Iako smo navikli na palačinke kao desert, od njih možete napraviti i glavno jelo. Recept za slane palačinke isti je kao i za desertne, ali bez šećera. Od dva jaja i dvije šalice brašna možete ispeći oko 15 palačinki. S čime ih napuniti? Evo mogućih odgovora.
Zapečene palačinke sa sirom
Dok se palačinke peku izmiješajte u posudi svježi sir, malo vrhnja i jedno jaje te dobro posolite i popaprite. Ako želite u tu smjesu možete dodati i malo špeka ili šunke, ovisi o sklonostima ljudi koje će te ovom delicijom nahraniti. Isto tako možete unutra staviti još i tvrdog sira ili fete te začine poput majčine dušice, ružmarina ili curryja.
Nakon što ste ispekli palačinki koliko ste trebali napunite svaku palačinku sa smjesom koju ste napravili od sira i dodataka te zamotajte.
Namažite tepsiju maslacem i u nju jednu do druge poslažite napunjene palačinke i zalijte ih sa smjesom vrhnja, jednog jaja i muškatnog oraščića, a po želji možete na vrh naribati malo tvrdog sira. Pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok se gornji sloj ne zarumeni.
Mesne palačinke
Nadjev za mesne palačinke radi tako da na tavici prepržite luk i dodate mljeveno meso. Zatim dodate nasjeckanu crvenu i zelenu papriku. Kada se i to malo prokrčka začinite sa sosom od rajčice, solju i paprom. Bit će još ukusnije dodate li i malo bosiljka.
S nadjevom napunite prethodno ispečene palačinke i posložite ih u tepsiju koju ste namazali maslacem. Sve palačinke prelijte sa smjesom od jednog jogurta, tri žumanca, malo muškatnog oraščića, soli i malo maslinovog ulja.
Na to naribajte tvrdog sira ili parmezana te pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
Vesele palačinke
Za nadjev ovih palačinki kratko blanširajte špinat, a možete i blitvu, u vrućoj vodi, ali samo listove bez peteljki. Potom špinat/blitvu narežite na rezance. Poriluk prepolovite po dužini, dobro operite i tanko narežite te ga popržite na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i narezanu špinat, odnosno blitvu.
Kada se smjesa ohladi umiješajte svježi sir, vrhnje, parmezan, naribanu gaudu i začinite vlascem, a možete dodati i malo ljute papričice. Po želji dodajte kukuruz i svježu rajčicu.
Palačinke napunite nadjevom, posložite u vatrostalnu posudu koju ste namazali maslacem te prelijte smjesom od vrhnja, jaja i naribanog sira te stavite u pećnicu dok se ne zarumene.
Pohane?
Palačinke punjene s bilo kojim nadjevom, ali najbolje s umakom od šampinjona, možete i pohati. Važno je da ih ne napunite previše, a pohaju se standardno, najprije se uvaljaju u brašno, zatim jaja i na kraju u prezle.
Ovakve palačinke poslužite kao glavno jelo uz neku finu salatu.
Zapečene palačinke sa sirom
Dok se palačinke peku izmiješajte u posudi svježi sir, malo vrhnja i jedno jaje te dobro posolite i popaprite. Ako želite u tu smjesu možete dodati i malo špeka ili šunke, ovisi o sklonostima ljudi koje će te ovom delicijom nahraniti. Isto tako možete unutra staviti još i tvrdog sira ili fete te začine poput majčine dušice, ružmarina ili curryja.
Nakon što ste ispekli palačinki koliko ste trebali napunite svaku palačinku sa smjesom koju ste napravili od sira i dodataka te zamotajte.
Namažite tepsiju maslacem i u nju jednu do druge poslažite napunjene palačinke i zalijte ih sa smjesom vrhnja, jednog jaja i muškatnog oraščića, a po želji možete na vrh naribati malo tvrdog sira. Pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok se gornji sloj ne zarumeni.
Mesne palačinke
Nadjev za mesne palačinke radi tako da na tavici prepržite luk i dodate mljeveno meso. Zatim dodate nasjeckanu crvenu i zelenu papriku. Kada se i to malo prokrčka začinite sa sosom od rajčice, solju i paprom. Bit će još ukusnije dodate li i malo bosiljka.
S nadjevom napunite prethodno ispečene palačinke i posložite ih u tepsiju koju ste namazali maslacem. Sve palačinke prelijte sa smjesom od jednog jogurta, tri žumanca, malo muškatnog oraščića, soli i malo maslinovog ulja.
Na to naribajte tvrdog sira ili parmezana te pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
Vesele palačinke
Za nadjev ovih palačinki kratko blanširajte špinat, a možete i blitvu, u vrućoj vodi, ali samo listove bez peteljki. Potom špinat/blitvu narežite na rezance. Poriluk prepolovite po dužini, dobro operite i tanko narežite te ga popržite na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i narezanu špinat, odnosno blitvu.
Kada se smjesa ohladi umiješajte svježi sir, vrhnje, parmezan, naribanu gaudu i začinite vlascem, a možete dodati i malo ljute papričice. Po želji dodajte kukuruz i svježu rajčicu.
Palačinke napunite nadjevom, posložite u vatrostalnu posudu koju ste namazali maslacem te prelijte smjesom od vrhnja, jaja i naribanog sira te stavite u pećnicu dok se ne zarumene.
Pohane?
Palačinke punjene s bilo kojim nadjevom, ali najbolje s umakom od šampinjona, možete i pohati. Važno je da ih ne napunite previše, a pohaju se standardno, najprije se uvaljaju u brašno, zatim jaja i na kraju u prezle.
Ovakve palačinke poslužite kao glavno jelo uz neku finu salatu.
You must be logged in to post a comment Login