Kada trebate pripremiti jedan obrok da zadivite one koje ste pozvali na ručak, a vama se pretjerano ne rade neke složenije stvari, s tjesteninom nećete pogriješiti.
Isto tako ne dopustite da vaši obroci budu obični i predvidivi.
Čari badema
Ako vam se jako žuri na malo maslaca prepržite glavicu luka nasjeckanu na sitno, tikvice na jako tanke kolutiće te ih začinite sa curryem, majčinom dušicom i solju. Ako volite ljutkasto možete ubaciti čili, ali zdrobljeni.
Kada se omekšaju tikvice dodajte pola glavice bijelog luka (češnjaka) i šaku bademe koje ste prethodno zdrobili. Na to dodajte sveže iskuhanu tjesteninu, ali pazite ostavite malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu za eventualno podlijevanje.
Na kraju, prije serviranja, začinite s maslinovim uljem, izmiješajte i servirajte uz salatu.
Sušene rajčice i crne masline
Popržite na maslinovom ulju sitno nasjeckani luk i malo poriluka koji ste nasjeckali na kolutiće. Na to stavite nasjeckane crne masline, sušene rajčice koje ste izrezali na rezance, nasjeckane crvene paprike i prema želji dodate svježe chilly papričice.
Kada su se svi sastojci fino spojili dodajte sitno nasjeckanog češnjaka, samo dva režnja te svježi bosiljak koji ste isjeckali na rezance.
Prema želji možete dodati i neku vrstu sira poput romano sira, cheddar ili pak gorgonzola, a može i mozzarella.
Kada ste to još malo prokrčkali na to stavite svježe kuhanu tjesteninu i malo zalijte s vodom u kojoj se kuhala tjestenina, ali nemojte pretjerivati da vam umak ne bude previše voden. Tjesteninu je najbolje skuhati al dente.
Salata od tjestenine
Ovaj brzi recept je savršen za dane kada vam se baš i ne provodi puno vremena za štednjakom jer je vani plus 35 stupnjeva. To jedan od onih osvježavajućih obroka, a možete ga i ponijeti na posao.
Kupite poveće koje volite i nasijecite ga na kolutiće ili kockice što, naravno, ovisi o povrću. Naša preporuka je da uzmete grah, slanutak, luk, male rajčice i paprika. Ovdje morate paziti da ne pretjerate s količinom jer ćete inače baciti ili pak jesti danima istu salatu.
Nakon što ste sve to stavili u zdjelu stavite na to konzervu tunjevine i kuhanu tjesteninu koju ste prethodno ohladili.
Začinite sa solju, paprom, octom, uljem i prema želji možete staviti kiselo vrhnje ili mileram.
Kineski štih
Skuhajte špagete. Zatim nasjeckajte luk, mrkvu, celer, zelje i poriluk na rezance te ih stavite na jako ugrijanu tavu na koju ste ulili malo ulja od sezama (ako nemate baš sezamovo može i bilo koje drugo). Kratko to popržite, stavite malo šećera i dodajte umak od soje u koji ste umiješali gustin. Dodajte kuhani ili smrznuti grašak te pustite da se nakratko krčka.
Želite li u obroku meso, odaberite pileća prsa. Narežite ih na tanke rezance i posolite te kratko marinirajte u soja umaku i češnjaku. Nakon toga popržite luk,mrkvu i ostalo poveće te na kraju sve zajedno zalijte sa soja sosom u koji umiješajte gustin.
Na tako zgotovljen umak stavite prije već kuhane špagete i dobit ćete tjesteninu s kineskim štihom. Naravno možete, prema želji, još dodati nešto što će zaljutiti priču.
Ako vam se ni jedan od ovih recepata ne sviđa možete u vaše standardno jelo dodati nešto poput pinjola ili vrhnja i sasvim će promijeniti okus.
Isto tako ne zaboravite na dekoraciju, jer jedemo i očima. Dobar tek!
Isto tako ne dopustite da vaši obroci budu obični i predvidivi.
Čari badema
Ako vam se jako žuri na malo maslaca prepržite glavicu luka nasjeckanu na sitno, tikvice na jako tanke kolutiće te ih začinite sa curryem, majčinom dušicom i solju. Ako volite ljutkasto možete ubaciti čili, ali zdrobljeni.
Kada se omekšaju tikvice dodajte pola glavice bijelog luka (češnjaka) i šaku bademe koje ste prethodno zdrobili. Na to dodajte sveže iskuhanu tjesteninu, ali pazite ostavite malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu za eventualno podlijevanje.
Na kraju, prije serviranja, začinite s maslinovim uljem, izmiješajte i servirajte uz salatu.
Sušene rajčice i crne masline
Popržite na maslinovom ulju sitno nasjeckani luk i malo poriluka koji ste nasjeckali na kolutiće. Na to stavite nasjeckane crne masline, sušene rajčice koje ste izrezali na rezance, nasjeckane crvene paprike i prema želji dodate svježe chilly papričice.
Kada su se svi sastojci fino spojili dodajte sitno nasjeckanog češnjaka, samo dva režnja te svježi bosiljak koji ste isjeckali na rezance.
Prema želji možete dodati i neku vrstu sira poput romano sira, cheddar ili pak gorgonzola, a može i mozzarella.
Kada ste to još malo prokrčkali na to stavite svježe kuhanu tjesteninu i malo zalijte s vodom u kojoj se kuhala tjestenina, ali nemojte pretjerivati da vam umak ne bude previše voden. Tjesteninu je najbolje skuhati al dente.
Salata od tjestenine
Ovaj brzi recept je savršen za dane kada vam se baš i ne provodi puno vremena za štednjakom jer je vani plus 35 stupnjeva. To jedan od onih osvježavajućih obroka, a možete ga i ponijeti na posao.
Kupite poveće koje volite i nasijecite ga na kolutiće ili kockice što, naravno, ovisi o povrću. Naša preporuka je da uzmete grah, slanutak, luk, male rajčice i paprika. Ovdje morate paziti da ne pretjerate s količinom jer ćete inače baciti ili pak jesti danima istu salatu.
Nakon što ste sve to stavili u zdjelu stavite na to konzervu tunjevine i kuhanu tjesteninu koju ste prethodno ohladili.
Začinite sa solju, paprom, octom, uljem i prema želji možete staviti kiselo vrhnje ili mileram.
Kineski štih
Skuhajte špagete. Zatim nasjeckajte luk, mrkvu, celer, zelje i poriluk na rezance te ih stavite na jako ugrijanu tavu na koju ste ulili malo ulja od sezama (ako nemate baš sezamovo može i bilo koje drugo). Kratko to popržite, stavite malo šećera i dodajte umak od soje u koji ste umiješali gustin. Dodajte kuhani ili smrznuti grašak te pustite da se nakratko krčka.
Želite li u obroku meso, odaberite pileća prsa. Narežite ih na tanke rezance i posolite te kratko marinirajte u soja umaku i češnjaku. Nakon toga popržite luk,mrkvu i ostalo poveće te na kraju sve zajedno zalijte sa soja sosom u koji umiješajte gustin.
Na tako zgotovljen umak stavite prije već kuhane špagete i dobit ćete tjesteninu s kineskim štihom. Naravno možete, prema želji, još dodati nešto što će zaljutiti priču.
Ako vam se ni jedan od ovih recepata ne sviđa možete u vaše standardno jelo dodati nešto poput pinjola ili vrhnja i sasvim će promijeniti okus.
Isto tako ne zaboravite na dekoraciju, jer jedemo i očima. Dobar tek!
You must be logged in to post a comment Login