Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Opet mama!: Pažnja, pažnja! Koliko ću do porođaja dobiti kilograma?

Znaju i to, očekivano, mnogi oko mene, koje je činjenica da sam do 33. tjedna dobila svega 6 kilograma iako, ako je vjerovati čudima tehnologije (3D, 4D ultrazvučnim aparatima…) nosim veliku bebu.

Za jednu je Hrvaticu nekoliko stvari u životu iznimno važno, želi li zadovoljiti društvena očekivanja. Mora se udati, a prije toga i naučiti kuhati. Mora roditi i to onoliko puta dok ne rodi muško, dok je trudna mora paziti da joj trbuh previše ne naraste, a dva tjedna nakon što rodi, mora uskočiti u odjeću koju je nosila prije trudnoće i to sve ovjekovječiti na društvenim mrežama.

Nema veze što je u trenutku dok pozira sve boli, od grudi kojima prijeti mastitis do maternice koju je prejako stegnula pokušavajući zakopčati stare traperice i mlitavi trbuh držati uvučenim, a sve to kako bi se doimalo da je tako brzo vratila stare pločice koje je, naravno, imala. Ovaj dio o must have muškom djetetu već sam obradila, baš kao i to koliko me nervira kad netko komentira veličinu trudničkog trbuha. Poziranje u predtrudničkim trapericama tek me čeka i ne mogu vam opisati koliko mu se veselim. Šalim se, shvatili ste.

Muka po kilogramima

Iako sam nakon prethodne dvije trudnoće vrlo brzo izgubila nakupljene kilograme te po izlasku iz rodilišta nisam izgledala kao da sam još uvijek trudna, strašno me nerviraju ta društvena očekivanja. Njih su nam prvenstveno nametnuli mediji te društvene mreže, no nevjerojatno mi je da žene u njih uopće vjeruju. Nevjerojatno mi je da misle da je nakon devet mjeseci trudnoće moguće imati ravan trbuh odmah, da je uopće moguće u svega par tjedana dovesti u red tu mlohavu vreću, kako izgleda trbuh svake rodilje.

U tom se kratkom vremenskom roku ne možete riješiti niti one tamne trudničke crte koja ‘krasi’ trudničke trbuhe, a kamoli izgledati kao prije. Istina je da će nekim ženama brže poći za rukom vratiti se na staro nego li drugima, no ona koja je u trudnoći dobila umjereni i prihvatljiv broj kilograma, teško da će s time uopće i imati problema.

E sad, koliko ću do porođaja dobiti kilograma? Znaju i to, očekivano, mnogi oko mene, koje je činjenica da sam do 33. tjedna dobila svega 6 kilograma iako, ako je vjerovati čudima tehnologije (3D, 4D ultrazvučnim aparatima…) nosim veliku bebu.

Dakle, od predzadnjeg do zadnjeg pregleda prošlo je cca tri tjedna, a ja sam u tom period izgubila kilogram, premda ne povraćam, a beba sjajno napreduje. Vjerujem kako je razlog tomu apsolutna apstinencija od slatkiša i nezdravog zbog Escherichije Coli s kojom sam se borila, no to je ionako svejedno. Prema prethodnim iskustvima i unatoč predviđanju okoline, u posljednjim tjednima trudnoće uvijek sam dobivala još taman onoliko kilograma koliko je do porođaja dobila beba.

Ne-mo-gu-će!

Dakle, iako bih ovaj put trebala roditi najveće od svoje troje djece, ako bude kao i do sada, trudnoću bih mogla završiti s maksimalno 9 kilograma u plusu, što će u mom trudničkom stažu biti najmanje ikada (u prvoj sam trudnoći dobila 13, u drugoj 11 kilograma). No u to nikako ne vjeruju oni koji mi tvrde da se u zadnjih mjesec i pol/dva dana uvijek, ali baš uvijek, natuče barem još toliko kilograma i da mi ne gine ne samo plus 12, nego i do plus 16 kila, ako ne i više. Jer, nemoguće je barem u tom blaženom stanju ne postati ‘debela’. Ne-mo-gu-će!

Moram li uopće pisati koliko me zamaraju te glupe priče i gatanja. “Čuj, ja sam kako vidiš ful mršava, a u trudnoći sam dobila 20 kila i to 10 u zadnja dva mjeseca”, priča mi poznanica, zaključujem sa zavišću jer se do sada nisam ‘proširila u boku’ i preda mnom stoji samo jedna simpatična ‘loptica’ čiji oblik redovito svojim pokretima mijenja moja beba. “Bila sam uvjerena da ćeš, kao i ja, dobiti 30 kila kad sam ljetos vidjela kako ti otiču noge”, rekla mi je druga. “Joj, pa kako to da se ništa nisi udebljala, garant ćeš sad do kraja sve nadoknaditi”, govori mi treća.

Definirajmo kompliment

Bilo je takvih komentara još, no odlučila sam ih potisnuti i pamtiti samo iskrene komplimente na račun izgleda na koji sam ja definitivno najmanje utjecala. Kao i uvijek i tijekom trudnoće hranim se normalno, nastojim svakodnevno jesti raznoliko i zdravo, no priznajem i da sam jedva dočekala povratak slatkim iskušenjima.

Dakle, kolači i razni slatkiši su svakodnevno na mom dnevnom meniju pa mi je tako nezamislivo popiti kavu bez slatkog. Pojedem ja i pizzu i palačinke i razne druge nezdrave a tako fine poslastice, no kao i inače, u svemu sam umjerena. I valjda sam eto, utoliko utjecala na brojku na vagi (iako sam sve isto radila i u prethodnim trudnoćama, ovaj je put mala), a kao i kod svake žene, za oblik i veličinu mog trbuha zaslužna je isključivo priroda.

Da mi pak koža izgleda lijepo i da ne popuca (premda je do kraja sve moguće) tu je kombinacija genetike i prirodne kozmetike domaćeg brenda Olival, za sprečavanje nastanka strija. Linija se zove Body Care te osim ulja s uljem badema, masline i pšeničnih klica, postoji i krema s istim sastavom. A ja ih rado pomiješam i mažem po grudima, trbuhu i bedrima. Mackam se i što mi tko može!

Upravo ću ta dva proizvoda, kao i njihov tekući sapun za intimnu njegu Active s australskim čajevcem i kamilicom, uskoro spremiti u svoju kozmetičku torbu koju ću ponijeti u rodilište.

Što mi sve treba za boravak tamo, kao i darivanje nekim od proizvoda prijeko potrebnom svakoj rodilji, čeka vas u mojoj idućoj kolumni. 

Više

Zdravstveni karton

Zašto se ožiljno tkivo iznenada počinje stvarati u maternici?

Budi fit

Nepovratno izgubite do 3,5 kilograma u mjesec dana.

Savjeti stručnjaka

S prvim zrakama sunca i malo višim temperaturama, kreće maštanje o plaži i izgledu u kupaćem kostimu.

Budi fit

Društvenim mrežama kruže mnogi mitovi o mršavljenju, koji ponekad mogu biti i štetni za zdravlje te suprotni cilju da smršavite, pa ih vrijedi ‘protresti’,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.