Opasnosti geliranja noktiju

Nakon sljedećih alarmantnih zdravstvenih činjenica geliranje noktiju moglo bi pasti u zaborav. Naime, brojna istraživanja potvrdila su prisutnost štetnih kemikalija u lakovima za nokte, ali i štetnost acetona i UV lampi koji su neizostavan alat na putu do savršenog izgleda noktiju.

Iako su polemike o štetnosti ovog beauty trenda pokrenute tek nedavno, zabrinutost poklonica lijepo obojenih noktiju, oduvijek je bila prisutna. Stavljanje nepropusnog sloja gela na nokte te izlaganje istih UV zračenju svaka dva tjedan, uostalom, ne ulijeva baš povjerenje.

 

‘Svaka manikura ostavljena na noktima duži period predstavlja opasnost za vaše zdravlje jer nemate uvid u promjene koje se događaju na vašim noktima.’, naglašava asistentica profesora dermatologije na New York University School of Medicine dr. Chris Adigun.

 

Naime, prema istraživanju Skin Cancer Foundationa ultraljubičasto zračenje kojem izlažemo nokte tijekom geliranje može prouzročiti rak kože, ali i njezino prerano starenje i hiperpigmentaciju.

 

Opasnosti geliranja noktiju kriju se i u kemikalijama koje su osnovni sastojak lakova te acetonu koji se koristi za skidanje gel manikure. Tako neki lakovi sadrže metil akrilat koji se često povezuje s pojavom kontaktnog dermatitisa, dok oba ova elementa uzrokuju stanjivanje i lomljivost noktiju.

Savjeti za ‘sigurnu’ gel manikuru

  •  dopustite noktima da dišu i stavljate gel manikuru samo za posebne prilike
  • tijekom stavljanja gela na ruke nanesite kremu za sunčanje kako biste smanjili štetni utjecaj UV zračenja
  • u slučaju problematičnih noktiju i alergije na aceton koristite klasične lakove za nokte
  • njegujte nokte nekoliko puta dnevno kako biste spriječili stanjivanje i dehidraciju
  • ne skidajte gel manikuru nasilnim čupanjem istih
  • prilikom skidanja gela u aceton nemojte namakati cijelu ruku ili prste već samo nokte
  • u slučaju abnormalnosti noktiju posjetite dermatologa