Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Ljepota

Opasna kozmetika kojoj je istekao rok valjanosti

Preparati koji sadrže antioksidanse kvare se najbrže

Kozmetički preparati koju pružaju svojevrsnu potporu ljepoti i održavaju higijenu mogu biti i kontraproduktivni. Naime, korištenje istih nakon isteka roka valjanosti može biti opasno po zdravlje.

Kozmetika ima slične karakteristike kao i hrana. I dok prilikom konzumiranja potonje uvijek vodimo brigu o roku iskoristivosti, sadržaja kupaonskih ormarića ne prolazi tako rigorozne provjere.

Istraživanje je pokazalo da tek svaka četvrta žena obraća pažnju na rok trajanja šminke i ostalih kozmetičkih preparata, dok ostale koriste make-up i nakon isteka roka valjanosti. Tako im ne smeta ni kad proizvod već počne mirisati neugodno ili promijeni boju.

sminka 3I dok parfem s vremenom samo gubi na intenzitetu mirisa, maskara kojoj je istekao rok može razviti opasne bakterije koje njezinom aplikacijom zatim nanosimo na osjetljivo područje oko očiju.

Upravo zbog toga u svoje proljetno čišćenje valja uključiti i prostor u kojem stoji šminka. Provjerite datume koji stoji uz oznaku ‘M’ ili ‘Y’, koji otkrivaju radi li se o mjesecima ili godinama, i dotrajale proizvode bacite u smeće.

No, rok valjanosti proizvoda ne mora biti usko povezan s datumom otisnutim na pakiranju. Kozmetički preparati se mogu vrlo često pokvariti prije nego što to nalaže datum otisnut na pakiranju, a s druge strane mogu trajati znatno dulje ako se koriste i skladište pravilno.

sminka4Stoga, želite li svoju kremu, puder ili maskaru koristiti što duže držite ih na hladnom i suhom mjestu, nikako ne u kupaonici.

Prilikom čišćenje pažnju obratite i na četkicu za nanošenje rumenila, koju biste, ako želite lice poštedjeti neželjenih nečistoća, svaki mjesec trebali oprati blagim dječjim šamponom.

[box style=”0″]

Proizvod koji se najbrže kvare:

  • organska kozmetika i preparati koji sadrže antioksidanse (anti age kreme)

Dugotrajna kozmetika:

  • losioni, šamponi i gelovi za tuširanje, proizvodi za kosu, lak za nokte, parfemi

[/box]

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zdravstveni karton

Zdrav imunološki sustav brani organizam od bolesti, ali kada on ne radi pravilno, napada zdrave stanice, tkivo i organe i razvija se autoimuna bolest.

Zanimljivosti

Povodom Dana planeta Zemlje, razgovaramo o tome što možemo učiniti kako bismo pomogli našem planetu da ozdravi.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

Beauty report

Trendovi u beauty industriji ukazuju na to da se sve više ljudi posvećuje brizi i njezi tijela.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.