetinjstva kojeg je izvrsno pripremala mama. Nisam samo sigurna da li je recept od moje bake Varaždinke ili pak češke prabake. U mojoj je izvedbi dodan kopar a vi slobodno odlučite želite li ga ili ne.
Potrebno je:
Pola tikve (narančaste ili još bolje one bijele dugoljaste)
1 luk, nasjeckan
1 paprika, narezana
3 mrkve, na kolutove
3 srednje velika krumpira, na kockice
Oko 500 g svježih rajčica (ili iz staklenke)
Vezica (pušlek) peršinovog lista, sitno nasjeckati
Vezica (pušlek) kopra (Dille), sitno nasjeckati
3 lista lovora
Maslinovo ulje
Po želji: češnjak, čaša vina, kiselo vrhnje ili creme fraiche.
Priprema:
1. Tikvu (buču) naribati, posoliti, i ostaviti oko pola sata u cjediljki. Ocijediti.
2. Popržiti na maslinjaku luk, papriku i mrkve, te češnjak ako koristite. Dodati tikvice, zaliti s čašom vina (ako koristite), dodati oko 1,5 litre vode ili juhe tako da bude malo više nego samo da pokrije.
3. Dodati krumpir narezan na kockice, pelate ili rajčice, peršina, kopar te lovor list.
4. Kuhati dok mrkva i krumpir ne budu skuhani.
5. Pred kraj se može dodati još malo maslinovog ulja radi okusa. Pred posluživanje se može dodati još svježeg peršina i kopra. Na kraju si svatko može dodati kiselo vrhnje, oko 1 žličicu u svoj tanjur.
Bučnica
Za bučnicu sam koristila drugu polovicu naribane tikve (buče). Bučnica može biti slana i slatka, ovisno o tome da li ste u ovaj nadjev dodali sol ili šećer.
Za slani je nadjev potrebno:
2 paketića tijesta-kora za savijaču (ili vlastitih)
1 manja naribana buča ili pola srednje velike
Oko 500 g svježeg sira
1 žlica soli
250 g kiselog vrhnja
1-2 jaja
ulje ili malo otopljenog maslaca za premazivanje lima i tijesta
veliki lim za pečenje
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 190°C
2. Buču naribati, lagano posoliti i ostaviti da kratko odstoji i pusti vodu. Buču zatim staviti u cjediljku i rukama dobro istiskivati vodu.
3. Tako ocijeđenu buču tada pomiješati s ostalim sastojcima. Dodati šećer ili sol, ovisno o tome da li radite slatku ili slanu bučnicu. Meni je slana puno ukusnija od slatke.
4. Bučnica se ne nadjeva poput drugih savijača samo na rubu kora/tijesta nego se smjesa tanko namaže po cijelom tijestu i tek onda zamota.
5. Zamotana se bučnica stavi u lim koji ste prethodno premazali uljem ili maslacem. Kistom premazati maslac po bučnici i staviti u pećnicu. Peći dvadesetak minuta ili dok površina lagano ne potamni. Poslužiti vruće.
U slast!
Marina kuharica
Bundeva, tikva ili buča bogata je beta karotenom, vitaminima C, E i B, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom. Povoljno utječe na regulaciju probave te je, poput tikvica i lubenice, prirodni diuretik i preporučuje se osobama s upalama mokraćnih putova, bubrega, mjehura i žuči, te muškarcima s bolesnom prostatom.
U našim krajevima bundeva se najčešće jede pečena ili pohana, kao sastavni dio variva ili se od nje priprema juha, a i čest je sastojak nadjeva za savijače. Može se koristiti i za pire te rižoto ili salatu. U prehrani se koriste i sjemenke i bundevino odnosno bučino ulje koji sadrže sve vitamine i minerale kao i meso (pulpa) bundeve, ali u znatno većim količinama. Uvijek prije pripreme ogulite koru bundeve i nožem izdubite vlaknastu sredinu. Hokaido tikvu nije potrebno guliti.
Kako obično kuham relativno male količine hrane koje se pojedu isti ili najkasnije sljedeći dan (kako bi bile što svježije), tako sam i za ovaj recept odlučila iskoristiti samo jednu tikvu. Pola tikve za varivo a pola za bučnicu. Bučnica je izraz koji se koristi na sjeveru Hrvatske za savijaču ili štrudlu od tikve i svježeg sira.
Ukusno varivo
Varivo od buče (tikve) je malo gušća juha i jelo mojeg djetinjstva kojeg je izvrsno pripremala mama. Nisam samo sigurna da li je recept od moje bake Varaždinke ili pak češke prabake. U mojoj je izvedbi dodan kopar a vi slobodno odlučite želite li ga ili ne.
Potrebno je:
Pola tikve (narančaste ili još bolje one bijele dugoljaste)
1 luk, nasjeckan
1 paprika, narezana
3 mrkve, na kolutove
3 srednje velika krumpira, na kockice
Oko 500 g svježih rajčica (ili iz staklenke)
Vezica (pušlek) peršinovog lista, sitno nasjeckati
Vezica (pušlek) kopra (Dille), sitno nasjeckati
3 lista lovora
Maslinovo ulje
Po želji: češnjak, čaša vina, kiselo vrhnje ili creme fraiche.
Priprema:
1. Tikvu (buču) naribati, posoliti, i ostaviti oko pola sata u cjediljki. Ocijediti.
2. Popržiti na maslinjaku luk, papriku i mrkve, te češnjak ako koristite. Dodati tikvice, zaliti s čašom vina (ako koristite), dodati oko 1,5 litre vode ili juhe tako da bude malo više nego samo da pokrije.
3. Dodati krumpir narezan na kockice, pelate ili rajčice, peršina, kopar te lovor list.
4. Kuhati dok mrkva i krumpir ne budu skuhani.
5. Pred kraj se može dodati još malo maslinovog ulja radi okusa. Pred posluživanje se može dodati još svježeg peršina i kopra. Na kraju si svatko može dodati kiselo vrhnje, oko 1 žličicu u svoj tanjur.
Bučnica
Za bučnicu sam koristila drugu polovicu naribane tikve (buče). Bučnica može biti slana i slatka, ovisno o tome da li ste u ovaj nadjev dodali sol ili šećer.
Za slani je nadjev potrebno:
2 paketića tijesta-kora za savijaču (ili vlastitih)
1 manja naribana buča ili pola srednje velike
Oko 500 g svježeg sira
1 žlica soli
250 g kiselog vrhnja
1-2 jaja
ulje ili malo otopljenog maslaca za premazivanje lima i tijesta
veliki lim za pečenje
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 190°C
2. Buču naribati, lagano posoliti i ostaviti da kratko odstoji i pusti vodu. Buču zatim staviti u cjediljku i rukama dobro istiskivati vodu.
3. Tako ocijeđenu buču tada pomiješati s ostalim sastojcima. Dodati šećer ili sol, ovisno o tome da li radite slatku ili slanu bučnicu. Meni je slana puno ukusnija od slatke.
4. Bučnica se ne nadjeva poput drugih savijača samo na rubu kora/tijesta nego se smjesa tanko namaže po cijelom tijestu i tek onda zamota.
5. Zamotana se bučnica stavi u lim koji ste prethodno premazali uljem ili maslacem. Kistom premazati maslac po bučnici i staviti u pećnicu. Peći dvadesetak minuta ili dok površina lagano ne potamni. Poslužiti vruće.
U slast!
Marina kuharica
You must be logged in to post a comment Login