Divno je imati privilegiju i zaviriti u bilježnicu s receptima svoje mame, a pogotovo svoje none. Vjerujem da se recept ne razlikuje puno od drugih, ali evo onog za vanilin kiflice kojeg je koristila moja none, a danas ga koriste moja mama i moje tete. Sada ga koristim i ja!
Mislila sam da će biti bauk za rad jer su uvijek tako prhki, ali sam se oduševila jer su zbilja jednostavni. I ukusni!
Vanilin kiflice
Sastojci:
- 250 g brašna
- 210 g margarina
- 100 g oguljenih bajama
- 70 g šećera
Priprema:
Od svih sastojaka umijesiti tijesto i pustiti da odmori. Odredite mjericu (žličica ili nešto slično) tako da vam svi kiflići budu jednaki. Napravite lopticu, razvaljajte u valjak zaobljenih, skoro pa ravnih rubova, presavijte preko prsta i slažite u pleh na papir za pečenje.
Peći na 125-130°C 10-12′, ovisno o pećnici. Bitno da zadrže svijetlu boju.
U noninom, pa i maminm receptu piše da se još topli uvaljaju u šećer, ali kod mene nije išlo. Lomili su se. Ostavila sam ih da se ohlade te ih pažljivo skinula s papira za pečenje i prebacila u kombinaciju kristal i vanilin šećera. Tu i tamo je koji pukao. Ništa strašno!
Osobno radim manje kifliće, one od zalogaja. Malo duže traje, ali su mi ljepši za vidjeti. Naravno, sve je stvar izbora.
Uživajte u pravim slasticama naših baka i dobar vam tek!
NAPOMENA: paziti prilikom pečenja na minutažu jer u nekoliko sekundi mogu potamniti!
Također voditi računa da prilikom valjanja rubovi ostanu iste debljine kao i cijeli kiflić jer će u suprotnom potamniti i izgorjeti.
[box style=”0″]
Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.
[/box]