Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Opet mama!

Opet mama!: Imena luda nalaze se svuda

Odabir imena djetetu nije nimalo lak zadatak.

Odabir imena djetetu nije nimalo lak zadatak. A roditeljima ga obično još više otežavaju članovi obitelji, prijatelji, poznanici… Barem je tako bilo u mojim trudnoćama. To što svi mi imena vežemo uz osobe koje poznajemo, priču dodatno komplicira pa je ono što sam do svoje treće trudnoće djelomično naučila, upravo to da svoju odluku ne treba govoriti nikome sve do porođaja.

Nedugo nakon što su mi test za otkrivanje trudnoće, a zatim i ultrazvuk potvrdili da ću prvi put postati mama te ‘davne’ 2005., sastavila sam popis omiljenih mi ženskih i muških imena. I tada je, kao i danas kad čekam sina, ovaj drugi bio puno siromašniji. No dijeljenje mojih favorita s drugima polagano je opustošilo i prvu listu. U tomu je svoje prste bez premca imala, ni manje ni više, nego jedna jako mi bliska osoba. O svakom imenu koje mi se sviđalo imala je takve asocijacije da mi nije bilo druge nego od njih odustati čak i kad bih uzela u obzir da ih je izgovarala kao da se šali.

Prekrasno ime Bruna je tako za nju bilo ono koje je podsjećalo na prišt s obzirom na to da se u kraju u kojem je rođena ta neželjena pojava na koži zove brun. Gala je otvaralo mogućnost da ju zove koka s obzirom na to da se na talijanskom kokoš kaže Gallina. Jedno sasvim lijepo i uobičajeno ime – Ema – nije joj se sviđalo jer se tako zvala nekakva ‘radodajka’ iz njezina mjesta.

Sasvim dovoljno da shvatite u kojem smjeru je krenuo naš odabir imena za kćerkicu. Stoga smo ono pravo, koje smo joj na kraju i nadjenuli čuvali tajnim do samoga kraja i kad se već rodila čak se i ona suzdržala od svojih ‘genijalnih’ komentara. Nikada kasnije nisam ju pitala, no mogu samo pretpostaviti s kolikim je ‘oduševljenjem’ primila naš izbor.
U drugoj trudnoći suprug i ja dugo se i sami nismo uspijevali dogovoriti oko imena, a kako smo se na kraju odlučili za jedno prilično jednostavno, bili smo pošteđeni asocijacija.

A ja kao da sam od svoje prve do treće trudnoće zaboravila koliko je važno tajiti ime do samog finala. Naime, mlađoj kćeri silno se sviđalo ime Maks za brata, pa je svakome tko bi ju pitao to i govorila. Rekla je i jednoj članici naše obitelji, a ona je, osim što se namrštila i nakon što sam joj rekla da još uopće nismo odlučili kako će se maleni zvati, komentirala da je to super jer je njoj ime Maks citiram “baš grozno ime”.

Premda nas nimalo ne bi pogodilo neodobravanje imena od strane drugih, makar bili i članovi naših obitelji, pomislila sam da je grozno uopće i iznositi takav stav pored ushićenog djeteta. A bilo je još takvih slučajeva. Jedna, inače tvrdokorna vjernica, da ju tako nazovem, imala je ‘odličnu’ asocijaciju na ime Bono. I to, naravno, pred njegovom budućom sekom. Ime je to koje ona toliko želi da nadjenemo malenome da nas svakodnevno pita je li to naša konačna odluka i govori kako ne želi da ju mijenjamo. No sve do jedne večeri kada je zbog ‘tvrdokorne’ vjernice koja eto nekim čudom ne zna da je riječ o zaštitniku grada Vukovara i katoličkom svecu, komentirala da je za nju to ime za psa, a ne za čovjeka.

Tu večer moja me kćer pitala mislim li i ja da je Bono primjerenije ime za kućnog ljubimca, a osmijeh na njezinu licu vratili su tek primjeri imena za pse koje i sami imamo među brojnim dragim ljudima.

Bilo je tu još svakakvih ‘super’ komentara, iako smo s otkrivanjem imena čekali prilično dugo. A to koliko su zapravo ljudi hrabri tako otvoreno komentirati tuđe izbore za mene je uvijek bilo prilično nevjerojatno. Ako ti se sviđa slobodno pohvali, a ako je suprotno, radije šuti i čim prije odi na neku kavu s društvom pred kojim ćeš olakšati dušu, praveći se da su tvoji i njihovi odabiri, ni manje ni više, nego savršeni.

[box style=”0″]

Stručnjaci Laboratorija A-DERMA znaju da je ranjivoj dječjoj koži potrebna sva nježnost i zaštita koju mogu dobiti pa osim majčinog zagrljaja zahtijeva i posebno prilagođene proizvode za njegu. Stoga su odlučili blagotvorna uravnotežujuća, umirujuća i obnavljajuća svojstva ekstrakta izdanaka Rhealba® zobi ugraditi u PRIMALBA liniju proizvoda, namijenjenu svakodnevnoj higijeni i njezi fragilne kože beba i male djece.

3 čitateljice čekaju mali paketići! Pravila su jednostavna:

  1. U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #aderma
  2. Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil – ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  3. Sharing is Caring – ne zaboravite podijeliti objavu (postavke na javno), tagirati frendice, podijeliti iskustva, komentirati, preporučiti… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 16. studenog, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica: Maja Toccaceli, Valerija Hotko i Zlata Tot

[/box]

Ne propustite

Trudnoća

Vježbanje u trudnoći može donijeti mnoge zdravstvene koristi za trudnice i njihove bebe.

Obitelj

Tradicionalno Baby Center i Joolz okupljanje influencera, partnera i roditelja jednako veseli odrasle, ali i malene, jer noviteta nikad ne manjka.

Obitelj

Baby Center nudi pregršt rješenja za zabavu i razvoj vaše djece tijekom ljetnih praznika.

Financije

Nakon uspješno završene akcije prikupljanja materijalne pomoći za Ivana Ferderbera iz Rijeke, organizator i humanitarac Bruno Lerotić nastavlja svoj dobrotvorni rad s novim obiteljima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.