Fantastično ukusne okruglice s voćnom sredinom odličan su desert ili slatki međuobrok. Uostalom mišljenja sam da treba iskoristiti ovu voćnu, šarenu rapsodiju koja se širi našim tržnicama, a koju nam donosi ljeto. Zamislite sad – slatke i osunčane marelice i mirisne jagode u mekom tijestu s poprženim krušnim mrvicama, šećerom i cimetom.
Potrebno:
za ukupno 12 okruglica
Postupak:
1. Zamijesite tijesto. Svježi sir izmiksajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, koricom limuna, malo soli i maslacem. Smjesu miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Dodajte žumanjke, gris i na kraju brašno pa umijesite tijesto.
2. Voće operite, jagodama maknite peteljke, a marelicama izvadite koštice.
3. Na čistoj i pobrašnjenoj radnoj plohi oblikujte tijesto u valjak te ga nožem raspodijelite i izrežite 12 jednakih dijelova. Rukama oblikujte tijesto dio po dio u oblik kruga. U sredinu svakog kruga stavite po jagodu ili marelicu. U svaku marelicu stavite po žličicu šećera, te rukama i po potrebi s još brašna oblikujte okruglice.
4. U većem loncu zakuhajte vodu u koju još dodajte prstohvat soli. Okruglice kuhajte 10-tak minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Uz pomoć šupljikave žlice izvadite okruglice na tanjur.
5. U većoj tavi, na vatri, otopite maslac, dodajte krušne mrvice ( ne previše da ne bi bilo pregusto) i kratko ih popržite do zlatno žute boje. Na popržene mrvice u tavu stavite okruglice i uvaljajte ih ili prelijevajte poprženom smjesom maslaca i mrvica.
6. Okruglice poslužite tople, pospite ih cimetom i šećerom u prahu.
Just Good Food
Potrebno:
za ukupno 12 okruglica
- 500 g svježeg posnog sira
- svježe naribana korica neprskanog limuna
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 100 g šećera u prahu
- 50 g omekšalog maslaca
- 2 žumanjka
- 150 g grisa (pšenične krupice)
- 160 g brašna + za oblikovanje
- 6 većih svježih jagoda
- 6 marelica
- krušne mrvice
- maslac za poprživanje
- cimet i šećer u prahu za posipanje
Postupak:
1. Zamijesite tijesto. Svježi sir izmiksajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, koricom limuna, malo soli i maslacem. Smjesu miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Dodajte žumanjke, gris i na kraju brašno pa umijesite tijesto.
2. Voće operite, jagodama maknite peteljke, a marelicama izvadite koštice.
3. Na čistoj i pobrašnjenoj radnoj plohi oblikujte tijesto u valjak te ga nožem raspodijelite i izrežite 12 jednakih dijelova. Rukama oblikujte tijesto dio po dio u oblik kruga. U sredinu svakog kruga stavite po jagodu ili marelicu. U svaku marelicu stavite po žličicu šećera, te rukama i po potrebi s još brašna oblikujte okruglice.
4. U većem loncu zakuhajte vodu u koju još dodajte prstohvat soli. Okruglice kuhajte 10-tak minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Uz pomoć šupljikave žlice izvadite okruglice na tanjur.
5. U većoj tavi, na vatri, otopite maslac, dodajte krušne mrvice ( ne previše da ne bi bilo pregusto) i kratko ih popržite do zlatno žute boje. Na popržene mrvice u tavu stavite okruglice i uvaljajte ih ili prelijevajte poprženom smjesom maslaca i mrvica.
6. Okruglice poslužite tople, pospite ih cimetom i šećerom u prahu.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login