Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Neograničeno proširenje svijesti

Stvari nisu uvijek onakve kakvima nam se čine.

Od rođenja na dalje, kako bismo se uklopili u naše društvo, naučili smo percipirati prividnu realnost koja nas okružuje, na jedan specifičan način koji, na izgled, isključuje sve druge načine percipiranja.
Prihvatili smo jedan određeni opis svijeta kako bismo se razumjeli i dosljedno komunicirali s drugim ljudima.

Uklopili smo se u jedan socijalni kontekst koji nije ništa drugo negoli jedan dogovor. Cijelo društvo je bazirano na dogovoru: socijalna pravila su dogovori, bilo koji zakon je dogovor jer je to način na koji možemo dosljedno živjeti u našem društvu.

Nema ništa loše u tome: socijalna smo bića i trebamo uvijek naći jedan zajednički dogovoreni plan na kojemu možemo dosljedno komunicirati. Kada naiđemo na nešto nepoznato trebamo uvijek izmisliti jedan novi dogovor ili nova pravila kako bismo se dosljedno složili i prihvatili nešto što, do tada, nije bilo ‘dogovoren’ u našem društvu.

Ali toliko smo se navikli birati jedan određeni način opisivanja da smo gotovo zaboravili da opisa prividne realnosti ima bezbroj i, na takav smo način, toliko suzili našu sposobnost percipiranja da smo se sami zatočili u jednoj jedinoj realnosti koja je potpuno nerealna!

Činjenica da je opis svijeta baziran na dogovoru trebala bi biti više nego dovoljna da znamo da je ono što smatramo realnim samo još jedan od beskonačnog broja opisa te iste realnosti.

Probajte naprimjer zamisliti znanstvene zakone. Dovoljan je jedan novi opis, jedna nova teorija prihvaćena od strane znanstvenog autoriteta, da bi se stari zakon srušio i stvorio novi. No svijet je ostao isti. Promatramo i dalje onaj isti predmet opisivanja, a ono što se mijenja je samo naša perspektiva, naš način opisivanja, naš dogovor.

Ali ako stvari nisu uvijek onako kako nam se čini da jesu, što mi zapravo promatramo? Što percipiramo? Prave duhovne tradicije kao što su Esenska ili Toltečka kažu da percepcija označava dovođenje u red nečega što je potpuno neshvatljivo.

Kad Šaman promatra on vidi jedno beskrajno more energetskih svjetlosnih niti. Također vidi i da je ljudsko biće napravljeno od tih istih niti i da, kada ono percipira, napravi jedno pravo čudo: skuplja određeni broj niti u jednu točku i intenzivno ih rasvjetljava.

Točka u kojoj se energetske niti skupljaju zove se točka sastavljanja ili spojna točka. Ljudsko biće na takav način sastavlja svoj svijet jer je u njemu pozicija spojne točke gotovo ista kod svih ljudi. Mi percipiramo naš svijet na isti način jer se spojna točka nalazi na istom mjestu energetske jezgre kod svih ljudskih bića. Toliko smo naviknuti držati spojnu točku na istom mjestu da smo potpuno zaboravili da posjedujemo sposobnost svjesnog pomicanja spojne točke i više ne znamo kako to učiniti.

Micanje spojne točke i svjesno upravljanje percepcijom izvanredni su predmeti proučavanja esenske i toltečke tradicije. Te tradicije izrazito cijene ovu ljudsku sposobnost jer nam ona pruža mogućnost viđenja stvari s puno više točaka gledišta, upoznavanja drugačijih realnosti i iznad svega mogućnost neograničenog proširenja naše svijesti.

Širenje svijesti omogućava čuda jer shvaćamo da su granice samo u našim mislima i, na takav način, dozvoljavamo blagostanju, zdravlju, sreći i ljubavi da nesmetano postanu sastavni dio našeg života. Potrebno je, kako sam rekao prošli put, jedno ‘deprogamiranje’ odnosno pronalazak alata koji nam omogučavaju promjene u vlastitim uvjerenjima, razmatranjima i mislima.

Za početak odredite si vrijeme, bar pet minuta na dan, za jednu kratku i jednostavnu meditaciju. Radite to ritualno, odnosno posvetite jedno mjesto tome, uredite ga i držite ga svetim i čistim kao hram. Ugodno sjedite, zatvorite oči i… ne radite ništa drugo… pet minuta…

Onda tražite odnosno probudite volju za istraživanjem. Sva sreća, na svijetu još uvijek postoje pravi učitelji koji ne traže od vas dogmatično prihvaćanje njihove ‘istine’, nego vam daju upute i alate kako biste pomoću vlastitog truda došli do svjesnih promjena u vašem životu. Pravi vam učitelj nikad neće reći: ”To je tako i gotovo” , nego ”ono što mogu ja napraviti, ono što mogu ja spoznati, možeš i ti”.

Prvenstveno učenja esenske ali i toltečke tradicije baza su nastavnog programa Akademije za Osobni Razvoj. Možete saznati više o tome na web stranici www.osobnirazvoj.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Vaši talenti i potencijal, vaše sposobnosti, vaša kultura, način života i razmišljanja, vaša religija i boja kože čine jedinstvenu perspektivu!

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

She Book Club

Jedan od najprodavanijih self-help klasika „As a Man Thinketh“ autora Jamesa Allena konačno je stigao u naše knjižare.

Budi fit

Nakon napornog radnog dana navečer si poklonite besplatan paket opuštanja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.