Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
<a href='https://www.freepik.com/photos/flower'>Flower photo created by Racool_studio - www.freepik.com</a>

Savjeti stručnjaka

Nisu samo ukras, nokti nam govore i o zdravlju

Promjene u boji i strukturi noktiju odličan su indikator zdravstvenih problema.

Mnoge žene veliki trud ulažu u uredan i njegovan izgled svojih noktiju. Oni imaju važnu ulogu u zaštiti osjetljivih vrhova prstiju od ozljeda. Zdravi nokti su ružičasti, što ukazuje na dobru opskrbljenost krvlju i kisikom. Promjene u boji i strukturi noktiju odličan su indikator zdravstvenih problema.

Stoga bilo kakvu promjenu u boji, učestalo listanje i pucanje noktiju nemojte izignorirati i prekriti trendi lakom jer vam signaliziraju da je vrijeme da posjetite doktora.

Donosimo vam 10 najčešćih promjena na noktima koji ukazuju na moguće zdravstvene probleme.

1. Nokti s pukotinama

Kada na površini nokta primijetite sitna udubljenja ili pukotine, to može biti znak upalnog procesa na koži: psorijaze ili upalnog artritisa. Udubljenja na noktima mogu biti i znak alopecije ili kroničnog dermatitisa.

2. Lomljivi nokti

Glavni uzrok lako lomljivih i pucanju sklonih noktiju je ekstremna isušenost noktiju kao rezultat hladnog i suhog vremena ili prevelike izloženosti kemikalijama poput acetona. Međutim, krhki nokti često su i prirodna posljedica starenja.

Bolesti koje uzrokuju pojačanu lomljivost noktiju su bolesti štitnjače, endokrini poremećaji, poremećaj rada bubrega i pothranjenost (nedostatak cinka, željeza i proteina).

3. Nokti prošarani linijama

Crvene ili smeđe linije ispod površine nokta tragovi su krvarenja koje može biti uzrokovano trihinelozom ili upalom srčane membrane (endokarditis). Tamno plava linija može biti znak raka kože, a sitne crne pruge ukazuju na moguće srčane probleme.

4. Žuti nokti

Žuti nokti mogu biti posljedica gljivične infekcije ili respiratornih problema poput kroničnog bronhitisa. Kako što je bolest pogoršava, nokti se mogu zadebljati i raspasti. Ovakvi nokti mogu se na određenim mjestima i odljepljivati od prsta.

5. Nokti s bijelim točkicama

U većini slučajeva bijele točkice na noktima pojavljuju se kao posljedica nedostatka cinka ili ozljede nokta. Međutim, ovo može biti i pokazatelj određenih problema poput kao što su artritisa ili trovanja, iako se češće radi o manjim problemima.

6. Crveni nokti

Crvenkasti nokti mogu ukazivati na krvarenja u mozgu, moždani udar, bolesti srca, probleme s povišenim krvnim tlakom, bolesti pluća ili trovanja ugljičnim monoksidom.

7. Plavi nokti

Plavi nokti simptom su plućnih problema i emfizema, a mogu predstavljati i vrstu cijanoze uzrokovane nedostatkom kisika u crvenim krvnim stanicama. Ako se normalna boja noktiju vraća masažom ili zagrijavanjem, uzrok je nedovoljna količina krvi u prstima zbog hladnoće i suženja krvnih žila. No ako boja noktiju i nakon masaže ostane plava, uzrok može biti bolest koja ometa krv da normalno cirkulira tijelom.

8. Bijeli nokti

Neprirodno bijeli nokti ukazuju na probleme s jetrom, bubrezima ili anemiju. Bijele linije po noktima ukazuju na nedostatak proteina u organizmu.

9. Uvrnuti nokti

Nokti koji se uvijaju prema dolje i natečeni su povezuju se s niskom razinom kisika u krvi te mogu ukazivati na poremećaj rada pluća, srca ili jetre.

10. Valoviti nokti

Nokti puni vertikalno okrenutih uskih linija koji podsjećaju na valove indikator su lošeg općeg stanja tijela, loše apsorpcije hranjivih tvari te eventualnih problema s bubrezima, iako se najčešće radi samo o lošoj prehrani.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Koliko ste često okruženi ljudima koji stalno pričaju o onome što im nedostaje, onima koji su nezadovoljni zadovoljni svojim životom?

Savjeti stručnjaka

Ako želite lijepu kožu, jake mišiće i kosti i lijepu kosu, ne zaboraviti svakog dna u organizam unositi proteine.

Savjeti stručnjaka

Umjesto uzimanja antibiotika, pojava virusa i prehlada može se smanjiti na prirodan način, svakodnevnim uzimanjem dodataka prehrani.

Zdravstveni karton

Zbog neupitne djelotvornosti gavez je u narodu uvijek bio veoma omiljena biljka, a kasnije je djelovanje i znanstveno dokazano.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.