Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Osvrt na film: Barbie

Prvi igrani film o popularnoj lutki “Barbie“ ružičasta je ekstravaganca koju medijska kampanja reklamira kao film za djecu, no radi se o egzistencijalnoj drami smještenoj u svijet fantazije.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove. 

Prvi igrani film o popularnoj lutki “Barbie“ ružičasta je ekstravaganca koju medijska kampanja reklamira kao film za djecu, no radi se o egzistencijalnoj drami smještenoj u svijet fantazije.

Kroz priču o Barbie koja napušta idealizirani Barbieland i odlazi u pravi svijet, progovara o buđenju svijesti pojedinca i nametnutim društvenim obrascima.  Bavi se temama poput smrtnosti, smisla života, feminizma, patrijarhata, emancipacije… i roditeljima adolescentne djece može poslužiti za malo dublje razgovore. Zbog toga filmu treba dati sve pohvale, no iako je imao veliki potencijal da na zabavan način podigne svijest o navedenim temama, to je učinjeno neuravnoteženo i isforsirano.

Primjerice, rječnik je nekad toliko kompliciran da vjerojatno i odrasli imaju teškoća shvatiti o čemu se govori. Djeca sve to ne mogu percipirati, pa im barem u prizorima u Barbielandu preostaje gledati šarolike likove i scenografiju.

Na projekciji kojoj sam prisustvovala glasno oduševljenje djevojčica uoči filma brzo je utihnulo kako je film napredovao, a nekoliko djece s roditeljima je napustilo dvoranu. Film nema nasilja, no ima pogrdnog rječnika i sugestivnih seksualnih referenci.

Za djecu: 12+.

Iako se radi o filmu o najpopularnijoj lutki za djevojčice, prije svega je namijenjen adolescentima i odraslima, što je indicirano oznakom “12“ na kino repertoaru. Naime, teme filma, dijalozi i reference djeci neće biti razumljive i gledanje filma će im biti dosadno i besmisleno.

Za roditelje: Prvih pola sata filma koji se odvija u Barbielandu je naprosto očaravajući, pogotovo onima kojima je Barbie bila omiljena igračka u djetinjstvu. Nostalgija pomiješana s egzistencijalnim temama i referencama na kultne filmove “2001: Odiseja u svemiru” i “Matrix” dobrodošlo je osvježenje na filmskom repertoaru.

Nasilje: Nema nasilja.   

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora.

Rječnik: Ima dosta pogrdnih riječi, pogotovo seksualnog karaktera. Zanimljivo je da neke uopće nisu prevođene, tako da “bimbo” (kurvica, blesača) postaje “bimbuša”(?).

Seks: Ima sugestivnih seksualnih izraza i prizora. Primjerice, scena u kojoj Barbie koketiraju s Kenovima, kada radnici u stvarnom svijetu dobacuju uvredljive seksualne komentare i komentiraju se genitalije. Također, Ken je u filmu uglavnom polugol i pokušava se udvarati Barbie.

Tempo: Normalan.

Osvrt napisala Iva Brčić

Više

Zanimljivosti

Filmski hit JEANNE DU BARRY samo je u Francuskoj pogledalo 800.000 ljudi, u ostatku Europe skupio je preko milijun gledatelja, a u domaća kina...

Zanimljivosti

Hvaljena drama MAJKA I SIN natjecala se za Zlatnu palmu u Cannesu, a u Stockholmu osvojila nagradu za najbolju glumicu!

Zanimljivosti

Redatelj Igor Mirković vraća se na velika platna s dugometražnim igranim filmom „Slatka Simona“, kojem je i scenarist. Nastao u produkciji Ivana Maloče (Interfilm),...

Zanimljivosti

ŽELJA je 62. film studija Walt Disney Animation, koji ove godine slavi svoju 100. obljetnicu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.