Napravite vlastiti med od maslačka

med od maslačka

Divne livade prepune žutoga cvijeća. Znate li, da osim što je predivan, maslačak ima i neka ljekovita svojstva: diuretik, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi. Najnovija istraživanja pokazala su i da maslačak pomaže u  liječenju raka, a med od maslačka nešto je posebno.

Možete ubrati samo lišće maslačka (radič) i pripremiti ga kao salatu. Gorkastog je okusa, ali zaista daje čar jelima. Dodajte skuhana jaja ili krumpir, malo graha i uživajte. Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Unatoč vjerovanjima, “mlijeko” maslačka nije otrovno. Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

Recept za med od maslačka

Uberite četristotinjak žutih cvjetova maslačka (znamo, teško je brojati, ali je možda čak zgodna igra brojanja s djecom). Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Tekućini dodajte 2 kilograma šećera i često mješajući kuhajte još sat i pol.

Trebali biste dobiti gušći sirup. Smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali te dobro zatvorite. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojoj. Zbog njegove gustoće zovu ga i medom, pa ga konzumirajte svaki dan i to na žlicu! Naravno, možete smanjiti broj cvjetova i ostalih sastojaka za duplo, ako vam se baš ne da brojati do 400.