Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Originalni pečati za kekse

LumenShop.info vam poklanja pečat za kekse s motivom anđela, ovce i vesele kućice.

Kada se spoje ljubav prema kreativnom stvaranju i slatkom dobiju se – pečati za kekse. Upravo oni su se rodili u maloj kreativnoj radionici na zagrebačkoj Trešnjevci, vlasnika Maria Barišina. Javnosti je poznat po dugoj glazbenoj karijeri koja uključuje sviranje u raznim bandovima kao što su TKP i Haustor, dok mu na singlovima sadašnjeg benda Brujači gostuju mnogi poznati glazbenici kao što su Darko Rundek, Davor Gobac, Ivanka Mazurkijević i Goran Navojec.

Barišin ističe da mu je važan drugačiji pristup i prepoznatljivost što se vidi i čuje iz njegovih pjesama, ali ni u poslu nije drugačije stanje stvari. Tako se ljetos rodila ideja o otvaranju web dućana koji bi ponudio ručno rađene keramičke predmete što je nakon niza godina provedenih u keramičkom studiju i bio logičan slijed događaja. Nastao je LumenShop.info, web dućan koji nudi pečate za kekse.



Svaki pečat za kekse izrađuje se rukom. Osnovni model izrađuje se od gline, zahtijeva dosta vremena, ovisno o motivu. U osnovi to je kiparski pristup. Nakon toga slijedi izrada kalupa od gipsa koji služe za izradu pečata. Kada su pečati izrađeni slijedi faza sušenja dva do tri dana.



Zatim retuširanje i pečenje je na 1.000 stupnjeva. Potom slijedi nanošenje glazure i ponovno pečenje. Ciklus svakog paljenja ovisi o vrsti peći te traje minimalno 24 sata. Nakon hlađenja pečati su gotovi.

Zašto baš pečati za kekse?

"Ne postoji muško ili žensko područje kad je riječ o kreativnom stvaranju. Kad je olovka u ruci nikad ne znaš što će se na kraju izroditi, a kad već stvaraš neki proizvod dobro je napraviti nešto što će potaknuti i druge na stvaranje", objašnjava Barišin.



U tom, stvarateljskom duhu, predstavili smo vam keramičku radionicu na zagrebačkoj Trešnjevci i Maria u nadi da će njegovi pečati za kekse inspirirati mnoge, ne samo ženske stvaratelje, kako bi mnogi sladokusci uživali u jako posebnim keksima.



Originalni pečati za kekse su dostupni u raznim varijacijama. Dolaze u lijepom pakiranju pogodnom za poklon u kojem se nalazi i knjižica s receptima. Osim službene web stranice, LumenShop.info možete pratiti i na Facebooku.

Recepti za kekse

1. Od gotovog tijesta oblikujte kuglice veličine oraha, stavite ih na papir za pečenje na limu za pečenje i prekrijte prozirnom folijom za zamotavanje. Pazite da ostavite dovoljan razmak. Svaku kuglicu pritisnite pečatom, uklonite foliju i stavite lim u pećnicu. Ovaj način je posebno preporučljiv za ljepljiva slatka tijesta.



2. Pečat namažite uljem, služeći se kistom. Kad se osuši, natapkajte ga glatkim brašnom ili šećerom u prahu, ovisno o tome radite li slatke ili slane kekse. Oblikujte od tijesta kuglice veličine oraha, posipajte ih brašnom ili šećerom i pritisnite naprašenim pečatom. Pečat isperite vrućom vodom i mekanom spužvom ili četkicom za zube, osušite i spremite.

3. Tijesto razvaljajte da bude debelo oko četiri milimetra, ispečatite i izrežite kekse okruglim limenim rezačem. Ako želite istaknuti reljef na keksima, premažite ih tučenim sirovim jajetom čim ih izvadite iz pećnice. Upotrijebite kist.

Čokoladni keksi
  • 400 g oštrog prosijanog brašna
  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica vanilin šećera
  • ¼ žličice soli
  • 120 g kakaa u prahu
Miješajte maslac, sol i šećer dok ne postanu kremasti, dodajte kakao, i pomalo dodajte brašno. Ako vam se smjesa čini presuhom, dodajte žlicu do dvije hladne vode. Izvadite smjesu iz posude, još malo izmijesite rukama i oblikujte dva valjka debljine 4 cm. Zamotajte ih u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Dalje postupite prema gornjim uputama. Pecite na 150˚C 25-30 minuta.



Paprenjaci
  • 400 g oštrog prosijanog brašna
  • 150 g šećera
  • 150 g margarina
  • 150 g mljevenih oraha
  • 1 jaje
  • 3 žutanjka
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • 1 žličica svježe drobljenih klinčića
  • 1 žlica cimeta u prahu
Kremasto izmiješajte margarin, šećer, jaja i med, posebno izmiješajte brašno sa začinima, pa mu dodajte kremastu smjesu. Miješajte dok se tijesto ne slijepi. Rukama oblikujte valjak i odmah napravite kuglice, pečatite i stavite u hladnjak na dva sata prije pečenja. Pecite na 175˚C oko 30 minuta.

Keksi bez šećera
  • 350 g oštrog prosijanog brašna
  • 150 g maslaca
  • 2 žličice tekućeg sladila
  • 2 jaja
  • sok i naribana kora jedne naranče
U brašno dodajte pjenasto izmiješane sastojke, izmijesite rukama, oblikujte valjak i stavite ga u hladnjak na dva sata. Dalje postupite prema navedenim uputama i pecite na 160˚C oko 15 minuta.

OSVOJI PEČAT ZA KEKSE

Web shop LumenShop.info poklanja vam 3 pečata za kekse (motiv anđela, ovce i vesele kućice). Pečat je u poklon kutijici koja sadrži knjižicu s receptima.

Želite li osvojiti ovaj pečat za kekse, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom PEČAT te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu. Uvjet za sudjelovanje u nagradnoj igri je prijava na newsletter na web shopu LumenShop.info.

Na koliko se stupnjeva peku pečati za kekse?

Vaše prijave primamo do 13. prosinca 2012., nakon čega ćemo objaviti imena dobitnika. 

Dobitnice su Vedrana Dulčić Zec, Sunčica Lovković i Katica Kraljević. Čestitamo!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Stella Artois opravdala je svoju titulu prvog božićnog piva na svijetu, čiji je zaštitni znak zvijezda, a ovih blagdana dizajnerskim paketom s najoriginalnijim „mini poklonima“...

Gastronomija

Fetica ove čokoladne salame s cijelim lješnjacima i sjeckanim pistacijama pravi je mali slatki užitak, posebno za ljubitelje i ovisnike o čokoladi.

Moj dom

Želite li interijer oplemeniti nečime što odiše vašom kreativnošću shabby chic dizajn je najbolji izbor.

Gastronomija

Zabaglione je jednostavan talijanski desert napravljen je od žumanjaka, šećera i vina.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.