Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Okusi slanih palačinki

Saznajte recepte za slane palačinke koje će biti raj za nepce.

Iako smo navikli na palačinke kao desert, od njih možete napraviti i glavno jelo. Recept za slane palačinke isti je kao i za desertne, ali bez šećera. Od dva jaja i dvije šalice brašna možete ispeći oko 15 palačinki. S čime ih napuniti? Evo mogućih odgovora.

Zapečene palačinke sa sirom

Dok se palačinke peku izmiješajte u posudi svježi sir, malo vrhnja i jedno jaje te dobro posolite i popaprite. Ako želite u tu smjesu možete dodati i malo špeka ili šunke, ovisi o sklonostima ljudi koje će te ovom delicijom nahraniti. Isto tako možete unutra staviti još i tvrdog sira ili fete te začine poput majčine dušice, ružmarina ili curryja.

Nakon što ste ispekli palačinki koliko ste trebali napunite svaku palačinku sa smjesom koju ste napravili od sira i dodataka te zamotajte.

Namažite tepsiju maslacem i u nju jednu do druge poslažite napunjene palačinke i zalijte ih sa smjesom vrhnja, jednog jaja i muškatnog oraščića, a po želji možete na vrh naribati malo tvrdog sira. Pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok se gornji sloj ne zarumeni.

Mesne palačinke

Nadjev za mesne palačinke radi tako da na tavici prepržite luk i dodate mljeveno meso. Zatim dodate nasjeckanu crvenu i zelenu papriku. Kada se i to malo prokrčka začinite sa sosom od rajčice, solju i paprom. Bit će još ukusnije dodate li i malo bosiljka.

S nadjevom napunite prethodno ispečene palačinke i posložite ih u tepsiju koju ste namazali maslacem. Sve palačinke prelijte sa smjesom od jednog jogurta, tri žumanca, malo muškatnog oraščića, soli i malo maslinovog ulja.

Na to naribajte tvrdog sira ili parmezana te pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.

Vesele palačinke

Za nadjev ovih palačinki kratko blanširajte špinat, a možete i blitvu, u vrućoj vodi, ali samo listove bez peteljki. Potom špinat/blitvu narežite na rezance. Poriluk prepolovite po dužini, dobro operite i tanko narežite te ga popržite na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i narezanu špinat, odnosno blitvu.

Kada se smjesa ohladi umiješajte svježi sir, vrhnje, parmezan, naribanu gaudu i začinite vlascem, a možete dodati i malo ljute papričice. Po želji dodajte kukuruz i svježu rajčicu.

Palačinke napunite nadjevom, posložite u vatrostalnu posudu koju ste namazali maslacem te prelijte smjesom od vrhnja, jaja i naribanog sira te stavite u pećnicu dok se ne zarumene.



Pohane?

Palačinke punjene s bilo kojim nadjevom, ali najbolje s umakom od šampinjona, možete i pohati. Važno je da ih ne napunite previše, a pohaju se standardno, najprije se uvaljaju u brašno, zatim jaja i na kraju u prezle.

Ovakve palačinke poslužite kao glavno jelo uz neku finu salatu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Mediteranska prehrana jedna je od najpopularnijih, a mogli bismo reći i da je više od same prehrane.

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Gastronomija

To će nam otkriti Nacionalno istraživanje prehrambenih navika na koje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) poziva građane da se uključe!

Gastronomija

"Iskusne" kuharice ovako u jednom danu mogu pripremiti 15-30 gotovih jela koja je potrebno samo odmrznuti i podgrijati.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.