Breskvice su vjerojatno jedini kolač koji se mjeri na kutije i najslađi je kada se pošalje autobusom uz simboličnu naknadu šoferu.
Najčešće ga šalju mame, tetke ili bake djeci i unucima pa se breskvice bratski podijele po studentskom domu ili nestanu u trenu nakon obiteljskog ručka. Onaj, točnije ona koja radi breskvice ima poseban status u obitelji i doživotnu zadaću – kada god se prilika pruži, napraviti ih, ako je moguće bezbroj.
Umijeće je napraviti mini breskvice poput Vesninih koje se cijele tope pod jezikom, no ima onih koji breskvice vole jesti iz tri puta – prvo skinuti kapicu pa pojesti punjenje pa pojesti drugu kapicu. Takvi konzumenti preferiraju midium pa čak i large breskvice.
Mi vam u nastavku donosimo brzinski recept za breskvice, u slučaju da se autobusu probuši guma ili da naljutite tetku, a vi odlučite o veličini ovih legendarnih kolačića.
Recept za breskvice
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 2 žlice oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 1 jaje
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- prašak za pecivo
Postupak:
- Izvadite maslac iz hladnjaka 20-ak minuta prije, no što ćete mijesiti tijesto, kako bi omekšao.
- U posudu uspite brašno, dodajte prašak za pecivo, sol i šećer, a potom maslac koji je omekšao i jaje.
- Umijesite prhko tijesto. Nemojte previše mijesiti, samo da se sastojci dobro povežu.
- Stavite tijesto na 20 minuta u hladnjak da se stvrdne kako biste ga lakše oblikovali.
- Na pleh stavite papir za pečenje i na njega redajte kuglice koje ste oblikovali dlanom. Kod određivanja veličine vodite računa da će one u pećnici narasti.
- Također, iz istog razloga ostavljajte 1,5 cm prostora između svake kuglice tijesta.
- Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite tijesto 15-ak minuta. Gotovo je kada porumeni.
- Kada su gotove, ostavite ih da se malo prohlade kako biste ih mogli držati u rukama. Nježno svakoj kuglici izdubite unutrašnjost, no nemojte ići preduboko da ne puknu.
- Od biskvita koji koje ste izdubili napravite nadjev za breskvice.
Recept za nadjev za breskvice
Izdubljeni sadržaj pomiješajte ili izmiksajte s pekmezom od šljiva ili marmelade i s malo ruma. Možete dodati i mljevene orahe, mljevene kekse i kakao prah. Ako je pregusto po potrebi dodajte žlicu vode. Dobivenim filom punite izdubljenu pečenu kuglicu tijesta i poklapajte je drugom. Fil će se u ovom slučaju ponašati kao ljepilo.
Završni touch
Gotove breskvice vrhom umočite u tekuću aromu koju ste razrijedili vodom, a koja bojom nalikuje breskvi – to može biti jagoda. Ako želite i malo zelene, koristite aromu kivija.
Za kraj ih uvaljajte u kristal šećer i breskvice su sada spremne da u trenu nestanu!