Odaberite svoje bobičasto voće

Naime, sve bobice sadrže mnogo vitamina i minerala, balastnih tvari, folne kiseline te posebno učinkovite biljne pigmente. Između ostalog one jačaju imunitet, štite od infekcija i upala, djeluju antikancerogeno i općenito usporavaju procese starenja. Također potiču funkcioniranje mozga posebno u starosti, snižavaju rizik od sljepoće te pogoduju zdravlju mokraćnih organa i zdravlju srca te snižavaju kolesterol u krvi i reguliraju krvni tlak, ali i potiču izlučivanje suvišne tekućine iz organizma.



Brusnice

Prave su to male bombe vitamina C i gorkih tvari pa ne samo da pomažu kod problema s mokraćnim mjehurom i dezinficiraju mokraćne putove, nego ublažavaju i želučane tegobe. Treba znati da brusnice potiču apetit, smiruju živce i prema novim istraživanjima djeluju protiv herpesa. Ako ne svježe ili sušene, brusnice možete jesti s puretinom u obliku slatkog ili gustog kompota, a odlično se slaže i s ostalom peradi, divljači i pastrvom.

Borovnice

Prepune su voćnih kiselina, minerala te elemenata u tragovima, primjerice manganom. One su zaista ukusne svježe, a često se stavljaju u torte i kolače, no nalazimo ih i u marmeladama, pekmezima, sokovima i vinu. Jako su zdrave za kožu i vrlo pogoduju ljepoti. Tako maska za lice od borovnica djeluje protiv nečiste kože i proširenih pora, a možete istu napraviti umiješate li šaku zgnječenih borovnica u mlijeko za čišćenje i nanesete na lice.

Kupine

Bogate su mineralima te posebno vitaminima A, C i E te između ostalog snižavaju šećer u krvi, zaustavljaju krvarenja i djeluju protiv probavnih poteškoća. Sok od kupina koristi se protiv promuklosti na način da se nekoliko puta dnevno grglja. Kupine se koriste i u kozmetičke svrhe, prvenstveno protiv suhe i hrapave kože ruku. Za peeling u šaku ili dvije zgnječenih kupina umiješajte žlicu ulja za masažu ili mlijeka za čišćenje kože te njime trljajte ruke.



Ribizli

Posebno su bogati željezom i vitaminima između ostalog čiste krv, pogoduju zdravlju jetre, poboljšavaju opskrbu mišića kisikom te pozitivno utječu na želudac i crijeva. Nekima možda ne odgovara svježi, ali definitivno je odličan u kolačima. Najjednostavniju deliciju s tim voćem možete pripremiti izmiješate li 250 g crvenih ribizla i 100 g malina s 50 g šećera te jednim vanilin šećerom.

Mješavinu stavite kuhati s malo vode i kad zavri, kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. Potom dodajte 30 g kukuruznog škroba Gussnel razmućenog u hladnoj vodi i kuhajte dok se lagano zgusne, oko dvije minute. Poslužite rashlađeno.