Ove će jednostavne tortice oduševiti i mrzitelje riže u slatkim jelima. Samo im nemojte reći od čega je torta.
Moj muž recimo nikako ne voli rižu na mlijeku i rekla sam mu samo da se radi o torticama s posebnom kremom i slasno ih je pojeo. A meni su se već nakon prve izrade toliko svidjele da ih se usuđujem staviti na sam vrh omiljenih slastica. Recept je inače došao uz formice za tartlettes ali ga je bilo potrebno malo doraditi.
Sastojci za 4 male forme za tartlettes:
Za tijesto:
- 200 g brašna
- 125 g svježeg sira
- 100 g maslaca
- 3 žlice šećera
- korica jedne bio naranče ili limuna
- prstohvat soli
- 600 ml mlijeka
- 130 g riže za rižoto (okruglog zrna)
- 1 mahuna vanilije
- 2 žlice vodice narančinog cvijeta (fleur d’oranger)
- 1 žličica kardamoma u prahu
- šaka guljenih, grubo narezanih badema ili pistacija
- 100 g kiselog vrhnja ili crème fraîche
- 100 g šećera
- 1-2 žumanjka, ovisno o veličini jajeta
- 2 žlice ušećerene (kandirane) korice naranče (recept ovdje)
- za ukrašavanje: nešto pistacija ili badema ili kandiranih trešanja
Priprema:
1. Pripremiti punjenje: u mlijeko umiješati sol, kardamom i vodicu narančinog cvijeta. Mahunu vanilije razrezati na pola i dobro ostrugati dragocijena zrnca, ja ga ih milja zovem ‚aromatični kavijar’. I zrnca i mahunu dodati u mlijeko i zakuhati. Dodati rižu, poklopiti posudu i smanjiti na najnižu temperaturu te ostaviti 40 minuta kako bi se riža skuhala. Ohladiti.
2. Premazati formice za tartelettes maslacem. Pripremiti tijesto iz navedenih sastojaka, napraviti kuglu ili valjak i podijeliti na 4 jednaka dijela. Izvaljati svaki dio u palačinku i obložiti njima posudice (izvaljati dakle tako da bude šire od formice) i ohladiti dvadesetak minuta u hladnjaku. Pećnicu zagrijati na 180°, tijesto probosti na nekoliko mjesta vilicom i peći ‚na slijepo’ 10 minuta. Ako se tijesto deformiralo, popraviti ga žlicom ili prstima.
3. Dio pistacija ili badema odvojiti za dekoraciju. Jaje pjenasto pomiješati sa šećerom pa dodati u kuhanu rižu zajedno s preostalim sastojcima: ušećerenu koricu naranče, kiselo vrhnje ili crème fraîche, bademe ili pistacije. Promiješati i podijeliti po formicama. Peći 35 minuta i poslužiti posuto pistacijama, bademima ili kandiranim trešnjama.
U slast!
You must be logged in to post a comment Login