Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Navalimo na grickalice

Sjemenke daju energiju, smanjuju razinu kolesterola, poboljšavaju mentalne i reproduktivne funkcije.

Slanutak potječe iz zapadne Azije i vrlo je popularan u državama na Sredozemlju gdje mnoga nacionalna jela pripremaju koristeći upravo tu mahunarku. Ta namirnica je visokovrijedna u ljudskoj prehrani. Pečeni i posoljeni slanutak možete grickati umjesto kokica. Možete ga ispeći i samljeti i koristiti kao izvrstan nadomjestak za kavu.

Slanutak je iznimno dobar izvor željeza, čak i kuhani slanutak sadrži dvostruko više željeza od jednakih količina mesa.

Sezamove sjemenke potječu sa srednjega istoka. Prije uporabe potrebno ih je popržiti, zgnječiti ili samljeti jer ih u protivnom organizam neće na kvalitetan način probaviti. Sjemenke su bogate bjelančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, magnezij, cink, kalcij i željezo (koncentracija kalcija je 20 puta veća nego u mesnom odresku, a koncentracija željeza je tri puta veća). Sezam od davnina smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje.

Suncokret potječe iz Sjeverne Amerike, a Indijanci su ga koristili na mnogo načina još 900 godina prije Krista. Sadrži sve esencijalne aminokiseline te veću količinu vitamina E (50 mg/100gr), što je iznimno važno zbog mnogostruko nezasićenih masnih kiselina, koje uz taj vitamin, koji je antioksidant, neće stvarati kancerogene slobodne radikale. Popržen i samljeven može biti dodatak raznim žitaricama, varivima, umacima. Izvrstan je za grickanje kad sjedite ispred svojih TV-ekrana.

Sjemenke bundeve izvrstan su izvor primarnih bjelančevina, a bogate su i mnogim vitaminima i mineralima. Šaka bučinih sjemenka zadovoljava polovinu dnevnih potreba prosječne osobe za aminokiselinama. Usto, izvrstan su izvor mnogih vitamina i minerala, osobito cinka i željeza. Bučine golice mogu se usitniti i koristiti u mnogim jelima kojima će poboljšati okus i obogatiti ih brojnim esencijalnim hranjivim tvarima.

Kokice su također zdrave. Prosječni ljubitelj kokica na dan pojede 39 grama kokica. Tako povećava unos prehrambenih vlakana, ugljikohidrata i magnezija. Kao proizvod od cjelovitoga zrna žitarica, pojedini nutricionisti zahtijevaju uvrštenje da kokica u piramidu pravilne prehrane. Škrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza (73 posto) i važan je izvor energije.

Najjednostavnije kokice:

Kokice možete peći u teflon tavi ili woku. Za osam osoba potrebno je: 200 g kukuruza kokičara, 10 žlica maslinovog ulja, žiličica soli.

Priprema:

1. Posudu dobro zagrijte, dodajte ulje, kukuruz, sol i poklopite.
2. Uz povremeno protresanje posude, kokice pecite toliko dugo dok ne čujete kako udaraju o poklopac. Kada pucketanje završi sva su se zrna otvorila i kokice su gotove.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Šarmantna Istra, regija koja se diči bogatim kulturnim i povijesnim naslijeđem, odavno je prepoznata kao nezaobilazno gastro odredište. „Hrvatska Toscana“, kako joj tepaju zbog...

Gastronomija

Good Food, omiljena street food meka, predstavlja osvježenu ponudu najvažnijeg obroka u danu.

Gastronomija

 Slanutak ima manje kalorija, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso.

Savjeti stručnjaka

Mahunarke pripadaju velikoj obitelji povrtnica koja broji gotovo 20 tisuća vrsta, a karakteristične su po sjemenkama smještenima u dvije polovice zelenog ovitka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.