Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Nema straha od svinjske gripe

Ministar zdravstva Darko Milinović uvjerava kako nema mjesta panici.

Novi soj virusa H1N1 mješavina je genetskog materijala svinjskog, ptičjeg i ljudskog virusa gripe.

– Pojava novog virusa H1N1 je uznemirujuća ali se na temelju dobivenih podataka još ne može znati koliko je virus opasan. Intenzivno pratimo epidemiološku situaciju i mogućnosti prijenosa virusa ali bez dodatnih kontrola na ulazima u zemlju.

Hrvatska se kao i ostatak svijeta i dalje nalazi u trećem od mogućih šest stupnjeva pripravnosti za moguću pandemiju svinjske gripe, rekla je prof. Ira Gjenero Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako je rečeno na današnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, provjerit će se postojeći nacionalni i županijski planovi za slučajeve većih epidemija, kako bi se vidjelo da li je osigurano sve potrebno za zbrinjavanje oboljelih.

Simptomi slični gripi

Iako je svinjska gripa zarazna bolest dišnog trakta koja napada svinje, posebno je nezgodna kad se kapljičnim putem – kašljanjem i kihanjem prenosi s čovjeka na čovjeka jer ima simptome vrlo slične klasičnoj gripi pa ju je  teško odmah prepoznati.

Zato epidemiolozi savjetuju mjere opreza poput čestog pranja ruku, te  izbjegavanje diranja rukama po očima, ustima i nosu kako bi se spriječio ulazak virusa u organizam. Poželjno je kašljati u maramicu ili ruku, izbjegavati rukovanje i ljubljenje te nositi zaštitnu masku.

Zasad je stanje najteže u Meksiku gdje su dosad umrle 103 osobe, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svinjska gripa je s blagim simptomima potvrđena u 40-tak slučajeva u SAD-u i četiri oboljela u Kanadi.

Prvi slučaj u Europi

Prvi slučaj svinjske gripe zabilježen je i u Europi kod jednog španjolskog 23-godišnjeg mladića koji se vratio iz Meksika 22. travnja. Međutim brojni svjetski stručnjaci kažu – nema globalne pandemije, pa shodno tome niti razloga za paniku jer nije riječ o teškim slučajevima.

Brojna ministarstva vanjskih poslova, među kojima i hrvatsko savjetovala su svojim građanima da odgode putovanje u dijelove Meksika i SAD-a gdje se pojavila epidemija svinjske gripe. A to su prije svega Mexico City i meksičke savezne države Oaxaca, San Luis Potosi i Baja Californija.

Inače, prvi slučajevi ovog misterioznog virusa pojavili su se 13. travnja ove godine u Meksiku kad je u bolnici završilo 1324 ljudi, od kojih je 81 osoba umrla. No, u svega 20 slučajeva laboratorijski je dokazano da je smrt prouzročila nova verzija virusa H1N1 (virus gripe tipa A).

Također, svinjska gripa se rijetko prenosila na ljude i svega je 12 slučajeva zabilježeno u periodu između prosinca 2005. i veljače 2009. godine.

Antivirusni lijekovi djeluju u ranoj fazi

Što se tiče liječenja, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporuča lijekove tamiflu i relenzu koji sprečavaju razmnožavanje i širenje virusa iz zaražene stanice. No, stručnjaci ističu da ti antivirusni lijekovi mogu zaustaviti razvoj bolesti ili ublažiti simptome samo u ranoj fazi.

U Hrvatskoj na zalihama trenutno ima tih lijekova za deset posto stanovništva. Bez obzira na to, kako je izjavio ministar  Milinović, mjesta panici nema jer se radi na svim mjerama zaštite i pripreme.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Meksiko, zemlja koja nam je podarila tekilu, a njezinim specijalitetima poput tortilja, chimichanga, nachosa i šalše nitko ne može odoljeti, u svojoj kuhinji krije...

Duh i tijelo

Važnost brige o mentalnom zdravlju dodatno je naglasila i pandemija COVID-19 zbog dugotrajne društvene izolacije, što je utjecalo na porast anksioznosti i depresije.

Putovanja

Ako ste planinar, vulkanolog, ljubitelj pustinja i osoba kojoj ne može proći godina, a da se ne okupa na moru, a uz sve to volite...

Zanimljivosti

Pokušali smo sastaviti popis najboljih video igara sa sportskom tematikom koje su, svaka u svoje vrijeme, natjerale stotine milijuna ljudi diljem svijeta da satima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.