Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Opsesija jede dušu i uništava ljubav

Odnos profesora i studentice ponekad nije samo seks.

Lijepe žene su nevidljive jer zbog njihove ljepote koja zasljepljuje ne vidimo ih iznutra i ne vidimo ih cijele. To je misao okosnica koja se proteže kroz dramu „Opsesija“ čija je redateljica Španjolka Isabel Coixet.

Penelope Cruz glumi mladu studenticu Consuelo koja započne ljubavnu vezu s profesorom Davidom Kepeshem kojeg igra karizmatični Ben Kingsley.

Kroz profesora Kepesha plete se priča o nesigurnosti muškarca koji se osjeća nevoljeno kraj prekrasne studentice. On je opsjednut njenom mladošću i svojom starošću tako da samo niže greške.

Ne postoji metronom života

U filmu citiraju Tolstoja koji je rekao kako starost muškarcu dođe kao najveće iznenađenje. Naime, tijelo ti stari a ostaneš iznenađen kako si i dalje isti, ponekad bludan, ponekad u strahu, ponekad i dalje kao dijete koje tek treba odrasti.

Priča se dotiče i prolaznosti vremena, metronom stoji na klaviru gdje David svira. On pokušava usporiti ritam svirača kad ga ponese glazba, ali većinom bezuspješno.

Ne postoji metronom života, život sam ide i nikako ga ne možemo usporiti, samo ponekad smo u mogućnosti stati te u sjećanjima zadržati trenutke mladosti.

Redateljica Isabel Coixet koji znamo iz prijašnjih uradaka „Moj život bez mene“i „Skriveni život riječi“, a ekranizacijom ove priče dokazuje se kao prava filmašica. Scenarij je pisan po knjizi „Umiruća životinja“ kontroverznog dobitnika Pulitzerove nagrade Philipa Rootha.

Seks, poezija i djetinjstvo

Odabir glumaca se čini nevjerojatno odgovarajućim. Dobitnik Oskara Ben Kingsley već mimikom lica pokazuje emocije ljubomore i privrženosti Consuelo koju u jednom trenutku naziva „umjetničko djelo“.

Penelope je kao u većini njenih posljednjih filmova ljubimica kamere, a opet ne samo divna statua već glumica koja zna pokazati emociju pa gledatelj ima osjećaj kako ona to i ne glumi. Dennis Hooper igra Benovog prijatelja pjesnika s kojim ovaj kroz igru i druženje raspravlja o ženama, djetinjstvu, vezivanju, seksu i poeziji.

Redateljica ipak u jednom trenutku skreće s puta opsesije i s gledateljima traži odgovore o tom kada je čovjek zapravo star, onda kad mu je svjećice ne mogu stati na rođendansku tortu ili kad je duhovno star, a ne može pobjeći iz vlastitog tijela.

Film možete pogledati u većini hrvatskih kina, samo se pripremite da će vam u glavi postaviti mnoga pitanja na koja neće odgovoriti jer odgovore morate naći sami. Ipak kako David Kepesh u filmskom trenutku kaže: „odgovor je u oku gledatelja i čitatelja, jer kad istu knjigu pročitate za deset godina ona će vam se činiti drugačijom“.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Fokusiranje na „čisto jedenje“, odnosno pretjerano fokusiranje na hranu, ima svoj termin. Ortoreksija, termin skovan (tek) 1997. godine.

Fashion report

Penelope Cruz koja posjeduje veliku komunikativnu moć, autentičan je model ženske ljepote i, za sve žene, primjer dostižne elegancije.

Život u dvoje

Opsesija se može usporediti s osjećajima koje imaju djeca kada ne dobivaju ono što žele - rade sve kako bi na kraju to nešto...

S modne piste

Proslavljena glumica Penelope Cruz – simbol senzualnosti i elegancije, ponovno se pojavljuje u ulozi ambasadorice talijanskog brenda Carpisa, u novoj kolekciji torbi i kofera...

Advertisement