Najzdravija hrana na svijetu

Hrana je jedna od osnovnih životnih potreba. Bez nje ne možemo funkcionirati, ona nam daje energiju za svakodnevno djelovanje. Ipak, pojedine namirnice su u intenzivnijoj službi našeg zdravlja zbog svojih korisnih sastojaka.

1. Limun

Samo jedna žuta voćka poznata po svom kiselkastom okusu sadrži 100% od udjela vitamina koliko vam je potrebno u jednom danu. Bogat je flavonoidima koji sprečavaju upalne procese u tijelu te snižava kolesterol i jača kosti.

2. Brokula

Brokula sadrži ogromne količine vitamina K i vitamina C koji sprečavaju stvaranje kancerogenih stanica.

3. Tamna čokolada

Čokolada ne predstavlja samo kalorije i debljanje već i zdravlje. Samo jedan red tamne čokolade na dan snižava krvni tlak. Kakao prah je bogat flavonoidima i antioksidansima koji djeluju na slobodne radikale čija „zadaća“ je oštećenje stanica u tijelu. Također i snižavaju kolesterol.

4. Krumpir

Jedan krumpir sadrži 66 mikrograma folne kiseline koja je u službi obnove stanica. Bogat je i vitaminom A – zaslužnim za jak imunosustav.

5. Losos

Ova riba sjevernih mora bogata je Omega 3 masnim kiselinama koje štite od bolesti srca, raka te sprečavaju depresiju.

6. Avokado

Voćka bogata zasićenim masnim kiselinama, dokazano smanjuje kolesterol za 22%. Sadrži i vlakna te folnu kiselinu koja sprečava bolesti srca.

7. Orah

Od svih orašastih proizvoda – upravo orah sadrži najviše Omega 3 masnih kiselina koje snižavaju razinu kolesterola, omogućavaju zdraviji rad srca te poboljšavaju raspoloženje.

8. Luk

Iako intenzivnog mirisa češnjak se veliki borac protiv loših bakterija, posebice Escherichie Coli. Sadrži alicin koji se pokazao korisnim u sprečavanju upalnih procesa.


9. Špinat

Antioksidansi su jedni od sastojaka ove ukusne zelene namirnice. Osim što je koristan u sprečavanju pojave kancerogenih stanica, poboljšava vid i općenito zdravlje oka.

10. Grahorice

Ako se četiri puta na tjedan hranite namirnicama poput grana, graška i leće – smanjujete mogućnost srčanih oboljenja za 22%.