Šunkom nazivamo svinjski but obrađen na različite načine. Prodaje se u komadu ili rezan, kuhan, u tijestu, usalamuren, sušen ili dimljen. Sve su to načini na koji se šunka može pripremiti.
Jedan od najčešćih načina pripreme svinjskog buta i onaj koji se najčešće priprema za uskrsnu trpezu je kuhana šunka. Najbolje vrste pripremaju se bez aditiva, meso im je skinuto s kosti, salamura se ubrizgava u meso, koje se potom natapa u salamuri i, na kraju, preša u četvrtaste blokove, odnosno duguljaste ili cilindrične oblike te kuha na pari.
Drugi način na koji se priprema kuhana šunka, a koji je učestaliji kod nas, jest kuhanje mesa na kosti. Nakon soljenja i, katkad, kratkog dimljenja, čitava šunka kuha se u začinjenoj vodi ili na pari. Poznata tzv. praška šunka, najprije se namače u zaslađenoj salamuri, a također može biti i dimljena.
Načini pripreme:
Glazirana šunka
Sastojci:
kuhana šunka od oko 2,5 kg
2 čaše suhog bijelog vina
žlica finog vinjaka
žlica svijetlog senfa
žlica meda
1 naranča
ljuta papričica
đumbir
curry u prahu, po želji
klinčići
sol, papar
Priprema:
Širokim oštrim nožem na površini šunke napravite kose rezove, u razmacima od 4-5 cm, tako da oblikujete rešetku: zarežite kožu i sloj masti ispod kože, dubine oko 1 cm. Šunku stavite u lim, poprskajte bijelim vinom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko jedan sat.
Na početku povremeno polijevajte šunku umakom od pečenja.
Pripremite začine, pomiješajte četvrtinu žličice ljute papričice s istom količinom đumbira, currya i mljevenog papra. Senf razvodnite žlicom vinjaka, dodajte med, naribanu koru naranče i mješavinu začina. Nakon pola sata izvadite šunku iz pećnice i premažite začinima te na nekoliko mjesta na površini zabodite klinčiće. Vratite šunku u pećnicu i nastavite peći premazujući je začinima svakih 10 minuta.
Pečenu šunku poslužite s hrenom ili umakom od hrena. Porcija je predviđena za 8 osoba.
Šunka u kruhu
Sastojci:
1 sušena šunka težine oko 1 kg
Za tijesto:
500 g oštrog brašna tip 500
1 vrećica suhog instant kvasca
250 ml vode
sol
Priprema:
U brašno umiješajte malo soli i kvasac pa zajedno s malo mlake vode umijesite tijesto. Ostavite tijesto dizati oko 20 minuta, a zatim ga razvaljajte. Na sredinu stavite prethodno opranu i obrisanu šunku, pa je potom obložite tijestom. Omotanu šunku položite na prethodno namašćeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 200°C oko 1 sat i 30 minuta.
Kada se pečena šunka u tijestu ohladi, prerežite tijesto po polovici visine uokolo i podignite gornji dio kao poklopac te tako servirajte. Šunku poslužite narezanu na ploške uz kruh u kojem se pekla, naribani hren, kuhana jaja i mladi luk.
Porcija je predviđena za 10 osoba.
PIK Vrbovec: Salata od tijesta i šunke Fina
Naša najveća mesna industrija PIK Vrbovec također se pripremila za uskršnje blagdane. Nedavno je upotpunila ponudu svojih šunki i na tržište lansirala novu delikatesnu šunku Fina koja objedinjuje karakteristike već dobro poznatih Delikates i Premier šunki.
Šunka sadrži visoki udio esencijalnih B vitamina kao što su B1, B12 i niacin, a također, bogata je i drugim nutrijentima kao što su fosfor, cink, kalij, željezo i magnezij koji su važni u našoj dnevnoj prehrani. Šunka je odlična u kombinaciji sa svježim sirom, možete je servirati s rajčicama ili njome puniti palačinke. Za nešto lakši obrok odabrali smo recept salate od tijesta i nove PIK-ove šunke Fina.
Sastojci:
15 dag tjestenine (pužića)
30 dag PIK šunke FINA
15 dag sira
1 mali celer
3 mlada luka
2 žlice senfa
2 dcl majoneze
Priprema:
Pužiće skuhajte, stavite u zdjelu, šunku izrezanu na manje komade izmiješajte sa sirom, celerom, lukom. Promiješajte senf i majonezu, dodajte tijestu sa šunkom i dobro izmješajte. Ukrasite tvrdo kuhanim jajima i rajčicom.
Jedan od najčešćih načina pripreme svinjskog buta i onaj koji se najčešće priprema za uskrsnu trpezu je kuhana šunka. Najbolje vrste pripremaju se bez aditiva, meso im je skinuto s kosti, salamura se ubrizgava u meso, koje se potom natapa u salamuri i, na kraju, preša u četvrtaste blokove, odnosno duguljaste ili cilindrične oblike te kuha na pari.
Drugi način na koji se priprema kuhana šunka, a koji je učestaliji kod nas, jest kuhanje mesa na kosti. Nakon soljenja i, katkad, kratkog dimljenja, čitava šunka kuha se u začinjenoj vodi ili na pari. Poznata tzv. praška šunka, najprije se namače u zaslađenoj salamuri, a također može biti i dimljena.
Načini pripreme:
Glazirana šunka
Sastojci:
kuhana šunka od oko 2,5 kg
2 čaše suhog bijelog vina
žlica finog vinjaka
žlica svijetlog senfa
žlica meda
1 naranča
ljuta papričica
đumbir
curry u prahu, po želji
klinčići
sol, papar
Priprema:
Širokim oštrim nožem na površini šunke napravite kose rezove, u razmacima od 4-5 cm, tako da oblikujete rešetku: zarežite kožu i sloj masti ispod kože, dubine oko 1 cm. Šunku stavite u lim, poprskajte bijelim vinom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko jedan sat.
Na početku povremeno polijevajte šunku umakom od pečenja.
Pripremite začine, pomiješajte četvrtinu žličice ljute papričice s istom količinom đumbira, currya i mljevenog papra. Senf razvodnite žlicom vinjaka, dodajte med, naribanu koru naranče i mješavinu začina. Nakon pola sata izvadite šunku iz pećnice i premažite začinima te na nekoliko mjesta na površini zabodite klinčiće. Vratite šunku u pećnicu i nastavite peći premazujući je začinima svakih 10 minuta.
Pečenu šunku poslužite s hrenom ili umakom od hrena. Porcija je predviđena za 8 osoba.
Šunka u kruhu
Sastojci:
1 sušena šunka težine oko 1 kg
Za tijesto:
500 g oštrog brašna tip 500
1 vrećica suhog instant kvasca
250 ml vode
sol
Priprema:
U brašno umiješajte malo soli i kvasac pa zajedno s malo mlake vode umijesite tijesto. Ostavite tijesto dizati oko 20 minuta, a zatim ga razvaljajte. Na sredinu stavite prethodno opranu i obrisanu šunku, pa je potom obložite tijestom. Omotanu šunku položite na prethodno namašćeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 200°C oko 1 sat i 30 minuta.
Kada se pečena šunka u tijestu ohladi, prerežite tijesto po polovici visine uokolo i podignite gornji dio kao poklopac te tako servirajte. Šunku poslužite narezanu na ploške uz kruh u kojem se pekla, naribani hren, kuhana jaja i mladi luk.
Porcija je predviđena za 10 osoba.
PIK Vrbovec: Salata od tijesta i šunke Fina
Naša najveća mesna industrija PIK Vrbovec također se pripremila za uskršnje blagdane. Nedavno je upotpunila ponudu svojih šunki i na tržište lansirala novu delikatesnu šunku Fina koja objedinjuje karakteristike već dobro poznatih Delikates i Premier šunki.
Šunka sadrži visoki udio esencijalnih B vitamina kao što su B1, B12 i niacin, a također, bogata je i drugim nutrijentima kao što su fosfor, cink, kalij, željezo i magnezij koji su važni u našoj dnevnoj prehrani. Šunka je odlična u kombinaciji sa svježim sirom, možete je servirati s rajčicama ili njome puniti palačinke. Za nešto lakši obrok odabrali smo recept salate od tijesta i nove PIK-ove šunke Fina.
Sastojci:
15 dag tjestenine (pužića)
30 dag PIK šunke FINA
15 dag sira
1 mali celer
3 mlada luka
2 žlice senfa
2 dcl majoneze
Priprema:
Pužiće skuhajte, stavite u zdjelu, šunku izrezanu na manje komade izmiješajte sa sirom, celerom, lukom. Promiješajte senf i majonezu, dodajte tijestu sa šunkom i dobro izmješajte. Ukrasite tvrdo kuhanim jajima i rajčicom.
You must be logged in to post a comment Login