Loše skladištenje može upropastiti i najbolje vino. Osim u bačvama, vina se mogu čuvati i u bocama, ali uz posebne uvjete.
Vina koja mislite zadržati dulje vrijeme najbolje je čuvati na temperaturi od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. Treba paziti na svjetlost i mirise kojima su boce okružene jer postoji opasnost da neugodan miris prodre u bocu.
U medu i ulju
Prije pojave plutenog čepa u 18. stoljeću vino se miješalo s medom kao konzervansom i dolijevalo se maslinovo ulje kako ne bi izgubilo na kvaliteti. Katkad se dodavao vinjak ne bi li ga se očuvalo tijekom transporta. No na sreću više se ne moramo brinuti i zamarati takvih metodama skladištenja.
Ako ste se odlučili na skladištenje boca vrhunskog vina, obratite pozornost na nekoliko sitnica koje bi vam mogle pomutiti planove.
Prostorija u kojoj ćete odlagati vino mora biti ispunjena s oko 60 posto vlage. Taj postotak utječe na vlažnost čepa jer u suprotnom pušta zrak u bocu, a to dovodi do kvarenja okusa. Korisno bi bilo ugraditi i ovlaživač zraka.
Idealna je temperatura za bijela vina od 10 do 12, a za crna od 13 do 15 stupnjeva. Sve iznad toga dovodi do prijevremenog sazrijevanja vina. Previše hladnoće usporava pak proces sazrijevanja.
Kad je riječ o intenzivnim mirisima, postoji mogućnost da prodru kroz čep od boce, što će promijeniti okus.
Degustacije s društvom
Stalke za vino možete kupiti u svim bolje opremljenim trgovinama, a imate li dara za izradu takvih stvari, možete i sami uzeti alat u ruke.
Na kraju vam još samo preostaje izabrati odgovarajuću prostoriju koja će zadovoljiti sve uvjete. Primjerice, običan podrum možete pretvoriti u vinski, a onda degustacijama s društvom više ne stoji ništa na putu.
Uz vino, nemojte nikako zaboraviti prijatelje ponuditi odgovarajućim sirom, maslinama ili domaćim pršutom. Znalci ističu – nije zdravo piti na prazan želudac.
Vina koja mislite zadržati dulje vrijeme najbolje je čuvati na temperaturi od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. Treba paziti na svjetlost i mirise kojima su boce okružene jer postoji opasnost da neugodan miris prodre u bocu.
U medu i ulju
Prije pojave plutenog čepa u 18. stoljeću vino se miješalo s medom kao konzervansom i dolijevalo se maslinovo ulje kako ne bi izgubilo na kvaliteti. Katkad se dodavao vinjak ne bi li ga se očuvalo tijekom transporta. No na sreću više se ne moramo brinuti i zamarati takvih metodama skladištenja.
Ako ste se odlučili na skladištenje boca vrhunskog vina, obratite pozornost na nekoliko sitnica koje bi vam mogle pomutiti planove.
Prostorija u kojoj ćete odlagati vino mora biti ispunjena s oko 60 posto vlage. Taj postotak utječe na vlažnost čepa jer u suprotnom pušta zrak u bocu, a to dovodi do kvarenja okusa. Korisno bi bilo ugraditi i ovlaživač zraka.
Idealna je temperatura za bijela vina od 10 do 12, a za crna od 13 do 15 stupnjeva. Sve iznad toga dovodi do prijevremenog sazrijevanja vina. Previše hladnoće usporava pak proces sazrijevanja.
Kad je riječ o intenzivnim mirisima, postoji mogućnost da prodru kroz čep od boce, što će promijeniti okus.
Degustacije s društvom
Stalke za vino možete kupiti u svim bolje opremljenim trgovinama, a imate li dara za izradu takvih stvari, možete i sami uzeti alat u ruke.
Na kraju vam još samo preostaje izabrati odgovarajuću prostoriju koja će zadovoljiti sve uvjete. Primjerice, običan podrum možete pretvoriti u vinski, a onda degustacijama s društvom više ne stoji ništa na putu.
Uz vino, nemojte nikako zaboraviti prijatelje ponuditi odgovarajućim sirom, maslinama ili domaćim pršutom. Znalci ističu – nije zdravo piti na prazan želudac.
You must be logged in to post a comment Login