Orgazam u tri ciklusa

Ono što se u prošlosti vjerovalo, a što je ženama još i sad teret, jest da postoje dva orgazma jedan je „pravi“- vaginalni, a drugi je „manje vrijedan“ – klitorisni.

– Postoji samo jedan jedini orgazam, samo što ga neke žene mogu doživjeti penetracijom, a jednom dijelu žena, statistike su različite i kažu da se radi od 35 do 70 posto žena, je neophodna dodatna stimulacija klitorisa da bi doživjele orgazam, izjavila je za She.hr seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić, koja vodi savjetovalište „Korak dalje“.

Završetak ili vrh klitorisa je najosjetljiviji dio, u njemu su živčani završeci, dok se drugi, veći dio klitorisa nalazi u vagini.

O čemu ovisi orgazam?

Orgazam i intenzitet orgazma ovisi o tome koliko je žena uzbuđena i spremna za seksualni odnos, o pravilnoj stimulaciji, ali i o nekim tehnikama.

– Dosta veliki broj žena „prijavljuje“ da najjače orgazme doživljavaju kod oralne stimulacije, no naravno ne možemo reći da je tako za svaku ženu, kaže Barolin Belić.

Ciklus seksualne reakcije

– Ciklus seksualne reakcije po Mastersu i Johnsonovoj ima četiri faze: želja, uzbuđenje, plato (plateu), orgazam (orgasm) i razrješenje (resolution). Helen Kaplan je dodala prije prve faze, faze uzbuđenja, još i fazu seksualne želje. Kod muškaraca faze su iste, ali su krivulje seksualne reakcije drugačije, objašnjava terapeutkinja.

Kod žena se najprije pobudi želja, zatim dolazi do uzbuđenja (excitment). Da bi žena bila spremna za penetraciju njeno tijelo se treba pripremiti, znači mora se ovlažiti, kanal rodnice se lagano izduži i uterus se podigne.

Naravno, žena osjeti samo da je jače ovlažena, izduženje kanala rodnice i podizanje uterusa žena ne osjeti. Doduše, neke žene ne osjete ni da su se ovlažile jer se ovlaži unutrašnjost vagine, a ne i ulaz u vaginu.

Tri načina seksualne reakcije kod žena

– U primjeru A uzbuđenje raste, dolazi do platoa i nastavlja rasti pa dolazi do intenzivnog užitka i orgazma. Neke žene mogu doživjeti i višestruke orgazme. Na kraju dolazi do faze razrješenja, opuštanja.

– Kod primjera B, uzbuđenje raste i kada dođe do platoa, ako odnos dugo traje i ako žena dugo intenzivno uživa na fazi platoa, onda je moguće da se dogodi razrješenje bez orgazma.

– U primjeru C uzbuđenje također raste i onda odjednom padne. Žene osjete da nisu više jednako ovlažene, neke čak kažu da osjete kako nisu više vlažne. Ako žene ne znaju da je to normalna reakcija njihovog tijela, neke postanu frustrirane i odustanu od seksualne aktivnosti.

Ako pak nastave stimulaciju ponovno dolazi do uzbuđenja. Dakako, moguće je da se uzbuđenje ponovno smanji i da opet dođe do nezadovoljstva i frustracije. No, ako žena ne odustane i nastavi odnos, uzbuđenje se ponovo pojačava, dolazi do platoa i orgazma, a nakon takvog orgazma faza razrješenja je nagla.

Većina žena koje ne mogu doživjeti orgazam niti razrješenje, osjećaju se nezadovolno. Osjećaju da ima je uskraćeno nešto jako važno i da njihova tijela ne funkcioniraju „normalno“.  No, dio žena izostanak orgazma ne doživljava tragično, zaključuje Kaplan.