Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Očuvati mentalno zdravlje

Priručnik Emocije i karcinom trebao bi pomoći oboljelima.

Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od karcinoma udruge Sve za nju objavio je priručniik Emocije i karcinom namijenjen oboljelima i članovima njihovih obitelji, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji ističe važnost podrške u suočavanju s bolesti.

Priručnik je nastao suradnjom pacijenata i stručnjaka, dr.sc. Marijane Braš i prof. dr.sc. Rudolfa Gregureka. U njemu su autentične priče žena koje su suočene s malignim oboljenjima. Opisuje kako se suočiti s dijagnozom, kako podijeliti osjećaje s bračnim partnerom, obavijestiti obitelj… Priručnik bi zapravo trebao poslužiti kao samopomoć osobi kojoj je dijagnosticiran karcinom. Dijelit će se u ambulantama primarne zdravstvene zaštite i na onkološkim odjelima. Poruka je da se može živjeti s karcinomom i preživjeti recidive, ali je važno održati mentalno zdravlje na razini koja je potrebna da bi osoba mogla funkcionirati u radnoj okolini i obitelji.

Potrebna psihološka pomoć

– Priručnik je apel da je oboljelima osim kemoterapije potrebna i psihološka pomoć u svim fazama liječenja – rekla je doc. dr. sc. Vesna Andrijević-Matovac, predsjednica udruge Sve za nju.

Veliku pozornost treba posvetiti preventivnim aktivnostima povezanim s karcinomom, ali i organizacijskim i stručnim pitanjima vezanim uz palijativnu medicinu. Prema riječima dr. sc. Marijane Braš, predsjednice Hrvatskog društva za hospicij i palijativnu skrb Hrvatskog liječničkog zbora, u Hrvatskoj nema nijedne organizirane ustanove za palijativnu medicinu, što negativno utječe na ublažavanje simptoma teških bolesnika. Potrebno je povezati palijativnu medicinu i mentalno zdravlje i tako pomoći teškim bolesnicima da se ublaži njihova patnja. U palijativnoj medicini bitna je psihološka komponenta kojom se mora liječiti duša i tijelo bolesnika, rekla je dr. sc. Marijana Braš

Dug je put do mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja ove je godine posvećen prepoznavanju i liječenju teškoća mentalnih bolesnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Zaštita osoba s mentalnim teškoćama svedena je u Hrvatskoj na razinu sekundarne zdravstvene zaštite, a velik broj pacijenata zbog svoje stigmatizacije mora proći dug put do adekvatne i primjerene skrbi. Važno je i educirati liječnike obiteljske medicine kako bi mogli prepoznati osobe s teškoćama u sklopu psihološkog zdravlja, ali i započeti njihovo liječenje – rekao je prof. dr. sc. Rudolf Gregurek, predstojnik Klinike za psihološku medicinu i pročelnik Katedre za psihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Mlada, slovenska spisateljica Bojana Ivanović progovara o ovoj važnoj temi u četvrtoj knjizi „Prvo se pobrini za svoje dupe“.

Duh i tijelo

Jedna od čestih predrasuda vezanih za pitanje mentalnog zdravlja je ideja da inače mentalno jake osobe nemaju pravo na krize.

Duh i tijelo

Žene se najčešće o svojim problemima raspišu anonimno u malenim okvirima na društvenim mrežama.

Duh i tijelo

Sadfishing – novi pojam u svijetu društvenih medija koji ste sigurno nebrojeno puta vidjeli, ali niste znali da postoji naziv za to.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.