Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Endometrioza: Okružena tabuima, mitovima, odgođenom dijagnozom i (još uvijek) nedostatkom svijesti

Endometrioza je bolest okružena tabuima, mitovima, odgođenom dijagnozom, naizmjeničnim tretmanima i nedostatkom svijesti, prekrivena širokim spektrom simptoma koji utjelovljuju tvrdoglavo, frustrirajuće i, za mnoge, bolno kronično stanje.

Endometrioza je kronično stanje koje izaziva jaku bol za vrijeme menstruacije, a izaziva i niz drugih simptoma. S obzirom na više različitih simptoma često ju je teško dijagnosticirati.

O endometriozi danas razgovaramo s Majom Gudelj, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej

Iako zahvaća 1 od 10 žena, o endometriozi se počelo pričati tek nedavno. Zašto je to tako?

Endometrioza je bolest okružena tabuima, mitovima, odgođenom dijagnozom, naizmjeničnim tretmanima i nedostatkom svijesti, prekrivena širokim spektrom simptoma koji utjelovljuju tvrdoglavo, frustrirajuće i, za mnoge, bolno kronično stanje.

Endometrioza je enigmatska bolest. Patogeneza je podržana s različitim teorijama, nije potpuno jasna.

Genetska istraživanja ukazuju na multigeneski poremećaj. Ne postoji serumski marker, a slikovna dijagnostika ne potvrđuje bolest u velikom broju slučajeva.

Ono što znamo je da su endometrijske stanice kod žena s endometriozom drugačije od onih kod žena koje nemaju endometriozu i kao takve imaju sposobnost jače proliferacije, sposobnost implantacije i preživljavanja na neuobičajenim mjestima (izvan maternice).

Endometrioza je karakterizirana poremećajem imunološke regulacije, stanice kod endometrioze pokazuju rezistencijom na progesteron i kod njih postoji estrogena dominacija.

Epigenetski faktori igraju važnu ulogu kod endometrioze, faktori okoliša kao što su: socijalno ponašanje, metabolizam i nutritivna deficijencija (nedostatak).

Dijagnoza često kasni 6-12 godina.

 Maja Gudelj, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej
Što je zapravo endometrioza, kako nastaje?

Endometrioza je stanje u kojem se tkivo slično sluznici unutar maternice (zvanoj “endometrij”) nalazi izvan maternice, gdje izaziva kroničnu upalnu reakciju koja može rezultirati ožiljnim tkivom. 

Prvenstveno se nalazi na peritoneumu zdjelice, na jajnicima, u rekto-vaginalnom septumu, na mokraćnom mjehuru i crijevu.

Endometriozu uzrokuju genetski faktori i faktori okoliša, a patofiziologija nije potpuno jasna i postoji više teorija.

Kako izgledaju simptomi? Zašto ih je tako teško prepoznati, odnosno jesu li ženama bolne menstruacije normalne? Odnosno koja razina boli je normalna?

Simptomi su:

 • bolna menstruacija
 • bolne ovulacije
 • bol pri spolnom odnosu
 • poremećaj mokrenja
 • bolna i otežana defekacija, konstipacija, napuhnutost
 • bol u leđima i rjeđe u području prsnog koša
 • obilne menstruacije
 • kronični umor
 • neplodnost

Simptomi endometrioze značajno narušavaju kvalitetu života pacijentice: fizički, mentalno, socijalno.

Iako su se stavovi prema ženama poboljšali tijekom dvadesetog stoljeća, neka od starih vjerovanja još uvijek, nesvjesno, opstaju i utječu na stavove obitelji i medicinske profesije prema ženskim tegobama, uključujući mjesečnicu.

Kao rezultat toga, dok djevojke ili žene traže pomoć zbog boli u zdjelici (koja se može pojaviti ne samo kod menstruacije), mnogim ženama s endometriozom se kaže da je njihova (često jaka) menstrualna bol ‘normalna’ ili je intenzivna samo u njihovim glavama.  Drugima se kaže da imaju “nizak prag boli” ili da je uzrokovana psihološkim disbalansom.

Ako vaša bol ometa svakodnevni život (odlazak u školu/posao, sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima) to nije normalno, potražite pomoć i zatražite dijagnostičku obradu kako bi se utvrdio uzrok boli.

Tim Poliklinike Ginecej
Kako se dijagnosticira?

Karakteristični anamnestički podatci vezano uz bol, palpacijski pregled zdjelice i ultrazvuk su prva linija dijagnostike iako je ponekad teško prepoznati priraslice palpacijskim pregledom ili ultrazvukom.

Magnetska rezonancija i laparoskopija su dodatne pretrage koje se mogu koristiti.

Kakva je veza između endometrioze i (ne)plodnosti?

Adhezije (ožiljno tkivo) može dovesti do neplodnosti ili problema s trudnoćom. Jajna stanica svakog mjeseca putuje od jednog jajnika do maternice kroz jajovode, a isto tako i spermiji putuju do jajne stanice jajovodom kako bi je oplodili. Ako postoji ožiljno tkivo u području jajovoda taj proces je onemogućen ili otežan.

Bolan spolni odnos je ponekad prvi znak koji ukazuje na priraslice (ožiljno tkivo) u zdjelištu. 

Priraslice mogu seks učiniti neugodnim ako su na jajnicima ili bilo gdje u zdjelici.

Kako si pomoći?

Prvo, javiti se ginekologu jer je važno što ranije postaviti dijagnozu i započeti odgovarajuću terapiju ili intervenciju.

Intervencija može biti kirurška ili hormonska.

Kirurška intervencija – morate imati na umu da se u 50 % slučajeva, za 5 godina, ponovno javljaju simptomi

Hormonski tretman endometrioze:

 • Prvi “tips” u tretmanu endometrioze i bolnih odnosa: rano stupanje u brak, trudnoća odmah jedna za drugom (Meigs 1953.)
 • Progestini – rano farmakološko liječenje zbog antiestrogenog, protuupalnog i anti neurogenog djelovanja
 • Oralna hormonska kontracepcija (uvedeno 1960.) – koristi se zbog dobre suradljivost i zadovoljstva pacijenata i efikasnosti kod endometrioze
 • LNG -IUS (Mirena) kod adenomioze praćene obilnim i bolnim menstruacijama
 • GNRH antagonisti/agonisti

Drugo, isto tako nekiruško i ne hormonsko liječenje, koje se uvijek preporučuje kao dodatna dobrobit, uključuje:

 • NSAID – nesteroidni antiimflamatorni ljekovi 24 sata prije nego se očekuje bol
 • fizikalna/manulana  terapija
 • hodanje, istezanje i vježbe disanja
 • gluten free dijeta smanjuje bol
 • vježbe za mišiće zdjeličnog dna
 • vježbe relaksacije 
 • TENS – transkutana električna neuralna stimulacija
 • masaža trbuha i leđa
 • akupunktura

Ne propustite

Duh i tijelo

Učenje iz vlastitih grešaka je privilegija koju bismo svi trebali prihvatiti i iskoristiti, umjesto da se skrivamo iza lažnih opravdanja ili krivimo druge za...

Zanimljivosti

Nova istraživanja sugeriraju da mlade djevojke koje ranije ulaze u pubertet možda izvlače kraći kraj – posebno kada je u pitanju njihovo mentalno zdravlje.

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Duh i tijelo

Hording sindrom nije bolest svojstvena potrošačkom društvu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.