Tragajući za Mediteranom u centru Zagreba, degustirali smo jela ribljeg restorana Conte uz stručno vodstvo chefa Tomislava Šimića i poznate hrvatske nutricionistice Karmen Matković Melki.
Nezaobilazna, lagana za pripremu i lijepog okusa, često se nađe kao desert tipičnog mediteranskog ručka, naš današnji recept – rožata.
Rožata
Sastojci:
- 3 jaja
- 5 žlica šećera
- žlica ruma
- korica limuna
- 3 dl mlijeka
Priprema:
Jaja razmutite s mlijekom, koricom limuna, rumom i 3 žlice šećera.2 žlice šećera otopite i stavite u kalup da se ohladi. Kad se šećer ohladi dodajte smjesu i pecite 50 minuta na 100°C stupnjeva.
Savjet: Kada pečete rožatu, kalup stavite u lim za pečenje kojeg ćete napuniti s vodom tako da se kuha i peče u isto vrijeme.
[box style=”0″]
Rožata je jednostavna slastica delikatnog okusa napravljena od još jednostavnijih sastojaka, ali je ujedno i desert kojeg nije jednostavno pripremiti zbog osjetljivosti termičke obrade jaja i karamelizacije šećera.
Jaja: namirnica iznimne hranjivosti i biološke gustoće. Žumanjak sadrži prehrambeni kolesterol i minerale fosfor i selen – neophodne za zdravi rad naših staničnih membrana i enzimskih sustava. Proteini bjelanjka sadržavaju sve esencijalne aminokiseline. Upravo ova namirnica čini ovaj desert nutritivno cjelovitim obrokom!
[/box]
You must be logged in to post a comment Login