Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Omega-3 kiseline i djeca: Može li spriječiti alergije, nesanicu i slabu koncentraciju?

Omega-3 masne kiseline su važne za razvoj djeteta i mnogi se slažu da ih je sigurno koristiti.


Omega-3 masne kiseline su važne za razvoj djeteta i mnogi se slažu da ih je sigurno koristiti. Osim u ribljem ulju, pronaći se može i u sjemenkama lana, a kako ih naše tijelo ne može samo proizvoditi, važno ih je kroz hranu ili suplemente unositi u organizam.

Važna dva oblika omega 3 masnih kiselina su su dokosaheksaenska kiselina (DHA) i eikosapentaenska kiselina (EPA) koje se nalaze u ribi i ribljem ulju, a tu je i alfa linolenska kiselina (ALA) čiji su glavni izvori laneno ulje, orasi te ulje uljane repice. Stručnjaci savjetuju da se konzumira hrana koja je izvor EPA i DHA kako bi se povisio udio omega-3 kiselina u tijelu.

Odlični izvori su losos, sardine, tuna…

Koje su dobrobiti omega-3 kiselina za djecu?

Od rođenja djeteta do njegove druge godine, omega-3 kiseline, posebno DHA, su važne za za zdrav razvoj, rast, a kasnije i za pamćenje i koncentraciju.

Može pomoći kod simptoma ADHD-a

Kako ove kiseline utječu na stanične membrane u centralnom živčanom sustavu, mogu pomoći kod rada mozga kod djece koja imaju ADHD.

Studija iz 2018. godine savjetuje da suplement omega -3 može značiti male ali važne promjene kod smirivanja simptoma ADHD-a. Iako se u njoj navodi kako će utjecati i na bolji san, kognitivne funkcije, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se to dokazalo.

Prevenira alergije

U studiji provedenoj nad 3.285 djece u Švedskoj, znanstvenici su naveli kako će konzumacija ribe od najmlađe dobi sniziti rizik od razvoja alergija sve do 12. godine života. Ipak, potrebno je provesti još studija.

Može poboljšati san i rezultate u školi

Kako su esencijalne za razvoj mozga, neke studije ih povezuju s boljim snom i jačom koncentracijom. Neka istraživanja tvrde kako oko 40 posto djece u Americi ima probleme sa snom radi nedovoljnog unosa omega-3 kiselina.

Uz to, dokazi kliničkih studija pokazuju kako će unos omega-3 kiselina poboljšati kognitivni razvoj i tako pomoći djeci da postignu bolje rezultate u školi.

Može li doći do nuspojava?

Brojna istraživanja pokazuju kako skoro pa da nema ozbiljnih nuspojava korištenja omega-3 kiselina, a najčešće se mogu javiti dispepsija i krvarenje iz nosa.
Ipak, znanstvenici s Akademije za nutricionizam i prehranu smatraju da je potrebno još istraživanja kako bi se znao točan utjecaj ovih kiselina na organizam.

Što još treba znati o omega-3 kiselinama?

Ljudsko mlijeko sadrži omega-3 kiselina, pa je od rođenja do 12 mjeseca života bebe dovoljno i ono. Prema pisanju stručnjaka, djeca kroz hranu unose oko 40 mg DHA i EPA, a suplementi će dodati oko 100 mg omega-3 kiselina.

Ipak, Akademija za nutricionizam i prehranu smatra da bi djeci trebala biti ponuđena hrana koja će im ponuditi dovoljnu količinu ovih kiselina, a ribu djeci možete pripremiti na zanimljive načine, kako bi je stvarno i pojeli. Ako pečete kolače ili kruh, dodajte im chia sjemenke ili sjemenke lana.

Više

Savjeti stručnjaka

Dolazak sezone alergija mnogima je izazovan, stoga je potrebno reagirati na vrijeme i prevenirati .

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Darivanje

Uz zlatnike i srebrnjake koji su čest izbor njihovih kupaca, ove ćemo se godine još više okrenuti medaljama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.