Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Ne bacajte hranu nakon blagdana: donosimo ideje kako iskoristiti ostatke hrane

Blagdani često povedu mnoge od nas i na kraju skuhamo za cijelu ulicu, a ne samo za našu obitelj.

Blagdani često povedu mnoge od nas i na kraju skuhamo za cijelu ulicu, a ne samo za našu obitelj. Više niti ne brojim koliko se to puta dogodilo u mojoj obitelji, a čak se i ja uhvatim u tom ‘nakuhavanju’. No, kako ove godine, ako se opet nađete u ovoj situaciji, ne biste bacali hranu nakon Božića i Nove godine, istražila sam što se sve može iskoristiti od ostatka hrane te spasiti i sebe od bacanja hrane, ali i vas dragi naši čitatelji.

1. Casserole

Od ostataka mesa poput piletine, puretine ili šunke možete pripremiti ukusan ručak. Tjesteninu skuhajte al dente, pomiješajte s nasjeckanim mesom i povrćem (može i ostatcima), prelijte mješavinom kiselog vrhnja i jednog jajeta te pecite 20 minuta na 180 °C.

2. Salata

Hladno meso je izvrsna baza za salate – čak i pohano meso! Narežite ga na komadiće i kombinirajte s povrćem poput naribane mrkve, zelene salate, radiča i rajčica. Ako imate ostatke kruha, tostirajte ga, narežite na kockice i napravite Cezar salatu s dodatkom sira i piletine.

3. Frittata

Ostatak šunke, kobasice, narezaka, sir ili povrće pretvorite u ukusan doručak ili večeru. Nasjeckajte ih, pomiješajte s jajima i pecite u kalupu za muffine ili niskoj posudi 25 minuta na 175 °C.

4. Meksički wrap

Podgrijte tortille, dodajte povrće, sir i ostatke mesa te začinite po želji. Za dodatni okus možete dodati meksički umak.

5. Palačinke od pire krumpira

Ostatke pire krumpira pretvorite u ukusne palačinke. Pomiješajte pire s ribanom mrkvom, nasjeckanim mladim lukom, brašnom i sirom. Oblikujte smjesu u palačinke i pecite na vrućem ulju.

6. Hladni rižoto

Od preostale riže i povrća napravite osvježavajući hladni rižoto s dodatkom hobotnice ili piletine. Riža je također idealna za punjene paprike.

7. Francuski doručak

Ostatke kruha iskoristite za francuski tost – kriške uvaljajte u umućena jaja i popržite na tavi. Ostatak kruha iskoristite za krušne mrvice.

8. Lovačke knedle

O Lovačkim knedlama već smo pisali, a recept potražite ovdje.

Written By

Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.  

Budi fit

Prestanite se prejedati i prigrlite zdravi život.

Putovanja

Važno je da sve dobro isplanirati kako ne biste previše vremena trošili na pripremu hrane, već se posvetili osobi koju ste poveli na piknik.

Budi fit

Gubitak kila najteži je kad ste s motivacijom na nuli.

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.