Opasna kozmetika kojoj je istekao rok valjanosti

Kozmetički preparati koju pružaju svojevrsnu potporu ljepoti i održavaju higijenu mogu biti i kontraproduktivni. Naime, korištenje istih nakon isteka roka valjanosti može biti opasno po zdravlje.

Kozmetika ima slične karakteristike kao i hrana. I dok prilikom konzumiranja potonje uvijek vodimo brigu o roku iskoristivosti, sadržaja kupaonskih ormarića ne prolazi tako rigorozne provjere.

Istraživanje je pokazalo da tek svaka četvrta žena obraća pažnju na rok trajanja šminke i ostalih kozmetičkih preparata, dok ostale koriste make-up i nakon isteka roka valjanosti. Tako im ne smeta ni kad proizvod već počne mirisati neugodno ili promijeni boju.

sminka 3I dok parfem s vremenom samo gubi na intenzitetu mirisa, maskara kojoj je istekao rok može razviti opasne bakterije koje njezinom aplikacijom zatim nanosimo na osjetljivo područje oko očiju.

Upravo zbog toga u svoje proljetno čišćenje valja uključiti i prostor u kojem stoji šminka. Provjerite datume koji stoji uz oznaku ‘M’ ili ‘Y’, koji otkrivaju radi li se o mjesecima ili godinama, i dotrajale proizvode bacite u smeće.

No, rok valjanosti proizvoda ne mora biti usko povezan s datumom otisnutim na pakiranju. Kozmetički preparati se mogu vrlo često pokvariti prije nego što to nalaže datum otisnut na pakiranju, a s druge strane mogu trajati znatno dulje ako se koriste i skladište pravilno.

sminka4Stoga, želite li svoju kremu, puder ili maskaru koristiti što duže držite ih na hladnom i suhom mjestu, nikako ne u kupaonici.

Prilikom čišćenje pažnju obratite i na četkicu za nanošenje rumenila, koju biste, ako želite lice poštedjeti neželjenih nečistoća, svaki mjesec trebali oprati blagim dječjim šamponom.

Proizvod koji se najbrže kvare:

  • organska kozmetika i preparati koji sadrže antioksidanse (anti age kreme)

Dugotrajna kozmetika:

  • losioni, šamponi i gelovi za tuširanje, proizvodi za kosu, lak za nokte, parfemi