Nježno s noktima!

Listanje noktiju može biti znak bolesti štitnjače, nedostatka željeza ili gljivične infekcije. Kako biste doznali uzrok, potražite savjet dermatologa.

O izgledu i stanju noktiju odlučujete sami pa snosite i krivnju za njihove nedostatke. Navika čestoga pranja ruku, ručnog pranja posuđa deterdžentom bez rukavica, prejako turpijanje noktiju, nepravilno rezanje škaricama i često korištenje acetona, razlozi su koji dovode do listanja noktiju.

Uslijed gubitka vode nokti se brže suše i dolazi do pucanja odnosno listanja. Kad perete ruke, nemojte ih predugo držati u vodi. Nakon pranja nokte obvezno namažite kremom za nokte.

Zaboravite na škarice, turpijicu u ruke

Umjesto podrezivanja škaricama, što čini većina žena i muškaraca, kupite turpijicu. Prije turpijanja, nokte namačite pet minuta u mlakoj vodi ili maslinovu ulju kako bi se manje oštetili.

Ne grizite nokte

Ako vam se nokti listaju, liječnici savjetuju neka budu što kraći. To nikako ne znači kako ih treba gristi. Grižnja noktiju nikako nije alternativa podrezivanju. Ne moramo posebno naglašavati kako to iznimno loše utječe na kakvoću noktiju.

Čuvajte kožicu oko noktiju

Čupanjem kožice oko noktiju se potiče rast zanoktica, što zna biti vrlo bolno. Kožica štiti nokte od prodora bakterija kao što čep štiti sadržaj boce. Trebate ju njegovati kremom za nokte, a svaki odvojeni dio nježno podrezati – nikako ne čupati!

Izbjegavajte pretjerano lakiranje

U protivnom nokti gube sjaj te poprime žućkastu boju. Za skidanje laka koristite sredstvo bez acetona. Za njegu se savjetuje upotreba prozirnoga laka za učvršćivanje noktiju. Odlučite li se za umjetne nokte, nosite ih najviše tri mjeseca.

Postoje brojni preparati za jačanje noktiju

Ako su nokti jače oštećeni, u ljekarni možete kupiti posebne flastere za njihovu njegu.

Tretman laserom

Laser je metoda koja se preporučuje kod listanja noktiju na površini, dobar je za uklanjanje nepravilnosti poput brazda i rupica, žućkaste boje noktiju i beživotnoga izgleda. Tretman traje deset sekunda po noktu. Nakon tretmana nokti poprime sjaj, očvrsnu i manje se lome.