Breskvice, Breskve ili možda Breskvetine!?

Bližimo se blagdanima, onim velikima kada je sve puno svega. Možda i prepuno! U to ime, danas predstavljamo Breskvice, jedan od neizostavnih tzv. suhih kolačića koje ili volite jako ili pak ne volite (opet jako). Može ih se vidjeti u svim iole svečanijim prigodama.

Često se događa da pucaju prilikom pečenja, a ako se taj dio uspješno odradi, onda znaju pucati prilikom dubljenja. Koliko velike budu? Uh! Tu bude svega… Rastu prilikom pečenja pa se jako lako dogodi da umjesto Breskvica na tanjuru s kolačima imate Breskve ili pak Breskvetine! Pipkave su za poludjeti i beskrajno traje dok ih ne napravite, ali su lijepe, dekorativne i ukusne. Naravno, opet, o ukusima nećemo raspravljati.

 

 

Kao i kod skoro svih ostalih slastica, i Breskvice se rade na bezbroj načina. Svatko ima neki svoj recept kojim je manje ili više zadovoljan. Jaje manje ili više, ova ili ona marmelada, čokolada da ili ne, mljeveni orasi opet da ili ne… Kako god bilo, evo onog po kojem ih ja radim. Nije iz kuharice moje none, a bome niti mamine (ti su isti hihi), nije niti neki koji sam sama osmislila, nego eto, kombinacija više njih, pokoji savjet vrijedan zlata i danas sam sretna da mogu reći da radim Breskvice, s naglaskom na Breskvice, s kojima nemam problema. Samo znam da moram odvojiti pošteno vremena za napraviti ih. A ni to nije neki problem.

Ako ih volite, odvažite se i probajte; nije uopće komplicirano kako se možda čini.

Vesnine Breskvice

Tijesto: 

  • 4 jaja (veličina M)
  • 250g šećera
  • 750g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 250ml ulja
  • 3 vanilin šećer ili aroma vanilije

Nadjev:

  • mrvice od izdubljenih breskvica
  • 50g mljevenih oraha
  • 300g marmelade od jagoda
  • 100ml mlijeka
  • 2-3 žlice ruma
  • korica limuna ili naranče – po želji

Za ukrašavanje:

  • mlijeko
  • malo ruma
  • ekstrakt jagode za boju
  • kristal šećer

POSTUPAK:

Tijesto:

Breskvice2

 

Mikserom pjenasto umutiti cijela jaja i obje vrste šećera (miksajte 10-15 minuta, imajte strpljenja). Postupno dolijevati ulje i dalje miksajući. Na kraju malo po malo dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umijesiti tijesto koje bi trebalo ostati više mekano nego tvrdo i ostaviti ga 1-2 sata na sobnoj temperaturi da odmori.

 

NAPOMENA: S obzirom na to da je ovo masno tijesto, imat ćete dojam da može podnijeti još brašna i da se koliko god dodajete brašna i dalje malo lijepi za ruke. I u pravu ste. Može podnijeti još puno brašna, ali onda ćete imati jako tvrde Breskvice. Tako da, ne dajte da vas zavara! Kada tijesto odmori postat će čvrsto, taman za pravljenje kuglica.

Od tijesta praviti kuglice jednake veličine (ja koristim žlicu iz američkih mjera 1 tsp). Svaku kuglicu dobro provrtiti u rukama tako da na sebi nema „pukotina“ jer će tijekom pečenja one postati prave pukotine, ako ne i krateri!

Tek kada ste na samom kraju s pravljenjem kuglica zagrijte pećnicu na 150-155°C. Breskvice peći 17-18 minuta. S donje strane bi trebale dobiti blagu boju, a s gornje i dalje trebaju biti svijetle. Pustiti ih da se ohlade. Izdubiti ih što više u širinu (ja ih dubim jednostavnim oštrim nožićem pa malo po malo iz sredine – kao svrdlom krenem i onda lagano širim krug). Pokoja će i puknuti, ali Bože moj!

 

Breskvice4

 

Punjenje:

Pomiješati sve navedene sastojke u jednoličnu smjesu. Čisto kao orijentacija, od ove količine sam dobila cca 400g mrvica od dubljenja (plus onih 10-15 što je puklo!) Svaku polovicu puniti do vrha i poravnati te spajati.

NAPOMENA: Pokušajte biti što precizniji da vam Breskvice ne bi bile „musave“ i da pri spajanju ne bi „curile“ sa strane!

 

Breskvice6

 

Ukrašavanje:

Svaku Breskvicu umočiti u mješavinu mlijeka, ruma i ekstrakta, odložiti kratko na papirnate ručnike (da se višak upije) te uvaljati u kristal šećer.
I… konačno su gotove !

 

page