Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Nedjelotvorni lijekovi bez recepta

Istraživanja u Njemačkoj pokazuju da je učinkovit samo svaki treći bezreceptni lijek

Ako je suditi po novim rezultatima istraživanja, odlazak u ljekarnu i kupnja lijeka bez recepta uslijed bezazlene prehlade u većini slučajeva predstavlja gubitak vremena i novaca.

U Njemačkoj je provedeno detaljno testiranje 1800 najprodavanijih bezreceptnih lijekova, a rezultati pokazuju da su ljekarne prepune tableta, kapi, sirupa i kremica koje ne ispunjavaju svoju osnovnu svrhu.

Samo trećina ispitanih lijekova zaslužila je prolaznu ocjenu, dok ostali nemaju nikakav dokazan učinak na ozdravljenje. Međutim, nedjelotvorni lijekovi nisu štetni za organizam pa opterećuju isključivo kućni budžet.

Lijekovi bez recepta posljednjih godina odličan su izvor prihoda proizvođača te se neprestano povećava njihov broj. Svaki drugi lijek prodan u Njemačkoj prošle godine bio je bezreceptan, što upućuje na godišnju prodaju od 625 milijuna pakiranja bezreceptnih lijekova i ogromnu zaradu farmaceutske industrije.

Potrošačima se savjetuje da se prije kupnje bezreceptnog lijeka posavjetuju s ljekarnikom te da se ne pouzdaju u poznate marke koje se redovito pojavljuju u oglasima. Naime, manje poznati preparati u istraživanju su prosječno postigli bolji rezultat od onih „razvikanih".

Ako samostalno liječenje ne pokaže napredak u ozdravljenju u roku od tri dana, bolesnik treba potražiti liječničku pomoć.

(www.metro-portal.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Za prave stvari treba se potruditi - čini mi se da se ovom parolom vodila priroda kada je stvarala šparoge

Trudnoća

Buduće majke, ali i sve one koje tek planiraju trudnoću često imaju brojna pitanja na koja ne mogu pronaći stručan odgovor.

Zanimljivosti

U svojoj ponudi, Thai Centar Thalea, nudi široki spektar drevnih masaža i različitih tehnika koje se prilagođavaju individualnim potrebama svakog klijenta.

Duh i tijelo

Iako užasno rasprostranjen i naveliko korišten, prolazi li Instagram ispod radara racionalnom upravljanju našim vremenom, pažnjom i ponajviše, brizi o mentalnom zdravlju?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.