Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Nakon provedene istrage u predmetu "Pohlepa", USKOK je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice djelatnika Porezne uprave Ministarstva financija, koje se tereti za više kaznenih djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.<br />

Hrvatska

Osijek: podignuta optužnica protiv poreznih inspektora

Nakon provedene istrage u predmetu "Pohlepa", USKOK je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice djelatnika Porezne uprave Ministarstva financija, koje se tereti za više kaznenih djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnica je podignuta protiv voditelja Porezne ispostave u Belom Manastiru 51-godišnjeg Zdravka Roškara te dvojice inspektora osječkog Područnog ureda Porezne uprave, 38-godišnjeg Dragana Grubišića i 41-godišnjeg Nedjeljka Čule, izvijestio je USKOK na internetskim stranicama, navodeći inicijale optuženika.

Optužnicom se okrivljenog Roškara tereti da je od veljače 2007. do početka lipnja ove godine, kao voditelj belomanastirske Porezne ispostave tražio i primio mito. Nakon što je u jednom predmetu kupoprodaje nekretnine utvrdio da će nastupiti porezna zastara, pozvao je jednu mušku osobu u službene prostorije ispostave te je od nje zatražio 200.000 kuna kao protuuslugu za puštanje predmeta u zastaru.

Budući da muškarac nije imao traženi iznos u gotovini, Roškar je zatražio da mu dio iznosa podmiri obavljanjem građevinskih radova na njegovoj obiteljskoj kući, a dio preda u gotovini, na što je muškarac pristao. Po obavljanju građevinskih radova u vrijednosti od najmanje 5500 eura, okrivljeni Roškar je zatražio dodatne radove, u vrijednosti od najmanje 45.000 kuna, nakon čega je od te osobe u više navrata tražio obavljanje radova ili isplatu u protuvrijednosti od 6000 eura.

Okrivljenika Roškara optužnicom se tereti i da je tijekom 2007. godine, u Belom Manastiru pribavio jednom prodavatelju nekretnine znatnu protupravnu imovinsku korist, jer nije donio rješenje o utvrđivanju porezne obveze, niti je službenicima ispostave naložio donošenje rješenja, iako je prethodno utvrdio da će u navedenom predmetu nastupiti porezna zastara. Na taj je način toj osobi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 309.342 kune.

Okrivljenici Grubišić i Čulo optuženi su da su od siječnja do lipnja ove godine u Osijeku i Belom Manastiru, kao inspektori osječkog Područnog ureda Porezne uprave, tijekom poreznog nadzora od direktora jedne tvrtke tražili i primili mito. Tereti ih se da su u više navrata od njega tražili 10.000 eura, kako u zapisniku ne bi naveli sve utvrđene činjenice, na što je ovaj i pristao te im je 4. lipnja 2009. u Osijeku predao zatraženi iznos.

Ovu dvojicu okrivljenika USKOK tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine, provodeći inspekcijski nadzor iste tvrtke, u zapisnik unijeli neistinite podatke o izvršenim investicijskim ulaganjima u iznosu od 464.060 kuna, te na taj način toj tvrtki omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi od 102.093 kune.

Okrivljenik Grubišić optužen je za još jedan slučaj traženja i primanja mita, odnosno da je od ožujka do svibnja 2009. ove godine nakon obavljenog poreznog nadzora u jednoj tvrtki, direktor te tvrtke ponudio da mu, o svom trošku, izradi ogradu na stubištu njegove obiteljske kuće, kao protuuslugu za obavljeni nadzor. Tereti ga se da je od spomenutog direktora, u više navrata, zatražio da mu umjesto obavljanja radova preda protuvrijednost u novcu, što je ovaj i učinio, 21. svibnja ove godine, kada mu je predao 400 eura i 3500 kuna.

U optužnici je, protiv svih okrivljenika, predloženo produljenje pritvora, u kojem se nalaze od lipnja ove godine.

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.