German Apple Cake, Apfel streuselkuchen ili jednostavno Njemačka torta od jabuka je vrlo ukusan i za rad jednostavan kolač. Doduše, meni je sve u kombinaciji s jabukama divno, tako da možda i nisam baš relevantna, ali, vjerujte mi na riječ, isplati se uvrstiti ga u svoju bilježnicu recepata. Miris cimeta, meda i jabuka će vam ispuniti kuću tijekom pečenja, a okus će tek naknadno učiniti svoje! Hrskavi gornji sloj će činiti savršenu harmoniju okusa s ostatkom kolača.
Kao za mnoge druge torte i kolače, i za ovu slasticu postoji malo more recepata; bit će da kao i ja svatko ubaci nešto svoje što mu se čini da bi više odgovaralo. Da ne prekidam običaje, tako sam i ja.
Od srca vam želim da ga napravite, da si kuću ispunite divnim mirisima i aromama, a sebe i svoje ukućane razveselite nečim novim, ili pak novom verzijom ovog dragog i uvijek rado viđenog deserta.
Sastojci
ZA MRVIČASTI POSIP:
- 160 g brašna
- 80 g smeđeg šećera
- 3 žličice cimeta
- 120 g maslaca
ZA TORTU:
- 250 g maslaca + još malo za podmašćivanje
- 80 g smeđeg šećera
- 50 g meda (1 žlica)
- 1 limun – fino ribana korica
- 4 jaja
- 250 g brašna
- 6 g praška za pecivo (pola vrećice)
- 40 ml mlijeka
- 2-3 veće jabuke (oguliti, očistiti i narezati na šnite)
- 2 žlice ruma
POSTUPAK:
Za mrvičasti posip: brašno, šećer, cimet i maslac staviti u zdjelu za miksanje. Lagano prstima umiješati maslac dok ne formira jedinstveno tijesto. Zamotati u kuhinjsku foliju i staviti u frižider na cca pola sata.
Pećnicu zagrijati na 190°C. Kalup promjera 24cm namazati komadićem maslaca.
Staviti maslac, šećer i med u zdjelu za miksanje i miksati dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodati koricu limuna i lagano promiješati da se svuda ravnomjerno raširi.
Jaja razlupati te ih malo po malo dodavati smjesi maslaca. Kako biste izbjegli stvaranje grudica, pri dodavanju jaja svaki put pričekati da se prethodno dodana količina apsorbira. Prosijano brašno s praškom za pecivo postupno dodavati. Na kraju dodati mlijeko i rum te umiješati u jednoličnu masu.
SLAGANJE:
Raširiti polovicu tijesta u kalup i poravnati žlicom ili špatulom.
Pola količine jabuka rasporediti u krug po tijestu.
Drugi dio tijesta raširiti po jabukama te još jednom poravnati žlicom ili špatulom.
Poslagati drugi red jabuka.
Tijesto za mrvičasti posip izvaditi iz frižidera, naribati ga na šire trakice te ravnomjerno posuti po jabukama.
Peći 45-55′ – ovisno o jačini pećnice; čačkalicom provjeriti je li torta pečena u sredini.
Ostaviti u kalupu 15-20′ te tortu izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi na žičanom podlošku.
Poslužite toplo ili hladno.
NAPOMENE:
- Jabuke režite na malo šire ploške tako da se kasnije one osjete u kolaču.
- Ako ćete kolač posluživati topli, slobodno ga servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.
- Uz hladni kolač lijepo ide i malo tučenog slatkog vrhnja ili pak umak od vanilije. Ali može i bez dodataka.
- Ako kolaču dozvolite da odstoji 1 dan, iznenadit ćete se koliko će sočniji postati, jer će jabuke otpustiti svoje sokove a gornji sloj neće omekšati i izgubiti na hrskavosti.
Dobar tek!